Kesihatan

Mesti tahu! Ini adalah Gejala Hernia pada Lelaki, Wanita dan Kanak-kanak

Gejala hernia atau buasir tidak hanya berlaku pada lelaki, tetapi juga wanita dan bahkan kanak-kanak.

Hernias boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan sakit di kawasan sekitar bonjolan.

Gejala akan bertambah buruk ketika anda berdiri, menegangkan otot atau ketika mengangkat berat, walaupun ketika anda semakin tua, aktiviti fizikal anda akan terus meningkat.

Apa itu hernia atau hernia?

Keturunan dalam bahasa perubatan disebut hernia. Itulah keadaan organ yang keluar melalui tisu otot yang lemah dan menyebabkan ketulan.

Hernia berlaku apabila organ dalaman atau bahagian badan lain menonjol di luar dinding otot atau tisu yang mengelilinginya.

Sebilangan besar hernia berlaku di kawasan rongga perut antara dada dan pinggang. Orang dewasa yang aktif secara fizikal berisiko terkena hernia, terutamanya hernia inguinal.

Penyebab hernia atau keturunan

Hernias boleh disebabkan oleh pelbagai faktor dan keadaan. Anda mungkin mendapatnya kerana kelemahan otot, ketegangan akibat mengangkat berat, atau kecederaan sebelumnya.

Apabila anda menghidap hernia, organ atau tisu lemak menonjol melalui dinding rongga di mana ia terkandung, biasanya di bahagian perut.

Penyebab hernia lain termasuk mengangkat berat, sembelit, dan batuk atau bersin yang berterusan.

Faktor gaya hidup boleh menyebabkan hernia. Sekiranya anda berlebihan berat badan, merokok, atau tidak menjalani diet yang sihat, ini dapat melemahkan otot-otot di dinding perut

Jenis hernia pada orang dewasa

Setakat ini, hernia kebanyakannya dijumpai pada lelaki dewasa, di mana semakin tua semakin tinggi peluang untuk mendapat hernia.

Lokasi tonjolan ini akan menentukan jenis hernia, seperti berikut:

 • Hernia inguinal: hernia yang berlaku apabila sebahagian tisu atau usus menonjol ke luar di kawasan pangkal paha, di bahagian atas paha anda
 • Hernia umbilik: bukan sahaja kanak-kanak, orang dewasa juga boleh mendapat hernia jenis ini. Tisu atau bahagian usus yang menonjol berada di perut, berhampiran pusar
 • Jenis hernia sementara: usus atau tisu yang menyebabkan tonjolan di sini biasanya melalui luka atau jahitan pembedahan yang belum sembuh sepenuhnya
 • Hiatal hernia: jenis ini berlaku apabila bahagian perut menekan ke dada menyebabkan diafragma terbuka. Hernia jenis ini biasanya jarang diketahui, cuma penghidapnya sering terasa panas di dada.

Gejala hernia atau buasir pada lelaki dewasa

Gejala utama hernia adalah kemunculan bonjolan di bahagian bawah perut. Anda mungkin menyedarinya ketika anda berdiri, batuk, duduk, atau meregangkan otot.

Secara amnya, otot dinding yang melindungi perut sangat kuat dan kuat. Tetapi, jika terdapat bahagian yang lemah, usus akan keluar melalui sana dan membentuk hernia.

1. Kesakitan pada bonjolan

Dalam beberapa kes, seperti hernia inguinal, anda akan merasakan kesakitan dan ketidakselesaan di sekitar bonjolan yang muncul.

Gejala hernia ini akan membuat pergerakan anda terganggu, terutama pada lelaki dewasa yang sering melakukan pergerakan regangan otot. Kesakitan juga akan muncul ketika anda mengangkat benda berat.

2. Bulge membesar

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, hernia kadang-kadang tidak menyakitkan. Itulah sebabnya, sesetengah orang, cenderung menganggap tonjolan yang muncul tidak membimbangkan sehingga tiba masanya untuknya membesar.

Walaupun tidak semua kes, tetapi gejala hernia dapat bertambah buruk. Pada lelaki dewasa, kerja berat berpotensi membuat hernia semakin teruk.

