Kesihatan

Berhati-hati! Kenali Penyakit Kudis Dari Kutu Haiwan

Sekiranya anda sering mengalami gatal pada waktu malam, kemungkinan anda menghidap kudis. Adakah anda tahu mengenai kudis?

Sekarang untuk memahaminya dengan lebih baik, mari kita lihat pelbagai penjelasan mulai dari gejala hingga rawatan penyakit ini dalam tinjauan berikut!

Mengenai kudis

Kudis adalah penyakit kulit berjangkit yang disebabkan oleh Sarcoptes scabiei. Tungau ini mempunyai ukuran yang sangat kecil dan boleh bersarang di lapisan kulit manusia. Tungau boleh bertahan dan bertelur di kulit sehingga 2 bulan.

Kutu yang menyebabkan penyakit kudis dapat menular jika ada kontak langsung dengan penghidapnya, misalnya tidur dekat dengan pesakit dan menggunakan barang-barang peribadi yang digunakan oleh penghidap penyakit ini.

Biasanya orang yang menderita penyakit ini akan merasa gatal yang luar biasa pada waktu malam. Kutu yang masuk ke dalam kulit dapat merebak ke seluruh badan, sehingga seluruh tubuh dapat merasa gatal dan dapat menjangkiti orang lain.

Biasanya pada orang dewasa gatal ini akan terasa di siku, ketiak, pergelangan tangan, pinggang, antara jari, dan punggung. Semasa pada kanak-kanak, gatal ini akan terasa di leher, kepala, tangan, muka, dan kaki.

Biasanya pada orang dewasa, gejala penyakit ini kurang ringan, sedangkan pada kanak-kanak akan lebih gatal. Ini menyebabkan penghidapnya tidak dapat tidur nyenyak dan kualiti hidup terganggu.

Punca kudis

Kemunculan tungau kudis. Foto: Shutterstock.com

Secara umum, penyebab utama penyakit ini adalah tungau Sarcoptes scabiei yang sangat kecil dan tidak dapat dilihat dengan jelas. Tungau berkaki lapan yang menyebabkan kudis hanya dapat dilihat melalui mikroskop.

Tungau betina ini biasanya akan menggali di bawah kulit dan meninggalkan telur di lokasi tersebut.

Kemudian apabila telur menetas, larva tungau mula bergerak ke lapisan kulit terluar, di mana ia matang dan merebak ke kawasan kulit individu atau individu lain.

Tungau boleh merebak ke kawasan kulit yang lain atau bahkan pada orang lain. Sekiranya anda bersentuhan secara fizikal dengan orang yang dijangkiti, tungau juga boleh merebak.

Selain itu, berkongsi barang yang sama dengan orang yang dijangkiti, seperti tuala, cadar, dan pakaian, dapat membiarkan tungau merebak.

Kerana tungau mempunyai sifat parasit yang sangat aktif, rawatan agresif diperlukan sehingga penghidapnya pulih sepenuhnya tanpa jangka waktu yang disasarkan.

Gejala kudis

Simptom yang paling biasa dirasakan oleh penghidap penyakit ini adalah gatal yang berpanjangan sehingga terbakar dan berkeliaran. Berikut adalah beberapa gejala yang boleh disebabkan oleh penyakit ini, termasuk:

Ruam gatal

Gatal-gatal ini adalah salah satu gejala yang paling biasa apabila orang digigit tungau kudis. Biasanya ia akan menyebabkan gatal yang sangat kuat dan bertambah teruk pada waktu malam, menyukarkan anda untuk tidur.

ruam merah

Biasanya ruam akibat penyakit ini akan menyerupai benjolan yang keras dan membentuk garis seperti terowong. Selain itu, ruam kelihatan seperti bekas gigitan serangga kecil dan berwarna merah malah kelihatan seperti jerawat.

Luka dari menggaru

Simptom lain yang boleh disebabkan ialah munculnya luka yang timbul akibat menggaru kulit yang gatal terlalu keras. Biasanya luka ini sering muncul pada waktu pagi kerana penghidapnya tanpa sengaja menggaru kulit dengan keras semasa tidur.

Kerak tebal pada kulit

Penyakit kudis Norway. Foto: acadderm.com

Dalam keadaan ini, biasanya akan muncul apabila tungau yang hidup di kulit anda mencecah ribuan. Biasanya jenis ini dipanggil kudis Norway. Salah satu tanda yang boleh muncul adalah penampilan kerak yang merebak pada kulit.

Biasanya kerak akan kelihatan berwarna kelabu dan mudah hancur apabila disentuh. Anda harus berhati-hati dengan kudis jenis ini, kerana kerak yang mudah pecah dapat merebak dengan mudah kepada orang lain.

Biasanya gejala di atas akan muncul dalam masa 4 hingga 6 minggu selepas serangan kudis. Tungau parasit yang menyebabkan penyakit ini bahkan dapat bertahan tanpa melekat pada tubuh manusia selama 24 hingga 36 jam.

Oleh itu, sentuhan dengan objek yang melekat pada kulit seperti tuala, pakaian dan tempat tidur boleh membuat orang lain dijangkiti walaupun jarang berlaku.

Diagnosis kudis

Secara amnya, doktor biasanya akan mendiagnosis kudis dengan memeriksa kulit dari kepala hingga kaki. Kemudian doktor akan mencari tanda-tanda kehadiran tungau pada kulit anda.

Apabila doktor menemui penggalian tungau, doktor akan mengambil sampel kulit kecil atau biopsi untuk penilaian lebih lanjut melalui mikroskop. Dari pemeriksaan mikroskopik yang dapat menentukan kehadiran tungau dan telurnya.

