Kesihatan

Berhubungan Seks Semasa Mengandung? Ya, selagi anda memperhatikan perkara-perkara penting ini

Adalah normal untuk mempunyai keinginan untuk melakukan hubungan seks semasa mengandung. Tetapi tentunya wanita hamil telah mengalami kebimbangan, dan juga takut bahawa ini boleh menyebabkan masalah pada janin yang sedang berkembang di perut, atau juga membahayakan diri mereka sendiri.

Ini juga diperkuat oleh data dari kajian di Montefiore Medical Center, di New York, 50-80 peratus wanita hamil bimbang melakukan hubungan seks ketika hamil. Para wanita juga tertanya-tanya, tidak mengapa melakukan hubungan seks ketika melakukan dua badan.

Untuk maklumat lebih lanjut, mari baca hingga akhir ulasan di bawah!

Baca juga: Jangan memandang ringan, berikut adalah cara mengatasi jerawat batu

Berhubungan seks semasa hamil

Semasa kita hamil, dorongan seks kita cenderung turun naik sepanjang kehamilan. Pada trimester pertama kehamilan, ketika rasa mual mula muncul, minat wanita hamil untuk seks cenderung tidak rata.

Tetapi ini adalah trimester kedua, ketika tahap hormon yang tinggi dapat menghantar libido melalui stratosfera. Keadaan ini kemudian menjadikan anda begitu teruja untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan anda.

Ketika memasuki trimester akhir, memasuki waktu kelahiran, keinginan cenderung menurun. Rahim yang membesar menjadikan wanita hamil mudah merasa sakit, sukar, malah gugup dan cemas menunggu masa mereka menjadi ibu bapa.

Bolehkah saya melakukan hubungan seks semasa hamil

Melakukan hubungan seks semasa hamil bukanlah sesuatu yang dilarang. Penembusan dan pergerakan persetubuhan tidak akan membahayakan bayi. Ini kerana bayi yang sedang berkembang dilindungi oleh cairan ketuban di rahim, dan juga oleh otot rahim yang kuat.

Kegiatan seksual tidak akan mempengaruhi bayi, selagi anda tidak mengalami komplikasi seperti persalinan pramatang atau masalah plasenta. Sebilangan wanita mungkin atau mungkin mengalami orgasme untuk kali pertama semasa kehamilan kerana aliran darah dan hormon.

Pengecutan orgasme tidak akan meningkatkan risiko anda untuk kelahiran awal. Kontraksi yang berlaku semasa hubungan seks juga normal. Sekiranya itu berlaku, anda akan merasakan otot rahim mengencang. Ini dikenali sebagai kontraksi Braxton Hicks.

Bidan atau doktor anda mungkin menasihatkan anda agar tidak melakukan hubungan seks sekiranya anda mengalami pendarahan berat semasa kehamilan ini. Seks boleh meningkatkan risiko pendarahan lebih lanjut jika plasenta rendah atau terdapat kumpulan darah (hematoma).

Bilakah seks tidak selamat semasa mengandung

Doktor anda mungkin menasihatkan untuk tidak melakukan hubungan seks jika anda mempunyai salah satu kehamilan berisiko tinggi berikut:

  • Risiko keguguran atau sejarah keguguran yang lalu
  • Berisiko bersalin preterm (kontraksi sebelum 37 minggu kehamilan)
  • Mengalami pendarahan faraj, keputihan, atau kekejangan tanpa sebab yang diketahui
  • Kantung amniotik bocor cecair atau pecah membran amniotik
  • Serviks terbuka terlalu awal pada kehamilan
  • Plasenta terlalu rendah di rahim (plasenta previa)
  • Mengandung anak kembar.

Faedah seks semasa mengandung

Seks semasa mengandung juga berguna dalam membantu persalinan dan selepas bersalin. Orgasme yang anda rasakan semasa melakukan hubungan seks membantu mengetatkan kawasan pelvis dan menjadikannya lebih kuat untuk bersiap menghadapi kontraksi dan selepas bersalin.

Tambahan, lonjakan oksitosin yang berlaku semasa orgasme, meningkatkan perasaan cinta dan kebahagiaan, membuat wanita hamil merasa lebih dekat dengan pasangannya.

Baca Juga: Menggunakan Susu Formula untuk Bayi, Ketahui Kelebihan dan Kekurangan

Cara melakukan hubungan seks yang selamat semasa mengandung

Walaupun seks selamat semasa mengandung, dan tidak menyakitkan janin. Tetapi tidak menyakitkan bagi kita untuk melindungi bayi daripada jangkitan tertentu yang boleh diperoleh semasa melakukan hubungan seks.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan janin daripada dijangkiti.

  • Lindungi diri anda dari jangkitan kelamin (juga disebut STI, penyakit kelamin atau STI). STI adalah jangkitan yang boleh ditularkan daripada melakukan hubungan seks tanpa perlindungan atau hubungan fizikal intim dengan seseorang yang dijangkiti.
  • Sekiranya wanita hamil melakukan seks oral, pastikan pasangan tidak meniup udara ke dalam faraj. Meniup udara ke dalam faraj boleh menyebabkan embolisme udara (gelembung udara yang menyekat saluran darah). Ini boleh menyebabkan masalah serius pada wanita hamil dan bayi.

Sekiranya anda merasa sakit semasa berhubungan seks, beritahu doktor anda. Atau mengalami pendarahan berat, bocor cairan ketuban atau kekejangan yang menyakitkan yang tidak hilang selepas hubungan seks, jangan teragak-agak untuk segera berjumpa doktor atau bidan.

Anda juga boleh berunding dalam talian dengan bertanya mengenai kandungan dan perkara lain mengenai kehamilan di Good Doctor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!