Kesihatan

Skoliosis

Scoliosis adalah gangguan tulang yang menyebabkan tulang belakang melengkung ke satu sisi. Biasanya penyakit ini akan dapat dilihat ketika anda masih kecil atau sudah berusia belasan tahun.

Keadaan ini biasa berlaku pada masa pertumbuhan hingga akil baligh. Walaupun begitu, terdapat juga beberapa gangguan kesihatan khas seperti gangguan otot yang boleh menyebabkan gangguan ini berlaku.

Sebilangan besar kes scoliosis agak ringan dan tidak mengganggu aktiviti harian. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes ada juga yang menyebabkan kesakitan yang tidak tertahankan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya, anda boleh membaca ulasan di bawah.

Baca juga: Diet OCD semasa berpuasa, mari kita lihat panduan di sini!

Apa itu scoliosis?

Scoliosis adalah keadaan tidak normal yang berlaku di tulang belakang, di mana tulang belakang mempunyai bentuk melengkung yang tidak normal.

Dalam keadaan normal, tulang belakang sedikit melengkung di atas bahu dan di bawah belakang. Pada orang yang menderita skoliosis, itu seperti huruf 'S' atau 'C'.

Dilaporkan spine-health.com, kira-kira 3 peratus penduduk dianggarkan mengalami gangguan tulang belakang ini.

Apa yang menyebabkan scoliosis?

Berdasarkan kajian dari American Association of Neurological Surgeons (AANS), dinyatakan bahawa 80 peratus kes scoliosis tidak diketahui sebab yang tepat. Selain faktor genetik yang memainkan peranan utama, terdapat juga beberapa penyebab lain seperti:

 1. Keadaan neuromuskular sebagai palsi serebrum, di mana terdapat gangguan sistem saraf yang mempengaruhi kemahiran motorik, pendengaran, penglihatan, dan pemikiran
 2. Keadaan otot distrofi otot, yang merupakan kumpulan gangguan gen yang menyebabkan kelemahan otot
 3. Gen tertentu, sekurang-kurangnya satu gen dipercayai terlibat dalam menyebabkan scoliosis
 4. Panjang kaki, jika seseorang mempunyai kaki dengan panjang yang berbeza maka dia akan cenderung untuk mengalami keadaan ini
 5. Skoliosis sindrom, scoliosis muncul sebagai sebahagian daripada permulaan penyakit lain seperti: neurofibromatosis dan Sindrom Marfan
 6. Osteoporosis, boleh menyebabkan skoliosis sekunder kepada kalsifikasi tulang
 7. Kecacatan kelahiran yang mempengaruhi pertumbuhan tulang belakang seperti: spina bifida, dan
 8. Kemalangan yang menyebabkan tulang belakang dijangkiti.

Siapa yang lebih berisiko terkena scoliosis?

Seseorang dikatakan terdedah kepada risiko mengalami scoliosis berdasarkan beberapa perkara di bawah.

 1. Umur: Gejala dan tanda-tanda keadaan ini biasanya terjadi pada saat memasuki usia pertumbuhan hingga sebelum baligh.
 2. Jantina: Melaporkan dari mayoclinic.org walaupun kejadian scoliosis pada lelaki dan wanita adalah sama. Namun, wanita dikatakan lebih berisiko mengalami gangguan kesihatan ini dan sering memerlukan rawatan lebih lanjut.
 3. Sejarah kesihatan keluarga juga merupakan faktor yang sangat mempengaruhi risiko seseorang terkena scoliosis atau tidak.

Apakah simptom dan tanda skoliosis?

Keadaan skoliosis sering dijumpai pada kanak-kanak, umumnya scoliosis selalu ringan sehingga tidak memerlukan rawatan khas. Ini kerana tulang belakang akan membaiki diri seiring dengan pertumbuhan masa.

Beberapa simptom biasa termasuk:

 1. Bahu tidak seimbang
 2. Satu bilah bahu lebih menonjol daripada yang lain
 3. Pinggang kelihatan tidak sejajar, dan
 4. Satu pinggul kelihatan lebih tinggi daripada yang lain.

Gejala pada bayi

Seperti yang telah dibincangkan sebelum ini, gangguan kesihatan ini umumnya dilihat sejak bayi hingga remaja. Tanda-tanda yang boleh muncul pada bayi termasuk:

 1. Bengkak di satu sisi dada
 2. Kelengkungan tulang belakang yang cenderung menunjuk ke satu sisi secara berterusan, dan
 3. Terdapat gangguan hati dan paru-paru yang menyebabkan kesukaran bernafas dan sakit dada.