Faktor risiko kudis

Terdapat beberapa keadaan di mana penyakit ini dapat menular dengan mudah jika dalam keadaan ini, termasuk:

  • Anak-anak
  • Tinggal bersama di rumah jagaan, asrama, dan bermain taman asuhan kanak-kanak yang mempunyai kudis
  • Pesakit yang dimasukkan ke hospital
  • Mempunyai sistem imun yang lemah juga meningkatkan risiko terkena kudis

Sistem imun yang lemah menjadikan tungau ini dapat membiak dengan subur. Ini kerana orang dengan imuniti rendah tidak dapat melawan tungau.

Tanpa daya tahan badan, tungau akan membiak dengan cepat. Selain itu, orang tua, orang dengan HIV / AIDS, penerima transplantasi organ, penderita barah, dan orang yang menjalani kemoterapi juga berisiko tinggi terkena kudis.

Rawatan kudis

Rawatan untuk kudis biasanya dilakukan dengan menghilangkan penyebabnya dengan ubat. Beberapa jenis krim dan losyen boleh digunakan mengikut preskripsi doktor.

Berikut adalah pelbagai ubat yang biasanya diresepkan oleh doktor untuk merawat kudis, termasuk:

  • Krim permethrin
  • Losyen benzil benzoat
  • Salap belerang
  • krim crotamiton
  • losyen lindane

Walaupun ubat itu dapat membunuh tungau dengan cepat, gatal mungkin tidak hilang sepenuhnya dalam beberapa minggu ke depan.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan di atas, terdapat juga ubat tambahan yang dapat membantu menghilangkan gejala kudis, termasuk:

Antihistamin

Antihistamin digunakan untuk melegakan gatal akibat alahan dan penyakit kulit yang lain.

Antibiotik

Ubat ini berkesan untuk membunuh jangkitan yang timbul kerana menggaru kulit secara berterusan.

Krim steroid

Krim ini sangat berkesan untuk melegakan bengkak dan gatal.

Rawatan yang boleh dilakukan di rumah

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan yang dapat merawat kudis, berikut adalah beberapa ubat rumah, termasuk:

Memohon losyen

Losyen calamine dapat membantu menghilangkan rasa sakit, gatal-gatal, dan kerengsaan kulit yang kecil. Losyen ini biasanya dijual di kaunter di farmasi tanpa memerlukan preskripsi doktor. Walau bagaimanapun, jika anda ragu-ragu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sama ada anda boleh menggunakan losyen ini atau tidak.

Memampatkan kulit

Anda boleh memampatkan kulit anda untuk mengurangkan gatal dengan menggunakan tuala yang telah dicelupkan ke dalam air sejuk atau panas. Anda boleh melakukannya bila-bila masa.

Memampatkan kulit gatal jauh lebih baik daripada menggaru. Ini kerana menggaru kulit yang gatal boleh menyebabkan luka dan jangkitan pada kulit.

Gel lidah buaya

Seperti yang kita ketahui, gel lidah buaya mempunyai banyak manfaat yang sangat baik untuk kesihatan, salah satunya adalah untuk mengurangkan gatal-gatal pada kulit. Gel lidah buaya sama berkesannya dengan benzil benzoat yang biasanya diresepkan untuk merawat kudis.

Sebenarnya, kajian mendapati bahawa tidak ada kesan sampingan ketika seseorang dirawat dengan ramuan yang satu ini. Cubalah gel aloe vera tulen ini tanpa bahan tambahan lain.

Minyak neem

Minyak neem, sabun, dan krim boleh menjadi salah satu ubat rumah yang paling berkesan untuk kudis. Neem mengandungi sifat anti-radang, antibakteria dan analgesik.

minyak bunga cengkih

Minyak cengkih mempunyai sifat antimikroba, anestetik, dan antioksidan yang dapat membantu proses penyembuhan kudis secara semula jadi.

Pencegahan kudis

Pencegahan yang paling berkesan dalam mencegah kudis adalah untuk mengelakkan diri daripada menghilangkan tungau ini. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda lakukan, termasuk:

Basuh barang yang dijangkiti dengan air panas

Bersihkan semua pakaian dan kain terpakai. Gunakan air suam dan sabun untuk mencuci semua pakaian, tuala, dan linen tempat tidur yang telah digunakan sejak tiga hari sebelum memulakan pengendalian.

Keringkan pada suhu tinggi. Bagi mereka yang tidak boleh dicuci di rumah, gunakan kemudahan dobi.

Elakkan bersentuhan dengan orang yang dijangkiti

Kerana kudis sangat mudah disebarkan dari kulit ke kulit, cubalah mengelakkan hubungan langsung dengan orang atau benda yang dijangkiti.

Kami mengesyorkan agar anda memakai baju dan seluar panjang sekiranya ada ahli keluarga yang dijangkiti penyakit kulit ini di rumah. Juga, jangan menukar pakaian atau tidur di tempat tidur yang sama sehingga anda tidak dijangkiti.

Terus membersihkan rumah

Kudis jenis kerak dapat disebarkan dengan mudah melalui kerak tebal yang mungkin jatuh dari kulit orang yang dijangkiti. Oleh itu, jika ada ahli keluarga yang terkena kudis, cubalah membersihkan lantai rumah anda secara berkala, jika perlu dengan kekosongan.

Sebagai tambahan kepada rawatan di atas, anda juga mesti menjalani kehidupan yang sihat untuk mengelakkan pelbagai penyakit berbahaya. Cuba hidup bersih agar anda terhindar dari penyakit kudis ini.

Yang perlu diingat, jangan biarkan anda bersentuhan dengan orang yang menghidap penyakit kudis kerana penyakit ini dapat menular dengan mudah.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!