Kesihatan

Ingin Tahu Apa itu Mitos vs Fakta mengenai Aseksualiti? Lihat Ulasan Penuh!

Apa itu aseksual? Aseksual adalah seseorang yang tidak mempunyai daya tarikan seksual. Namun, mereka biasanya menyukai perkara-perkara romantis tetapi bukan seks. Oleh itu, apakah fakta dan mitos aseksual?

Apa itu aseksual?

Aseksual adalah orientasi seksual, sama seperti homoseksual, biseksual, dan heteroseksual. Aseksual kadang-kadang dikenali sebagai ace.

Aseksual adalah istilah umum yang wujud di seluruh spektrum. Ia menerangkan pelbagai cara di mana seseorang dapat mengenal pasti. Walaupun kebanyakan orang aseksual tidak berminat untuk melakukan hubungan seks.

Ace mempunyai keperluan emosi yang sama seperti orang lain pada umumnya. Sebilangan besar akan menginginkan atau menjalin hubungan intim secara emosional dengan orang lain.

Aces mungkin tertarik pada jantina yang sama atau pada seseorang yang berlainan jantina.

Apakah jenisnya?

Sebilangan orang aseksual sama sekali tidak mempunyai daya tarikan seksual. Itu bukan untuk mengatakan bahawa orang aseksual tidak dapat mengalami tarikan lain. Selain tarikan seksual, berikut adalah jenis aseksual lain:

  • Tarikan romantis, keinginan untuk menjalin hubungan romantis dengan seseorang
  • Daya tarikan estetik, mempunyai perasaan tertarik pada seseorang berdasarkan penampilannya
  • Tarikan sensual atau fizikal, keinginan untuk menyentuh, memeluk dan memeluk seseorang
  • Tarikan platonik, mahu berkawan dengan seseorang
  • Daya tarikan emosi, mahukan hubungan emosi dengan seseorang

Apakah mitos itu?

Aseksual mungkin kelihatan sangat berbeza bagi sesetengah orang. Ini kerana hubungan seks adalah sesuatu yang taksub oleh banyak orang.

Oleh itu, terdapat beberapa mitos mengenai aseksual, termasuk:

Aseksual adalah bujang atau lelaki yang belum berkahwin

Orang aseks tidak mengalami hubungan seksual secara semula jadi. Bukan kerana paksaan, dan pantang larang seksual yang lain.

Manakala lelaki yang tidak berkahwin tidak bermaksud mereka aseksual. Hanya kerana status tunggal mereka, mereka harus menahan diri untuk tidak melakukan hubungan seks.

Aseksual adalah gangguan fisiologi atau psikologi

Tidak benar bahawa alasan seseorang menjadi aseksual adalah disebabkan oleh gangguan fisiologi atau psikologi.

Bagi banyak orang, tidak melakukan aktiviti seksual akan dilihat sebagai gejala yang membimbangkan, dan aseksual akan dilabel sebagai penyakit.

Orang aseks tidak ramah

Orientasi seksual pada seseorang tidak akan mempengaruhi sifat ciri individu mereka.

Seperti manusia pada umumnya, aseksual juga dapat menjadi ekstrovert dan introvert, juga dapat membentuk lingkaran sosial mereka sesuai dengan jenis perangai, watak, dan keperluan mereka.

Dari segi sosialisasi, tidak ada perbezaan antara orang aseksual dan prosexual.

Aseksual kesepian dan tidak dapat mencintai orang lain

Kekurangan daya tarikan seksual bukanlah alasan untuk seseorang mempunyai perasaan romantis. Biasanya, aseks adalah orang yang sensitif dan beremosi. Oleh itu, mereka boleh mempunyai perasaan yang mendalam terhadap seseorang tanpa mengira jantina.

Mereka bahkan dapat menyentuh dan membelai seseorang yang mereka sayangi dan menerima sentuhan kembali. Sebilangan besar aseks mempunyai hubungan dengan aseksual yang lain juga.

Aseksual adalah trend moden

Idea aseksual bukanlah perkara baru. Ada banyak orang pada masa lalu yang mempunyai cara hidup aseksual.

Apakah fakta mengenai aseksual?

Terdapat banyak kesalahpahaman mengenai aseksual. Walaupun aseksual mempunyai beberapa fakta, termasuk:

Aseksual tidak mempunyai daya tarikan seksual

Memang benar bahawa aseksual adalah individu yang tidak berminat dalam hubungan seksual.

Namun, itu tidak bermakna mereka tidak dapat mengembangkan perasaan romantis dan membina hubungan emosional dengan seseorang.

Aseksual bukanlah keadaan perubatan

Aseksual sering disalahpahami sebagai seseorang yang mempunyai libido rendah. Libido itu sendiri adalah diagnosis klinikal yang boleh disebabkan oleh pelbagai sebab perubatan.

Tidak seperti libido rendah, aseksual bukanlah keadaan perubatan. Aseksual juga bukan gangguan yang dapat diubati.

Tidak ada yang salah dengan orang aseksual

Menjadi aseks tidak bermaksud ada yang salah secara fizikal atau psikologi. Aseksual bukanlah keadaan yang disebabkan oleh kesan keganasan seksual atau faktor luaran yang lain.

Semua orang boleh menjadi aseksual

Terlepas dari anggapan bahawa lelaki mempunyai dorongan seks yang lebih tinggi daripada wanita.

Jantina sendiri tidak memberi kesan kepada aseksual. Seperti orientasi seksual yang lain, benar-benar ada yang boleh mengenali diri mereka sebagai aseksual.

Aseksual masih boleh menjalin hubungan

Sama seperti seseorang yang tidak memilikinya, aseksual juga dapat merasakan bagaimana rasanya menjalin hubungan dengan orang lain.

Ini kerana ingin melakukan hubungan seks dengan seseorang berbeza dengan menginginkan hubungan romantis dengan mereka.

Orang aseks masih boleh melakukan hubungan seks

Bergantung pada individu, jika anda mahu, aseksual juga boleh melakukan hubungan seks dengan pasangannya. Setiap orang aseks berbeza. Ada yang merasa tidak peduli dengan seks, dan ada juga yang menikmatinya.

Aseksual mungkin tidak mengalami tarikan seks. Namun, mereka mungkin masih ingin menjalaninya sebagai pembebasan fizikal atau menjadi lebih dekat dan lebih intim dengan pasangan.

Aseksual dapat merasakan orgasme

Melakukan hubungan seks masih boleh memuaskan bagi golongan aseksual. Aseksual malah boleh melancap.

Baca juga: Selalunya tidak terasa, mari kenali gejala tumor fibroid di rahim

Seorang aseksual memutuskan untuk membuka hubungannya

Sekiranya aseks tidak berminat dengan banyak perkara, pasangan mereka mungkin merasa berbeza. Oleh itu, penting bagi seorang aseksual untuk memulakan perbualan mengenai kapan dan di mana hubungan seks boleh berlaku, sehingga mereka dapat memastikan keselesaan antara keduanya.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!