Hernia yang memburuk biasanya ditunjukkan oleh pembengkakan yang membesar yang disebabkan oleh dinding otot perut menjadi lemah dan lebih banyak tisu atau bahagian usus menonjol.

3. Pembengkakan kantung kemaluan

Dalam hernia inguinal, tonjolan yang timbul kadang-kadang boleh menyebabkan pembengkakan kantung kemaluan dan diikuti oleh rasa sakit pada testis. Keadaan ini akan menyebabkan rasa tidak selesa pada kantung kemaluan atau testis anda.

Bengkak ini akan menyakitkan dan menjengkelkan semasa anda batuk atau meregangkan otot. Selain itu, terdapat juga rasa terbakar dan gatal di kantung kemaluan atau testis anda.

4. Perasaan terbakar di dada

Hiatal hernia adalah salah satu jenis hernia yang faktor utamanya adalah usia lanjut dan kegemukan. Tidak seperti jenis hernia lain, penonjolan hernia ini tidak dapat dilihat di luar badan kerana tisu atau bahagian usus ditikam ke arah dada.

Itulah sebabnya, salah satu gejala hernia ini adalah perasaan terbakar di dada atau pedih ulu hati yang kadang-kadang membuat anda menganggap penyakit ini adalah gangguan perut biasa.

Selain itu, anda juga dapat merasakan gangguan pada saluran pencernaan anda dan kesukaran menelan hingga sakit di dada.

Hernia pada wanita

Hernia sering dianggap masalah lelaki, tetapi wanita juga dapat mengalaminya. Gejala hernia berlaku apabila organ atau tisu membengkak melalui titik lemah di dinding otot yang menahannya di tempat.

Terdapat beberapa jenis hernia yang lebih biasa pada wanita. Berikut adalah beberapa jenis hernia yang boleh berlaku pada wanita:

1. Hernia inguinal

Selalunya disebut hernia pangkal paha, ia berlaku apabila kandungan perut (biasanya lemak atau bahagian usus kecil) menonjol melalui kawasan lemah di dinding perut bawah ke saluran inguinal di kawasan selangkangan.

Gejala ini boleh berlaku pada lelaki dan wanita, tetapi lebih biasa pada lelaki. Sebabnya, lelaki secara semula jadi mempunyai lubang kecil pada otot pangkal paha sehingga saluran darah dan tali spermatik dapat melewati testis.

Gejala hernia inguinal pada wanita adalah sakit atau kesakitan yang membosankan, terutamanya ketika mengangkat barang, berkebun, atau masuk dan keluar dari kereta.

2. Hernia femoral

Jenis hernia ini berlaku apabila sebahagian usus melewati kawasan otot paha atas yang lemah, tepat di bawah pangkal paha.

Gejala hernia femoral lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Mungkin ada kaitan dengan bentuk pelvis, yang dibentuk secara berbeza untuk menampung kelahiran.

Gejala hernia femoral pada wanita biasanya mengalami sakit di pangkal paha bawah dan lebih medial (ke arah bahagian dalam kaki), sering terpancar ke bahagian depan kaki.

3. Hernia umbilik

Hernia umbilik berlaku apabila lapisan perut menonjol ke kawasan pusar. Wanita lebih cenderung mengalami hernia umbilik kerana kehamilan.

Ini disebabkan oleh peregangan dinding perut. Dengan bertambahnya usia, hernia umbilik cenderung sama pada wanita dan lelaki.

4. Hiatus hernia

Hernia hiatal berlaku apabila perut menonjol ke rongga dada melalui bukaan diafragma.

Wanita mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan hernia hiatal ketika mereka meningkat usia, terutama jika mereka gemuk.

Gejala hernia pada wanita

Selalunya hernia muncul dengan gejala yang sama pada lelaki dan wanita, iaitu munculnya benjolan atau bengkak di pangkal paha atau pelvis disertai dengan ketidakselesaan.

