Kesihatan

Punca dan Cara Mengatasi Jari Kaku atau Pemicu Jari

Adakah anda pernah mengalami jari kaku yang sukar diluruskan lagi? Sekiranya ini sering berlaku, ada baiknya berhati-hati.

Keadaan ini apabila menjadi lebih teruk memerlukan pembedahan untuk mengatasinya, anda tahu. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai keadaan jari yang kaku dalam ulasan berikut!

Keadaan jari kaku atau jari pencetus

Jari yang kaku atau jari pencetus adalah keadaan yang mempengaruhi satu atau lebih tendon tangan, sehingga sukar untuk membengkokkan atau meluruskan jari.

Keadaan ini juga dikenali sebagai stenotic tenosynovitis atau stenotic tendovaginitis. Keadaan ini sering mempengaruhi jari manis dan ibu jari, tetapi juga boleh berlaku pada jari lain. Apabila ibu jari terlibat, keadaan disebut "mencetuskan ibu jari“.

Kekakuan jari boleh berlaku pada satu jari atau banyak jari sekaligus, dan masalahnya boleh timbul di kedua tangan. Walau bagaimanapun, ia lebih biasa di tangan kanan.

Simptom jari pencetus

Simptom jari pencetus selalunya bermula tanpa satu kecederaan. Tanda dan gejala kekakuan jari boleh berkisar dari ringan hingga parah dan termasuk:

  • Jari yang kaku, terutama pada waktu pagi
  • Sensasi muncul atau mengklik semasa anda menggerakkan jari
  • Sakit atau benjolan (nodul) di telapak tangan di pangkal jari yang terkena
  • Jari terkunci dalam posisi bengkok, yang tiba-tiba muncul lurus
  • Jari terkunci dalam posisi bengkok, yang tidak dapat anda luruskan

Baca juga: Jari bengkak dan meriah, inilah sebabnya dan bagaimana mengatasinya!

Punca jari kaku

Orang yang pekerjaan atau hobinya memerlukan cengkaman berulang berisiko lebih tinggi mengalami keadaan ini.

Sebagai sindrom terowong karpal dan keadaan tangan yang terlalu kerap digunakan, jari yang kaku boleh disebabkan oleh penggunaan tangan yang berlebihan dan berulang.

Walaupun penyebab sebenar jari kaku tidak diketahui dengan pasti, beberapa faktor boleh meningkatkan risiko anda menghidap keadaan ini, iaitu:

  • Berumur antara 40 hingga 60 tahun
  • Keadaan perubatan. Jari pencetus lebih kerap terjadi pada orang dengan keadaan perubatan tertentu, seperti osteoartritis, artritis reumatoid, gout, atau diabetes
  • Aktiviti tangan yang kuat. Keadaan ini diketahui berlaku setelah penggunaan jari dan ibu jari secara paksa. Orang-orang ini mungkin termasuk petani, pekerja industri, atau pemuzik

Kegiatan orang yang mempunyai pekerjaan, hobi, atau tugas yang memerlukan gerakan berulang yang kuat, cengkaman atau cengkaman yang kerap dan kuat, atau penggunaan jari dan / atau ibu jari secara paksa berisiko mengalami keadaan ini.

Baca Juga: Jari Kelab Boleh Menjadi Tanda Penyakit Tertentu, Inilah Penjelasannya!

Apa yang menyebabkan jari tetap bengkok?

Sumber Foto: Orthoinfo

Tendon adalah jalur tisu yang melekatkan otot ke tulang. Di tangan, tendon dan otot mesti bekerjasama untuk melenturkan dan meluruskan jari dan ibu jari.

Biasanya, tendon meluncur dengan mudah melalui terowong tisu yang disebut sarung. Sarung menyimpan tendon di tempat di sebelah jari atau tulang ibu jari.

Sebentar jari pencetus Apabila ini berlaku, tendon menjadi jengkel dan bengkak (meradang) dan tidak lagi mudah meluncur melalui sarungnya.

Benjolan (nodul) juga dapat terbentuk pada tendon, yang menjadikan sukar bagi tendon untuk meluncur dengan mudah melalui sarung.

Cara mengatasi jari yang kaku

Untuk kes ringan, langkah pertama adalah merehatkan jari atau ibu jari dan membatasi atau mengelakkan aktiviti yang menyebabkan gejala.

Kadang kala serpihan boleh digunakan pada jari yang terkena untuk mengelakkan sendi bergerak. Sekiranya gejala berlanjutan, ubat anti-radang, seperti ibuprofen, mungkin diresepkan atau suntikan steroid dapat dipertimbangkan.

Sekiranya keadaan tidak bertindak balas terhadap rawatan bukan pembedahan atau terus berulang, pembedahan mungkin disarankan. Operasi dilakukan di bawah anestesia tempatan dan tidak memerlukan rawatan di hospital.

Operasi dilakukan dengan membuat sayatan kecil di sarung yang melewati tendon. Memotong sarung akan meluaskan ruang di sekitar tendon jari atau ibu jari yang terkena.

Ini membolehkan tendon meluncur dengan lebih mudah melalui sarung. Pembedahan membantu mengembalikan keupayaan jari atau ibu jari yang terkena untuk membengkok dan meluruskan tanpa rasa sakit atau kekakuan.

Waktu pemulihan selepas pembedahan biasanya hanya beberapa minggu. Walau bagaimanapun, masa pemulihan akan berbeza-beza bergantung pada usia anda, kesihatan umum, dan berapa lama gejala itu berlanjutan.

Ada soalan lebih lanjut mengenai jari yang kaku? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!