Kesihatan

Untuk berkembang dengan baik, memenuhi pemakanan seimbang untuk remaja

Mengamalkan diet yang sihat adalah penting bagi semua orang. Terutama ketika anda masih membesar. Proses ini mesti disokong oleh pemakanan seimbang untuk remaja agar dapat memberikan hasil yang optimum.

Malangnya, masih ramai yang tidak tahu apa yang harus dimakan untuk memenuhi standard pemakanan seimbang untuk remaja. Tidak perlu keliru, ulasan di bawah akan membantu anda mencari jawapannya.

Sumber makanan dengan pemakanan seimbang untuk remaja

Secara amnya, remaja memerlukan pengambilan nutrien yang seimbang dan bervariasi untuk menyokong proses pertumbuhan mereka. Jadi selain makan dalam kekerapan biasa, dalam satu pinggan juga sekurang-kurangnya mempunyai kandungan nutrisi berikut.

Karbohidrat

Nutrien ini berfungsi sebagai sumber tenaga untuk otot dan otak. Anda boleh mendapatkannya dari beras, roti, atau gandum.

Ketiga-tiga jenis makanan ini juga kaya dengan serat dan vitamin B yang baik untuk metabolisme badan.

Didapati dalam pati dan gula, Institut Perubatan mengatakan bahawa remaja harus makan 130 gram karbohidrat sehari.

Protein

Selain berguna untuk menyokong proses pertumbuhan, makanan protein seperti unggas, ikan, telur, atau kacang juga membuat perut kenyang lebih lama.

Protein juga mengandungi asid amino yang berperanan penting dalam membentuk kecerdasan. Oleh itu, jangan biarkan nutrien ini terlepas dari diet harian anda.

Remaja lelaki disyorkan untuk memenuhi pengambilan protein sebanyak 52 gram sehari. Sementara itu, remaja perempuan memerlukan kurang protein setiap hari, iaitu 46 gram.

Walau bagaimanapun, bilangan ini boleh berubah mengikut keadaan badan, dan jenis aktiviti yang dilakukan oleh setiap remaja.

Vitamin dan mineral

Pada masa ini, masih ada yang berpendapat bahawa buah-buahan hanya perlu dimakan sekali-sekala. Walaupun ia dilaporkan dari Wanita, keperluan vitamin dan mineral ini sangat diperlukan setiap hari.

Oleh itu, penting untuk mengambil pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran secara bergantian untuk mendapatkan vitamin dan mineral yang bermanfaat untuk tubuh.

Dilaporkan dari Kesihatan John Muir, jumlah buah-buahan dan sayur-sayuran yang harus dimakan oleh remaja setiap hari adalah 2 mangkuk setiap satu. Ini cukup mencukupi untuk memenuhi keperluan harian pelbagai vitamin dan mineral.

Lemak

Selagi tidak dikonsumsi secara berlebihan, lemak dapat dimasukkan dalam diet harian untuk membekalkan tenaga dalam jangka panjang.

Lemak juga penting untuk membina bahagian otak dan sistem saraf remaja yang berkembang pesat.

Remaja dinasihatkan untuk mengehadkan pengambilan lemak harian mereka kepada 25 hingga 35 peratus daripada jumlah kalori yang diperlukan. Anda juga harus memilih sumber lemak dengan berhati-hati agar tidak mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan.

Pilih sumber lemak tak jenuh yang banyak terdapat dalam minyak zaitun, salmon, kacang, dan sejenisnya.

Contoh menu pemakanan seimbang untuk remaja

Berikut adalah contoh menu makanan yang disyorkan untuk remaja. Mudah dan sedap, anda boleh mencubanya di rumah:

  1. Sarapan pagi: semangkuk bijirin penuh dengan susu dan pisang
  2. Makan tengahari: sandwic yang diisi dengan daging, keju, dan tomato. Masukkan sepinggan salad buah sebagai lauk
  3. Makanan ringan: 3 keping roti bakar ditambah cawan jem buah dan 40 gram buah kering
  4. Makan malam: sepinggan nasi, ayam bakar, dan sayur tumis

Itulah beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai pemakanan seimbang untuk remaja. Mudah bukan untuk dipenuhi? Ayuh, cuba gunakannya mulai hari ini.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found