Gejala hernia lain pada wanita mungkin termasuk yang berikut:

 • Terdapat lekukan di pangkal paha
 • Ketidakselesaan di pangkal paha yang semakin teruk apabila anda membengkokkan atau mengangkat sesuatu
 • Kesukaran di pangkal paha atau perut
 • Kesakitan atau ketidakselesaan semasa buang air besar atau buang air kecil
 • Kesakitan atau ketidakselesaan menjelang akhir hari, terutamanya jika anda banyak berdiri
 • Gejala hernia mencekik, termasuk demam, muntah, mual, dan kekejangan teruk

Hernia pada kanak-kanak

Hernia agak biasa pada kanak-kanak. Bayi, terutamanya bayi pramatang, boleh dilahirkan dengan hernia. Sebilangan bayi dilahirkan dengan lubang kecil di badan mereka yang akan ditutup pada satu ketika.

Tisu di sekitarnya boleh memasuki lubang dan menyebabkan hernia. Tidak seperti hernia yang dilihat pada orang dewasa, kawasan ini tidak selalu dianggap sebagai kelemahan pada dinding otot, tetapi kawasan normal yang belum ditutup.

Hernia umbilik adalah jenis hernia yang paling biasa pada kanak-kanak. Selain itu, jenis hernia lain seperti hernia inguinal dan hernia epigastrik juga sering berlaku pada kanak-kanak.

Baca Juga: Penting, Ini Menyebabkan Hernia pada Kanak-kanak Yang Mesti Tahu Ibu!

Gejala hernia pada kanak-kanak

Gejala hernia pada kanak-kanak akan berbeza-beza bergantung pada jenis hernia yang dimiliki oleh anak. Berikut adalah penjelasan mengenai hernia pada kanak-kanak bergantung kepada jenisnya.

1. Gejala hernia inguinal pada kanak-kanak

Punca hernia jenis ini adalah bahawa saluran inguinal atau bukaan belum ditutup sepenuhnya. Pembukaan ini adalah jalan di mana testis melepasi dari perut ke skrotum.

Gejala utama hernia inguinal adalah benjolan yang kelihatan di bawah kulit di pangkal paha (di mana perut memenuhi bahagian atas kaki).

Seorang kanak-kanak mungkin mengalami benjolan di satu atau kedua-dua belah pangkal paha. Berikut adalah beberapa gejala hernia inguinal pada kanak-kanak:

 • Sakit, terutamanya ketika membongkok, tegang, mengangkat, atau batuk
 • Kesakitan yang bertambah baik semasa berehat
 • Kelemahan atau tekanan di pangkal paha
 • Pada kanak-kanak lelaki, skrotum membengkak atau membesar
 • Terbakar atau sakit di tapak benjolan

2. Gejala hernia umbilik pada kanak-kanak

Penyebab hernia umbilik pada kanak-kanak adalah adanya bahagian usus yang menekan otot perut di bawah pusar. Dalam hernia ini, anda akan melihat tonjolan di bawah pusar.

Simptom utama hernia umbilik adalah benjolan yang kelihatan di bawah kulit dengan menekan perut. Berikut adalah beberapa tanda atau gejala hernia umbilik pada kanak-kanak:

 • Hernia boleh menjadi lebih besar apabila anak melakukan sesuatu yang menimbulkan tekanan di perut, seperti berdiri, menangis, batuk, atau berusaha untuk buang air besar.
 • Benjolan boleh menjadi lebih kecil ketika anak berbaring dan tenang.

Baca Juga: Pusar Bayi Bodoh? Ternyata inilah penyebabnya Moms!

3. Gejala hernia epigastrik

Penyebab hernia ini adalah bahagian usus yang menekan pada otot perut yang berada di antara pusar dan dada.

Sebilangan besar hernia epigastrik tidak menyebabkan gejala. Gejala-gejala hernia epigastrik berikut pada kanak-kanak mungkin berlaku:

 • Benjolan kecil atau bengkak di atas butang perut
 • Ketidakselesaan atau kesakitan

Sekiranya anda seorang ibu bapa, anda mungkin melihat benjolan di kawasan pangkal paha bayi anda ketika dia menangis, batuk, atau mengalami buang air besar.

Sekiranya demikian, segera hubungi pakar pediatrik anda supaya mereka dapat memeriksanya dan menentukan apakah rawatan khas diperlukan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!