Gejala pada kanak-kanak hingga remaja

Kes skoliosis yang paling biasa pada kanak-kanak dari usia 10 hingga remaja mereka adalah: skoliosis idiopatik. Gejala biasanya merangkumi perkara berikut:

 1. Kepala tidak tegak atau sedikit condong ke satu sisi
 2. Tulang rusuk kelihatan tidak simetri, sehingga nampaknya mempunyai ketinggian yang berbeza
 3. Salah satu tulang pelvis kelihatan lebih menonjol
 4. Pakaian yang anda pakai tidak kelihatan tepat di badan anda
 5. Semasa berdiri pesakit boleh kelihatan condong ke satu sisi, dan
 6. Panjang kaki yang tidak sama.

Apakah komplikasi skoliosis yang mungkin?

Walaupun kebanyakan penyakit skoliosis selalu ringan dan tidak memerlukan rawatan serius, beberapa kes lain menunjukkan risiko komplikasi seperti:

Kerosakan paru-paru dan jantung

Walaupun agak jarang, apabila tulang rusuk bergeser untuk waktu yang lama akan menekan paru-paru, menyukarkan anda untuk bernafas. Selanjutnya, tulang rusuk akan memberi tekanan pada jantung dan menyukarkan pengepaman darah ke seluruh badan.

Sakit belakang

Seseorang yang mengalami keadaan ini semasa kecil lebih cenderung merasakan sakit belakang sebagai orang dewasa daripada orang pada umumnya.

Penampilan yang terganggu

Scoliosis yang semakin teruk dalam jangka masa panjang akan menjadikan postur anda kelihatan tidak seimbang.

Bagaimana merawat dan merawat scoliosis?

Terdapat dua jenis tindakan untuk mengatasi penyakit ini, iaitu:

Rawatan di doktor

Sebelum memutuskan tindakan apa yang akan diambil untuk merawat keadaan ini, doktor akan melihat tahap kelainan kelengkungan yang ada pada pesakit. Beberapa perkara lain yang biasanya dipertimbangkan adalah:

 1. Umur
 2. Tempoh pertumbuhan
 3. Bilangan dan jenis lengkungan, dan
 4. Jenis skoliosis yang anda ada.

Kaedah pengendalian yang umumnya digunakan adalah seperti berikut:

Memakai korset pendakap scoliosis

Menurut AANS, pendakap lebih berkesan untuk penghidap scoliosis yang kelengkungan tulang belakangnya berada pada 25-40 darjah. Walaupun pendakap tidak akan meluruskan tulang belakang, mereka boleh mencegahnya melengkung lebih jauh.

Orang yang memakai pendakap akan memakainya selama 16 hingga 23 jam sehari sehingga mereka tidak lagi membesar. Terdapat dua jenis pengapit yang digunakan, iaitu:

 1. Di bawah lengan, diperbuat daripada plastik dan dibuat agar sesuai dengan bentuk badan. Penggunaannya tidak kelihatan dari luar dan biasanya digunakan untuk merawat kelengkungan di bawah tulang belakang.
 2. Milwaukee, dipakai dari leher ke batang badan tetapi tidak termasuk kaki dan lengan. Ini digunakan untuk menutup bahagian yang tidak dapat dicapai oleh penjepit di bawah lengan.

Kaedah ini dianggap berkesan apabila digunakan pada kes scoliosis yang dikesan lebih awal.

Operasi

Prosedur ini dilakukan pada orang yang kelengkungan tulang belakangnya melebihi 40 darjah. Sekiranya tahap skoliosis yang berlaku di bawah tahap itu tetapi sudah sangat mengganggu aktiviti, anda juga boleh membincangkan pilihan ini dengan doktor anda.

Tahap pembedahan scoliosis adalah:

Peleburan tulang belakang

Ini adalah pembedahan standard yang paling biasa untuk scoliosis. Doktor akan menghubungkan dua bahagian tulang belakang dengan mencantum tulang baru menggunakan bahan yang menyerupai tulang.

Batang 'buatan' ini akan memastikan tulang belakang berada dalam kedudukan tegak. Batang tulang yang telah dicantumkan dapat disesuaikan seiring pertumbuhannya.

Rawatan Rapi

Setelah pembedahan selesai, hospital akan memindahkan pesakit ke unit rawatan intensif untuk diberi ubat melalui suntikan. Ini bertujuan untuk mengoptimumkan pemulihan dan melegakan kesakitan. Secara amnya, pesakit akan berada di ICU selama 1 hingga 10 hari.

Pemulihan

Pesakit kanak-kanak yang menjalani prosedur ini biasanya dapat kembali ke aktiviti mereka selepas 4-6 minggu selepas pembedahan. Namun, kerana kadar pemulihan setiap orang adalah berbeza, ada yang hanya dapat menjalankan aktiviti satu tahun setelah tindakan tersebut.

