Kesihatan

Selain Perubahan Kitaran Menstruasi, Apa Ciri Menopaus Biasa Yang Lain?

Gejala menopaus biasanya bermula apabila seorang wanita kehilangan haid secara kekal dan tidak lagi boleh hamil.

Selepas seorang wanita dalam tempoh menopaus, tubuh akan menghasilkan lebih sedikit hormon estrogen dan progesteron.

Tahap estrogen yang sangat rendah selepas menopaus boleh menjejaskan kesihatan. Kadang kala masalah kesihatan yang timbul boleh menyerupai masalah kesihatan tertentu.

Gejala menopaus pada badan

Untuk lebih memahami apakah gejala menopaus, anda perlu mengetahui terlebih dahulu beberapa keadaan kesihatan tubuh wanita. Salah satunya ialah istilah perimenopause.

Perimenopause adalah tempoh peralihan yang panjang sebelum anda menjalani menopaus. Keadaan ini biasanya dikaitkan dengan masa menjelang haid terakhir. Tempoh peralihan menopaus paling kerap bermula antara usia 45 dan 55 tahun.

Ketika tubuh dalam keadaan beralih ke menopaus, tahap hormon dapat berubah secara rawak. Sehingga menyebabkan gejala menopaus berlaku tanpa diduga.

Dalam tempoh peralihan ini, ovari akan menghasilkan hormon estrogen dan progesteron yang berlainan daripada biasanya. Pada masa ini, kitaran haid akan berubah hingga akhirnya memasuki menopaus.

Berikut adalah gejala menopaus yang perlu anda ketahui:

Sensasi panas mendadak di bahagian atas badan

Muncul secara tiba-tiba sensasi panas di bahagian atas badan kilat panas adalah tanda-tanda menopaus yang paling biasa. Memetik dari womenshealth.gov, sebanyak 3 dari 4 wanita mengalami kilat panas semasa menopaus.

Malah ada yang mula mengalami ciri-ciri ini sebelum menopaus, tepat ketika kitaran haid masih berlaku.

Apabila mengalami kilatan panas, wajah dan leher akan menjadi merah. Selain itu, tompok-tompok merah boleh muncul di dada, punggung, dan lengan. Tanda yang paling kerap berlaku juga adalah keadaan berpeluh yang banyak.

Kilatan panas paling kerap berlaku pada wanita pada tahun pertama sebelum haid berhenti dan pada tahun selepas haid berhenti. Walau bagaimanapun, penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa kilat panas boleh berterusan sehingga 14 tahun selepas menopaus.

Kitaran haid yang tidak teratur

Salah satu ciri menopaus adalah haid yang menjadi tidak teratur, misalnya, menjadi lebih kerap atau kurang kerap. Walau bagaimanapun, kehilangan beberapa tempoh tidak semestinya anda mengalami perimenopause atau beralih ke menopaus.

Sekiranya anda berada dalam keadaan haid tidak teratur dan mengalami pendarahan berlebihan, berjumpa doktor untuk mengetahui keadaan perubatan sebenar yang berlaku.

Rentan terhadap tekanan dan kegelisahan

Apabila anda mula memasuki tempoh menopaus, risiko anda mengalami tekanan dan kegelisahan akan lebih tinggi. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh perubahan hormon.

Keadaan ini timbul kerana kehilangan kesuburan atau perubahan yang berlaku di dalam badan.

Sekiranya semasa peralihan ke menopaus anda mengalami tekanan dan kegelisahan yang berlebihan, segera hubungi doktor agar anda tidak menjadi risiko.

Perubahan dorongan seks

Tempoh sebelum menopaus atau mungkin selepas menopaus, beberapa wanita mungkin kehilangan keinginan seksual mereka.

Keadaan ini boleh berlaku kerana penghasilan estrogen dan progesteron yang berkurang yang mempengaruhi kelembapan pada lapisan nipis yang melapisi dinding vagina.

Apabila keadaan ini berlaku, tisu faraj akan menjadi lebih kering atau lebih nipis yang akhirnya menyebabkan kesakitan ketika berhubungan seks.

Ciri biasa menopaus lain

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri di atas, terdapat beberapa sifat umum lain yang mungkin anda alami, seperti:

  • Peningkatan berat badan dan metabolisme yang perlahan
  • Rambut menipis dan kulit kering
  • Kehilangan ketumpatan pada payudara

Semasa peralihan menopaus, pengeluaran estrogen dan progesteron, dua hormon yang dibuat oleh ovari, sangat berbeza.

Akibatnya, tulang menjadi kurang lebat dan menjadikan wanita lebih mudah mengalami patah tulang.

Dalam tempoh ini juga, tubuh mula menggunakan tenaga secara berbeza, sel-sel lemak berubah, dan wanita dapat menambah berat badan dengan lebih mudah.

Sekiranya anda mengalami gejala menopaus seperti di atas dan merasakan kesihatan anda terganggu, segera berjumpa doktor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sinini!