Kesihatan

4 Punca Jarang Diketahui Nona V yang Jarang

Sebilangan wanita merasakan denyutan pada faraj. Terdapat banyak perkara yang boleh menjadi penyebab miss V berdenyut, yang kebanyakannya masih berkaitan dengan bahagian badan di kawasan sekitarnya.

Jadi, adakah denyutan faraj adalah perkara biasa? Bagaimana jika denyutan muncul semasa kehamilan? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Faraj berdenyut, normal atau tidak?

Keadaan vagina yang berdenyut dapat dirasakan oleh setiap wanita. Dipetik dari Garis Kesihatan, Keadaan ini tidak normal. Vagina dapat merasakan sensasi getaran pada suatu ketika, walaupun kadang-kadang ia terjadi tanpa alasan yang jelas.

Dalam kebanyakan kes, berdenyut vagina tidak perlu dibimbangkan. Kerana, itu mungkin tindak balas tertentu dari badan yang memang 'tidak dapat dijelaskan'. Tubuh sering memberi banyak tindak balas 'pelik' dan 'tidak biasa' terhadap perubahan tertentu.

Ini kerana tubuh manusia dipenuhi dengan otot dan saraf, jadi getaran atau kedutan boleh berlaku di mana sahaja, termasuk di sekitar organ kelamin.

Punca berdenyut miss V

Walaupun cenderung tidak berbahaya, denyutan yang berlaku berulang kali dengan peningkatan frekuensi dapat menunjukkan keadaan atau gangguan tertentu. Beberapa faktor yang boleh menyebabkan kegatalan atau berdenyut pada faraj termasuk:

1. Disfungsi lantai panggul

Penyebab pertama miss V yang berdenyut adalah disfungsi lantai panggul. Lantai pelvis adalah tempat di mana otot dan ligamen menghubungkan tulang ke pangkal punggung.

Bahagian tubuh ini menyokong banyak organ dalam menjalankan fungsinya, seperti rahim, rektum, dan pundi kencing.

Istilah disfungsi otot lantai panggul merujuk kepada keadaan di mana terdapat penurunan fungsi dan kawalan otot di kawasan tersebut. Salah satu simptom yang disebabkan adalah kekejangan otot, terasa seperti berkedut di sekitar faraj. Disfungsi lantai panggul adalah perkara biasa selepas kehamilan dan melahirkan anak.

Tidak hanya berkedut, disfungsi lantai pelvis biasanya disertai dengan tanda-tanda seperti:

  • Peningkatan kekerapan membuang air kecil
  • Sakit ketika membuang air kecil dan buang air besar
  • Sembelit
  • Kesakitan yang tidak dapat dijelaskan di punggung bawah, rektum, dan alat kelamin
  • Pengosongan pundi kencing yang optimum
  • Sakit semasa atau selepas hubungan seks

2. Kekejangan otot

Kekejangan otot adalah pengecutan secara tiba-tiba atau tidak sengaja pada satu atau lebih otot. Apabila kejang berlaku, terdapat sensasi getaran yang akan muncul.

Berbeza dengan disfungsi lantai panggul, terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan otot menguncup, seperti kegelisahan, keletihan, dan kekurangan nutrisi tertentu.

Kekejangan otot juga boleh menjadi tindak balas atau reaksi tubuh terhadap ubat-ubatan seperti albuterol (untuk asma), pseudoephedrine (untuk kesesakan hidung), dan adderall (untuk gangguan hiperaktif).

Dalam kebanyakan kes, kekejangan otot tidak berbahaya dan tidak memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, keadaan ini kadang-kadang dapat menunjukkan masalah neurologi atau gangguan neurologi.

3. Vaginismus

Penyebab seterusnya miss V yang berdenyut adalah vaginismus. Keadaan ini dicirikan oleh kekejangan pada otot-otot dasar pelvis di sekitar organ-organ wanita dan boleh mencetuskan rasa sakit pada pembukaan faraj.

Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, vaginismus adalah 'pergerakan reflektif' yang tidak terkawal yang boleh berlaku apabila objek asing cuba memasuki faraj. Contohnya, menggunakan tampon, melakukan hubungan seks, atau menjalani ujian pelvis di kemudahan kesihatan.

Baca juga: Mengetahui Vaginismus: Punca, Gejala, dan Rawatan

4. Paresthesia

Penyebab terakhir miss V yang berdenyut adalah parestesi. Paresthesia sendiri adalah sensasi aneh di badan yang tidak dapat dijelaskan, biasanya muncul secara tiba-tiba.

Keadaan ini boleh merangkumi kesemutan, berkedut, mati rasa, sensasi tusukan, dan sebagainya. Parestesi boleh berlaku di banyak bahagian badan, termasuk faraj.

Tidak jelas apa yang boleh mencetuskan keadaan. Hanya itu, menurut Garis Kesihatan, Parestesi sering disebabkan oleh tekanan pada saraf atau peredaran darah yang buruk untuk jangka waktu yang pendek.

Bagaimana jika ia berlaku semasa mengandung?

Wanita hamil sering bimbang tentang denyutan miss V. Jangan bimbang, sebenarnya perkara biasa. Menurut sebuah penerbitan, denyutan faraj biasanya berlaku pada minggu ke-37 kehamilan sehingga melahirkan.

Saiz badan bayi yang semakin meningkat menjadikan ruang rahim terasa sesak dan sesak. Kesannya, pergerakan bayi dapat dirasakan ke organ wanita. Getaran atau denyutan biasanya disertai dengan tekanan dari kepala janin yang berada di dekat saluran kelahiran.

Nah, itulah tinjauan mengenai punca-punca miss V yang berdenyut yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda merasakan ada yang tidak kena pada organ wanita, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!