Kesihatan

Hati-hati, 10 Tanda Ini Boleh Merupakan Ciri-ciri Sakit Ginjal

Penyakit buah pinggang atau juga dikenali sebagai kegagalan buah pinggang adalah gambaran kehilangan fungsi ginjal secara beransur-ansur. Penyakit ini adalah penyakit yang tidak boleh diabaikan. Kegagalan buah pinggang dapat dikesan lebih awal. Terdapat beberapa tanda penyakit buah pinggang yang perlu diperhatikan.

Ginjal adalah sepasang organ yang terletak di punggung bawah. Ginjal mempunyai fungsi untuk menyaring sisa dan lebihan cairan dari darah, yang kemudian dikeluarkan dalam air kencing.

Apabila penyakit ginjal kronik mencapai tahap lanjut, tahap cecair, elektrolit, dan sisa berbahaya dapat menumpuk di dalam badan.

Baca Juga: Ketahui Lebih Lanjut, Kenali Bahagian Mata dan Fungsinya!

Punca penyakit buah pinggang dan faktor risiko

Ilustrasi buah pinggang. sumber gambar: //tbrnewsmedia.com/

Kegagalan buah pinggang berlaku apabila ginjal kehilangan kemampuan untuk menyaring sisa dari darah dengan secukupnya.

Sama seperti penyakit pada umumnya, penyakit buah pinggang juga boleh disebabkan oleh beberapa perkara.

Dalam kebanyakan kes, kegagalan buah pinggang disebabkan oleh masalah kesihatan lain yang telah menyebabkan kerosakan kekal pada buah pinggang sedikit demi sedikit dari masa ke masa.

Dilaporkan dari Klinik Mayo, Berikut adalah beberapa faktor yang meningkatkan risiko penyakit buah pinggang.

  • Diabetes
  • Tekanan darah tinggi
  • Penyakit jantung dan saluran darah
  • Asap
  • Obesiti
  • Mempunyai sejarah keluarga mengenai penyakit buah pinggang
  • Struktur buah pinggang yang tidak normal
  • Faktor usia

Baca juga: Ketahui Bahaya Kegagalan Ginjal, Pilih Rawatan dan Mulakan Pencegahan

Apakah simptom penyakit buah pinggang?

Penyakit ini tidak boleh dibiarkan kerana boleh membahayakan tubuh. Untuk mengetahui kejadian penyakit ini, anda dapat mengetahui beberapa ciri yang boleh menjadi tanda penyakit buah pinggang.

Berikut adalah ciri-ciri penyakit buah pinggang yang perlu anda ketahui Yayasan Buah Pinggang Nasional.

1. Ciri-ciri penyakit buah pinggang sering merasa letih atau menghadapi masalah untuk menumpukan perhatian

Penurunan fungsi ginjal yang teruk boleh menyebabkan penumpukan toksin dan kekotoran dalam darah. Ini boleh menyebabkan seseorang merasa letih, lemah, dan juga menyukarkan tumpuan.

Komplikasi lain dari penyakit buah pinggang adalah anemia, yang boleh menyebabkan perasaan lemah dan keletihan.

2. Kesukaran tidur

Apabila ginjal tidak dapat menyaring dengan betul, toksin tetap berada di dalam darah dan tidak diekskresikan dalam air kencing. Ini boleh menyebabkan sukar tidur.

Terdapat juga hubungan antara obesiti dan apnea tidur (gangguan tidur yang serius) dengan penyakit buah pinggang kronik.

3. Kulit terasa kering dan gatal

Ginjal yang sihat melakukan banyak pekerjaan penting. Antaranya ialah membuang sisa dan cecair tambahan dari badan, dan membantu membuat sel darah merah.

Bukan hanya itu, buah pinggang juga membantu menjaga tulang kuat dan berfungsi untuk mengekalkan jumlah mineral yang betul dalam darah.

Kulit kering dan gatal boleh menjadi tanda penyakit mineral dan tulang yang sering menyertai penyakit buah pinggang kronik, yang menjadikan ginjal tidak lagi dapat mengekalkan keseimbangan mineral dan nutrien dari tubuh.

4. Ciri-ciri penyakit buah pinggang, kencing lebih kerap

Sekiranya anda merasa lebih kerap membuang air kecil, terutama pada waktu malam, ini mungkin merupakan tanda penyakit buah pinggang.

Bila tapis Sekiranya buah pinggang rosak, ini boleh menyebabkan keinginan untuk membuang air kecil lebih kerap daripada biasa. Kadang-kadang, ia juga boleh menjadi tanda jangkitan saluran kencing atau prostat yang membesar pada lelaki.

5. Terdapat darah di dalam air kencing

Ginjal yang sihat biasanya menyimpan sel darah di dalam badan sambil menyaring sisa dari darah untuk membuat air kencing.

Bila tapis Sekiranya ginjal telah rosak, sel darah ini dapat bocor dalam air kencing. Selain menjadi tanda penyakit buah pinggang, ini juga dapat menunjukkan adanya tumor, batu ginjal, atau jangkitan lain.

6. Air kencing berbuih

Kemunculan gelembung atau busa dalam air kencing juga merupakan tanda penyakit buah pinggang. Buih ini kelihatan seperti busa ketika anda mengaduk telur, ini kerana protein yang biasa terdapat dalam air kencing, albumin, adalah protein yang sama yang terdapat pada telur.

7. Bengkak yang terus berlaku di sekitar mata

Protein dalam air kencing adalah tanda awal bahawa penapis ginjal telah rosak, yang memungkinkan protein bocor ke dalam air kencing.

Bengkak di sekitar mata dapat menjadi kenyataan bahawa ada kebocoran yang disebabkan oleh buah pinggang yang membocorkan sejumlah besar protein dalam air kencing, dan bukannya menyimpannya di dalam badan.

Baca juga: Mengenal Alprazolam, ubat untuk merawat kegelisahan dan gangguan panik

8. Kaki dan pergelangan kaki yang bengkak

Fungsi buah pinggang yang menurun boleh menyebabkan pengekalan natrium, yang boleh menyebabkan bengkak kaki dan pergelangan kaki.

Bengkak di bahagian bawah badan juga dapat menjadi tanda dan ciri penyakit lain, seperti penyakit jantung, penyakit hati, dan diabetes Kekurangan Vena Kronik (CVI).

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!