Kesihatan

Adakah benar bahawa Ranitidine ditarik oleh BPOM kerana boleh mencetuskan barah?

Bagi anda yang menderita ulser gastrik, anda mesti biasa dengan ubat ranitidine. Ubat ini telah lama wujud dan sangat berkesan. Namun, dikhabarkan bahawa ranitidine ditarik oleh BPOM kerana ubat tersebut boleh mencetuskan barah.

Sudah tentu berita itu menyusahkan banyak orang, terutamanya jika anda kerap menggunakan ubat ini. Jadi, adakah benar bahawa ranitidine boleh mencetuskan barah? Ayuh, lihat penjelasan di bawah!

Apa itu ranitidine?

Ranitidine adalah ubat yang digunakan untuk merawat ulser perut dan ulser usus. Bukan hanya itu, ia juga dapat digunakan untuk merawat masalah perut dan tekak seperti esofagitis erosif, GERD, sindrom Zollinger-Ellison.

Ubat ranitidine berfungsi dengan mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut. Dan dapat melegakan simptom seperti batuk yang tidak hilang, sakit perut, pedih ulu hati, dan sukar menelan.

Ranitidine tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai antagonis reseptor histamin, yang menyekat reseptor histamin di dalam perut.

Adakah benar bahawa ranitidin ditarik oleh BPOM?

Ranitidine adalah salah satu ubat yang telah lama mendapat kebenaran pemasaran sejak tahun 1989. Ubat ini terdapat dalam bentuk tablet, suntikan dan sirap. Namun, pada 4 Oktober 2019, Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) memerintahkan penarikan sejumlah produk ubat ranitidin.

Dalam pernyataan rasminya, ranitidine ditarik oleh BPOM sehubungan dengan tindak balas amaran Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA AS) dan juga Agensi Perubatan Eropah (EMA).

Kedua-dua institusi mengeluarkan amaran mengenai penemuan pencemaran NDMA yang agak kecil pada sampel produk ubat yang mengandungi bahan aktif ranitidine. NDMA atau N-Nitrosodimethylamine adalah bahan nitrosamine yang berlaku secara semula jadi.

Dalam pernyataan itu, terdapat lima ranitidin yang ditarik oleh BPOM. Bukan hanya itu, BPOM juga mengeluarkan maklumat awal untuk Profesional Kesihatan pada 17 September 2019 agar berhati-hati dalam menetapkan ubat ranitidin yang tercemar dengan NDMA.

Punca ranitidin ditarik oleh BPOM

FDA AS dalam pernyataan rasmi pada 13 September 2019, menyatakan bahawa terdapat tahap NDMA yang rendah dalam beberapa ubat ranitidin, termasuk Zantac.

NDMA diklasifikasikan sebagai karsinogen yang mungkin, yang boleh mencetuskan barah pada manusia. Dalam ambang yang disyorkan, NDMA sebenarnya tidak berbahaya.

Penyelidikan global telah menentukan ambang yang dibenarkan untuk pencemaran NDMA adalah 96 ng / hari. Lebih daripada itu, bahan ini boleh menjadi karsinogen, terutamanya jika dimakan secara berterusan.

Ranitidine sekali lagi dibenarkan oleh BPOM

Setelah melakukan penilaian risiko dan ujian makmal terhadap pencemaran NDMA pada produk ranitidine. Pada 21 November 2019, BPOM memaklumkan bahawa ranitidine dibenarkan untuk diedarkan kembali di pasaran.

Risiko barah kerana ubat ini agak rendah dan kandungan NDMA dalam ranitidine masih selamat. Walau bagaimanapun, BPOM akan melakukan penilaian risiko secara selari melalui pensampelan dan pengujian bahan mentah dan produk ranitidin.

Tetapi tidak semua ranitidine yang ditarik oleh BPOM dapat diedarkan kembali, secara keseluruhan, BPOM melampirkan ubat ranitidine yang dibenarkan untuk diedarkan kembali. Selain itu ia termasuk dalam ranitidine yang ditarik BPOM.

Kesan sampingan Ranitidine

Bagi sesetengah orang, ubat ranitidin boleh membuat anda merasa mengantuk. Tetapi anda juga mungkin mengalami kesan sampingan ringan lain yang biasa dialami, seperti:

 • Sakit kepala.
 • Sembelit.
 • Cirit-birit.
 • Pening dan muntah.
 • Sakit perut.

Kesan ini agak ringan dan boleh hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, jika kesan sampingannya tidak bertambah baik, dan bertambah buruk, segera hubungi doktor anda.

Sebagai tambahan kepada kesan sampingan ringan, beberapa orang juga boleh mengalami kesan sampingan yang serius dari pengambilan ubat ranitidine, termasuk:

 • Keradangan hati.
 • Perubahan fungsi otak.
 • Denyutan jantung yang tidak normal.

Cara mengambil ranitidine dengan betul

Ranitidine tidak sesuai untuk semua orang, sebelum anda menggunakan ubat ini, tidak ada salahnya memberitahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengalami salah satu daripada yang berikut:

 • Telah mengalami reaksi alergi terhadap ranitidin.
 • Mengalami masalah buah pinggang.
 • Ketidak toleransi terhadap, atau ketidakupayaan untuk menyerap, beberapa gula seperti fruktosa.
 • Menderita fenilketonuria.
 • Sedang menjalani prosedur endoskopi.

Biasanya ubat ini diambil 2 kali sehari, 1 dos pada waktu pagi dan 1 dos pada waktu malam. Tetapi ada juga yang hanya perlu minum ranitidine sehari sekali, sebelum tidur. Semua bergantung kepada arahan yang diberikan oleh doktor dan ahli farmasi.

Anda boleh mengambil ubat ini selepas atau selepas makan. Cuba minum ubat ini pada masa yang sama setiap hari. Semasa penggunaan ranitidine, anda harus mengelakkan makanan pedas, alkohol, coklat, kopi, tomato kerana dapat mengurangkan keberkesanan ubat.

Ingatlah untuk selalu membaca dan mengikuti arahan yang diberikan sebelum anda mengambil ranitidine supaya anda tidak mengalami kesan sampingan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found