Risiko yang boleh berlaku dalam prosedur ini adalah:

 1. Berdarah
 2. Perubahan kedudukan cantuman tulang, biasanya memerlukan pembedahan lebih lanjut untuk membetulkannya
 3. Pseudarthrosis, salah satu tulang yang digunakan tidak melekat dengan betul, menyebabkan rasa tidak selesa. Ia juga memerlukan operasi lanjutan untuk diperbaiki
 4. Jangkitan, yang memerlukan rawatan antibiotik
 5. Sakit
 6. Kerosakan saraf pada tulang belakang yang akan menyebabkan gejala kebas pada kaki, paraplegia, dan penurunan fungsi badan yang lebih rendah.

Mengalami skoliosis boleh membuat seseorang kurang yakin dengan posturnya. Kesakitan yang timbul juga boleh mengganggu aktiviti harian.

Cara merawat scoliosis secara semula jadi di rumah

Aktiviti untuk menguatkan dan meregangkan punggung dapat mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh gangguan tulang ini. Bersenam atau bersenam juga dapat membantu anda menjaga berat badan yang sihat sehingga dapat mengurangkan ketegangan di punggung.

Tidak kira jenis senaman atau senaman yang anda pilih, yang penting ialah menggerakkan punggung. Oleh itu, pilih jenis aktiviti atau sukan yang membuat anda selesa dan anda boleh terus lakukan.

Apakah ubat skoliosis yang biasa digunakan?

Biasanya, terdapat dua jenis ubat yang boleh digunakan untuk penyakit ini, iaitu:

Dadah di farmasi

Ubat biasanya digunakan untuk mengurangkan kesakitan. Beberapa ubat yang biasa digunakan adalah:

 • Pelega kesakitan: NSAID seperti ibuprofen dan acetaminophen biasanya digunakan untuk mengurangkan kesakitan
 • Suntikan: Suntikan steroid epidural dapat mengurangkan keradangan, atau suntikan blok facet biasanya digunakan untuk menyekat isyarat sakit ke otak.

Ubat scoliosis semula jadi

Cara lain untuk mengurangkan tekanan dan kesakitan di sekitar tulang belakang secara semula jadi adalah seperti berikut:

 • Menurunkan berat badan
 • Tingkatkan pemakanan atau makanan yang dapat mengurangkan keradangan
 • Kompres dengan air sejuk atau air suam

Apakah makanan dan pantang larang bagi penghidap scoliosis?

Dilaporkan treatingscoliosis.com, berikut adalah makanan yang harus dielakkan oleh penderita gangguan tulang ini, yaitu:

 • Babi
 • Alkohol
 • tepung putih
 • Soda
 • Kacang soya dan turunannya
 • Teh dan kopi
 • Gula
 • Garam
 • Coklat
 • Makanan bergoreng
 • Sirap jagung
 • Pemanis buatan
 • MSG dan perasa lain

Makanan yang boleh dinikmati oleh penderita skoliosis adalah:

 • Buah-buahan segar
 • Sayur segar
 • Daging organik

Bagaimana cara mencegah scoliosis?

Sehingga kini tidak ada cara untuk mencegah skoliosis. Halaman webmd.com menunjukkan bahawa anda melupakan khabar angin yang anda dengar mengenai penularan atau pencegahan penyakit ini, seperti kecederaan sukan pada masa kanak-kanak yang boleh menyebabkan skoliosis.

Begitu juga dengan andaian nasihat agar anda memperhatikan berat buku yang dibawanya. Sebenarnya membawa beg yang berat memang boleh menyebabkan sakit di bahagian belakang, bahu dan leher, tetapi tidak semestinya menyebabkan scoliosis.

Kemudian perlu diingat, cara duduk atau berdiri tidak akan mempengaruhi seseorang yang boleh terkena scoliosis.

Walau bagaimanapun, tulang belakang bengkok mudah dilihat, jadi jika ada tanda-tanda bahawa anda atau anak anda tidak dapat berdiri tegak, berjumpa doktor dengan segera!

Gangguan tulang belakang lain: kyphosis & lordosis

Terdapat satu lagi gangguan tulang yang serupa dengan skoliosis, iaitu kyphosis dan lordosis. Masing-masing mempunyai ciri-ciri gangguan tulang yang berbeza.

Semasa scoliosis tulang kelihatan ganjil kerana membengkok ke kiri dan kanan, kyphosis mempunyai kelengkungan ke depan dan ke belakang yang tidak biasa. Walaupun kelainan tulang pada lordosis lebih banyak disebabkan oleh kehilangan kelengkungan di bahagian bawah tulang belakang.

Dari penyebabnya, scoliosis tidak diketahui, tetapi kyphosis berlaku kerana kelainan dalam proses perkembangan semasa remaja. Bagi lordosis, keabnormalan berlaku sejak lahir atau disebabkan oleh kecacatan pelvis.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!