Kesihatan

Penting! Inilah Cara Menghilangkan Pinworms

Terdapat dua cara untuk menghilangkan cacing kremi yang boleh anda percayai, iaitu dengan mengambil ubat dari doktor atau dengan rawatan di rumah.

Pinworm itu sendiri adalah keadaan di mana usus besar dijangkiti parasit yang kecil, iaitu, 2 hingga 13 mm. Parasit ini sering menjangkiti melalui sentuhan langsung pada kulit yang tercemar cacing kremi.

Penyebaran cacing kremi sering kali tidak disedari. Umumnya kerana mereka jarang mencuci tangan dan kemudian menyentuh kulit atau objek yang tercemar.

Ketika dijangkiti, cacing kremi akan bertelur dan membiak di sekitar dubur, menyebabkan gejala seperti gatal, sakit, dan ruam pada dubur.

Komplikasi cacing kremi

Walaupun tidak menyebabkan penyakit berbahaya, cacing kremi yang tidak dirawat boleh menyebabkan jangkitan pada alat kelamin wanita, anda tahu.

Parasit boleh bergerak dari kawasan dubur ke vagina ke rahim, tiub fallopio ke organ pelvis. Jadi keadaan ini boleh menyebabkan keradangan pada faraj dan keradangan pada lapisan rahim.

Dalam kes yang jarang berlaku, komplikasi lain dari jangkitan cacing kremi termasuk yang berikut:

  • Jangkitan saluran kencing
  • Hilang berat badan
  • Jangkitan di bahagian perut

Cara menghilangkan cacing kremi

Secara umum, anda boleh merawat jangkitan cacing kremi dengan dua cara, dengan mengambil ubat dari doktor atau melakukan rawatan dengan rawatan di rumah.

Singkirkan cacing kremi dengan rawatan di rumah

Dilaporkan oleh Healthline, berikut adalah tiga ubat rumah yang boleh anda cuba merawat jangkitan cacing kremi:

Bawang Putih Mentah

Mengkonsumsi bawang putih dipercayai dapat membunuh telur pinworm di usus besar dan mencegah cacing kremi betina bertelur lebih banyak.

Anda boleh mengambil bawang putih dengan menelannya dalam dos kecil atau menggunakannya secara topikal seperti salap pada dubur.

Cara makan bawang putih untuk menghilangkan cacing kremi

Sekiranya anda ingin menelannya, potong bawang putih menjadi kiub dan campurkan menjadi pes atau taburkan pada roti. Di samping itu, anda juga boleh mengambil bawang putih secara langsung tanpa campuran.

Sementara itu, jika anda ingin menggunakannya sebagai salap, anda boleh memotong beberapa ulas bawang putih dan kemudian mengisar dengan mengisar atau menumbuknya. Selepas itu, campurkan bawang putih yang dihancurkan dengan sedikit jeli petroleum atau minyak asas lain.

Celupkan kapas yang bersih ke dalam campuran bawang putih dan sapukan ke dubur. Penting untuk mengetahui bahawa menggunakan bawang putih secara topikal akan menjadikan kulit sensitif tidak selesa.

Seboleh-bolehnya jangan gunakannya jika anda mempunyai kulit sensitif atau jika anda mempunyai buasir.

Minyak kelapa

Minyak kelapa dipercayai mempunyai sifat antibakteria dan antivirus yang dapat membantu membersihkan jangkitan cacing kremi. Rawatan ini memerlukan pendekatan dua langkah. Pertama, minum satu sudu teh minyak kelapa dara setiap pagi. Kemudian, sebelum tidur, sapukan sedikit minyak kelapa ke kawasan dubur.

Lobak mentah

Makan secawan wortel mentah parut dipercayai dapat membantu merawat jangkitan cacing kremi. Anda boleh memakan wortel mentah parut dua kali sehari untuk membantu badan membuang cacing melalui usus.

Lobak mentah tinggi serat yang dapat meningkatkan pencernaan dan memperbaiki pergerakan usus.

Singkirkan cacing kremi dengan ubat dari doktor

Cara menghilangkan cacing kremi dengan mengambil ubat dari doktor biasanya dilakukan jika keadaan dan gejala yang anda alami cukup mengganggu.

Terutama jika penggunaan ubat rumah yang anda lakukan sebenarnya menyebabkan gejala seperti:

  • Mengalami kekejangan perut
  • Darah muncul di dalam air kencing atau tinja

Sekiranya anda mengalami ini, kemungkinan doktor anda akan menetapkan beberapa jenis ubat anti-parasit yang paling biasa untuk cacing kremi, seperti:

  • Pyrantel pamoate
  • mebendazole
  • Albendazole (Albenza)

Anda mungkin mengalami kesan sampingan gastrointestinal ringan semasa rawatan. Jangan lupa untuk selalu berjumpa doktor mengenai keadaan yang anda alami.

Itulah cara untuk menghilangkan cacing kremi. Anda boleh memilih jenis rawatan yang sesuai untuk anda, betul!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!