Kesihatan

Menggigil Tetapi Tidak Demam? 6 Faktor Ini Punca

Kesakitan sering disertai demam. Namun, dalam beberapa kes, menggigil tetapi tidak disertai demam juga boleh berlaku, anda tahu.

Keadaan ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, mulai dari tindak balas badan terhadap keadaan perubatan tertentu.

Oleh itu, agar anda dapat lebih memahami sebab-sebab dan bagaimana menangani masalah menggigil tetapi tidak demam, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: 7 jenis gangguan otot, penyebab, dan gejala yang boleh disebabkan

Punca badan menggigil tetapi tidak disertai demam

Rasa menggigil boleh berlaku kerana penggantian cepat antara pengecutan otot dan kelonggaran. Pengecutan otot ini adalah usaha yang dilakukan oleh badan untuk memanaskan badan ketika kita sedang sejuk.

Dipetik dari Web MDRasa menggigil juga dapat terjadi ketika sistem kekebalan tubuh melawan infeksi atau penyakit. Nah, berikut adalah beberapa penyebab menggigil tetapi tidak ada demam yang perlu anda ketahui.

1. Pendedahan kepada udara sejuk

Penyebab utama menggigil tetapi tidak disertai demam adalah terdedah kepada udara sejuk. Ini boleh berlaku ketika seseorang berada di tempat yang sangat sejuk.

Bukan hanya itu, menggigil juga boleh berlaku kerana pakaian basah atau lembap. Ini boleh berlaku kerana air yang terdapat di dalam pakaian menguap, yang menggunakan tenaga haba badan untuk proses penyejatan.

Dengan bertambahnya usia, kemampuan untuk mengatur suhu badan menurun, bahkan pada orang yang sihat.

Pada dasarnya, kegigihan yang disebabkan oleh pendedahan udara sejuk akan hilang apabila suhu badan menjadi lebih panas.

Walau bagaimanapun, jika seseorang mengalami kegigihan yang teruk dan berterusan, ini harus diperhatikan. Kerana, ini boleh menjadi tanda hipotermia.

2. Hipotiroidisme

Hipotiroidisme boleh berlaku apabila kelenjar tiroid tidak menghasilkan cukup hormon yang diperlukan untuk mengatur metabolisme. Keadaan ini dapat meningkatkan kepekaan terhadap udara sejuk, menyebabkan badan menggigil.

Beberapa gejala hipotiroidisme termasuk:

 • Keletihan
 • Penambahan berat badan
 • Sakit otot dan sendi
 • Kulit kering
 • Sembelit
 • Bengkak muka

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Gangguan Tiroid Dapat Mencetuskan Depresi, Inilah Penjelasannya!

3. Hipoglikemia

Hipoglikemia adalah keadaan yang boleh berlaku apabila kadar gula dalam darah turun secara drastik. Sekiranya seseorang menghidap diabetes, ini mungkin merupakan tanda bahawa ubat dan diet perlu disesuaikan.

Walau bagaimanapun, hipoglikemia juga boleh berlaku tanpa diabetes. Salah satu gejala hipoglikemia adalah gegaran dan kelemahan otot, yang serupa dengan badan yang menggigil.

Di samping itu, gejala hipoglikemia lain mungkin termasuk:

 • Berpeluh
 • Palpitasi jantung (sensasi ketika jantung berdegup kencang)
 • Penglihatan kabur
 • Kekeliruan

4. Kekurangan pemakanan

Malnutrisi berlaku apabila tubuh kekurangan nutrien yang diperlukan.

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan kekurangan zat makanan, mulai dari tidak mendapat pengambilan makanan berkhasiat yang cukup, keadaan mendasar yang mempengaruhi kemampuan tubuh untuk menyerap nutrien, hingga gangguan makan.

Tanpa keseimbangan nutrien yang betul, tubuh tidak dapat berfungsi dengan baik. Selain menggigil, terdapat gejala kekurangan zat makanan lain, seperti:

 • Keletihan
 • Sukar untuk menumpukan perhatian
 • kulit pucat
 • Denyutan jantung
 • Kemunculan ruam

5. Reaksi emosi

Dipetik dari Garis KesihatanMenggigil tetapi demam juga tidak dapat terjadi akibat reaksi emosi yang kuat terhadap situasi, seperti ketakutan atau kegelisahan yang berlebihan.

Selain itu, menggigil juga dapat terjadi akibat pengalaman yang menyentuh kita dengan cara yang positif, seperti mendengar muzik atau kata-kata yang memberi inspirasi. Jenis reaksi emosi ini boleh berlaku apabila mekanisme neurobiologi mencetuskan pembebasan dopamin.

6. Aktiviti fizikal yang melampau

Beberapa jenis latihan yang memerlukan aktiviti fizikal yang kuat boleh menyebabkan perubahan suhu badan inti, yang boleh menyebabkan menggigil. Tindak balas ini lebih cenderung berlaku pada suhu yang sangat sejuk atau panas.

Cara mengatasi masalah menggigil badan tetapi tidak disertai demam

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, penyebab badan menggigil tetapi demam tidak berbeza. Oleh itu, untuk mengatasi keadaan ini disesuaikan dengan penyebabnya.

Sebagai contoh, untuk merawat hipotiroidisme penggunaan ubat-ubatan tertentu untuk menggantikan hormon yang tidak dihasilkan oleh badan mungkin diperlukan. Demikian dilaporkan Berita Perubatan Hari Ini.

Sementara itu, jika badan menggigil disebabkan oleh aktiviti fizikal yang sengit, ada beberapa cara untuk mencegahnya seperti menjaga badan agar sentiasa terhidrasi dengan baik dan segera menukar pakaian basah dengan pakaian kering.

Bukan itu sahaja, anda harus mengelakkan bersenam ketika suhu terlalu sejuk atau panas. Hadkan juga waktu latihan ketika anda melakukan senaman yang kuat.

Itulah beberapa maklumat mengenai penyebab badan menggigil tetapi tidak demam. Sekiranya menggigil tidak hilang atau disertai dengan gejala lain, anda harus segera menghubungi doktor.

Ada soalan lain mengenai kesihatan? Sila berbual dengan rakan doktor kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!