Kesihatan

Berikut adalah 12 Petunjuk Keluarga Sihat Menurut Kementerian Kesihatan, adakah anda telah melaksanakannya?

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia telah menerbitkan Program Indonesia Sehat yang telah berkuatkuasa dari tahun 2015 hingga 2019. Program 12 indikator untuk keluarga yang sihat ini dilancarkan untuk menerapkan kehidupan yang sihat bagi masyarakat Indonesia, mari kita lihat tinjauannya!

12 petunjuk keluarga yang sihat

Berikut adalah 12 petunjuk keluarga yang sihat menurut Kementerian Kesihatan, termasuk:

Perancangan Keluarga (KB)

Program 12 keluarga penunjuk keluarga yang sihat ini bertujuan untuk menghadkan 2 anak setiap keluarga atas alasan kebajikan. Keperluan penunjuk ini adalah apabila terdapat perkhidmatan perancang keluarga di daerah di mana keluarga itu tinggal, mengambil bahagian dalam kaunseling, dan melaksanakan perancang keluarga.

Penghantaran di kemudahan kesihatan rasmi

Dalam keluarga, seorang ibu melahirkan di kemudahan kesihatan rasmi seperti puskesmas dan hospital. Ibu mendapat kaunseling dari pekerja kesihatan mengenai pentingnya melahirkan dengan tenaga mahir dan dipercayai.

Bayi mendapat imunisasi asas yang lengkap

Vaksinasi dapat melindungi anak-anak dari penyakit berbahaya, seperti polio, campak, dan difteria. Bukan hanya itu, imunisasi juga dapat mencegah penyebaran penyakit. Imunisasi juga harus dilakukan oleh pegawai perubatan.

Baca juga: Berikut adalah 15 Senarai Imunisasi Wajib bagi Kanak-kanak untuk Mengelakkan Penyakit

Bayi disusui secara eksklusif

Pastikan anak disusui secara eksklusif selama 6 bulan pertama dan ibu juga boleh menyusui sehingga 2 tahun. Susu ibu berguna untuk meningkatkan imuniti anak-anak hingga dewasa.

Pertumbuhan bayi dipantau setiap bulan

Pertumbuhan bayi harus dipantau setiap bulan. Ibu bapa boleh melakukan pemeriksaan rutin dengan mengunjungi posyandu, puskesmas, dan hospital. Perkara yang biasa dilakukan biasanya dengan menimbang berat badan anak.

Pesakit dengan tuberkulosis (TB) memerlukan rawatan mengikut standard

Kami mengesyorkan bahawa jika seseorang dalam keluarga mengalami batuk hingga dua minggu, periksa keadaannya kepada doktor. Ini penting untuk mencegah penularan penyakit TB kepada ahli keluarga yang lain.

Pesakit dengan hipertensi harus dirawat secara berkala

Hipertensi berbahaya jika dibiarkan. Oleh itu, sekiranya ada ahli keluarga yang terkena penyakit ini rawatan harus dilakukan dengan kerap.

Semua ahli keluarga bebas rokok

Merokok tentu sangat berbahaya bagi kesihatan kita. Kedua-dua perokok aktif dan perokok pasif. Oleh itu, anda harus mengelakkan merokok agar keluarga anda sihat dan terlindung dari pelbagai penyakit.

Keluarga menjadi anggota Insurans Kesihatan Nasional (JKN)

JKN adalah program pembangunan kesihatan nasional yang bertujuan untuk meningkatkan taraf kesihatan masyarakat. Program ini menjamin perkhidmatan kesihatan yang komprehensif dan pencegahan penyakit untuk rawatan.

Mempunyai akses ke air bersih

Keluarga mesti mempunyai akses ke kemudahan air bersih dan minum. Air bersih dapat diperoleh dari PDAM atau telaga yang tidak tercemar. Bukan hanya di rumah, tetapi juga di tempat awam.

Keluarga menggunakan jamban yang sihat

Jamban yang sihat adalah jamban yang berbentuk leher angsa dan bukan hanya lubang di tanah. Keluarga juga perlu mendapat pendidikan mengenai pentingnya menggunakan jamban yang sihat.

Keluarga dengan gangguan mental tidak diabaikan

Sekiranya ada ahli keluarga yang mengalami gangguan jiwa, mereka mesti dijemput untuk mendapatkan rawatan dan tidak diabaikan. Kerana orang yang mengalami gangguan mental sebenarnya perlu diberi sokongan agar mereka cepat sembuh.

Kepentingan petunjuk kesihatan

Pada dasarnya, kesihatan adalah hak setiap warganegara sehingga pemenuhannya harus adil, saksama dan dengan harga yang berpatutan. Kesihatan juga merupakan petunjuk tahap kesejahteraan masyarakat selain pendidikan dan daya beli.

Bukan itu sahaja, kehadiran 12 petunjuk keluarga yang sihat sangat membantu kesihatan masyarakat. Sekiranya keluarga sihat, maka ahli akan menjadi produktif dan mencegah mudah sakit.

Setiap keluarga diharapkan dapat menerapkan 12 petunjuk kesihatan ini untuk mewujudkan keluarga yang sihat. Bukan hanya itu, ia juga menjadikan setiap ahli keluarga terhindar dari pelbagai penyakit.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.