Kesihatan

Selalunya Menyasarkan Wanita, Kenali Gejala Batu Hempedu

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan organ dalaman dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Salah satu jenis penyakit yang biasa dijumpai pada orang dewasa di Indonesia adalah batu empedu. Tidak hanya sering dijumpai pada wanita, orang yang mempunyai berat badan berlebihan juga merupakan kategori yang terdedah kepada penyakit ini.

Walaupun seringkali penghidap batu empedu tidak merasakan simptom yang ketara, namun penyakit ini tidak dapat dipandang remeh kerana ia berbahaya dalam jangka masa panjang.

Untuk mengenali simptom dan fakta lain mengenai penyakit batu empedu yang perlu anda ketahui, adalah idea yang baik untuk membaca ulasan di bawah:

Baca juga: 6 Khasiat Ginseng untuk Tubuh: Meningkatkan Stamina untuk Menurunkan Gula Darah

Apa itu batu empedu?

Setiap orang mempunyai organ yang disebut pundi hempedu di dalam badan mereka. Ia berfungsi sebagai 'beg simpanan' hempedu yang membantu proses pencernaan. Dalam keadaan normal, cecair ini akan berwarna hijau kekuningan.

Walaupun penghidapnya sering tidak merasakan kesakitan tegangWalau bagaimanapun, gejala penyakit yang paling biasa adalah sakit di bahagian bawah perut. Kesakitan ini boleh datang bergantung pada jenis batu empedu yang anda miliki.

Dalam beberapa kes terdapat juga pesakit yang mengadu sakit di bahagian atas perut. Gejala ini sering disalah anggap sebagai angin duduk atau serangan jantung.

Bagaimana batu empedu terbentuk?

Batu empedu dalam plastik. Sumber foto: Shutterstock

Pundi hempedu pada manusia berbentuk seperti pir. Ia terletak tepat di bawah hati yang menghasilkan hempedu. Cecair ini merupakan komponen penting dalam sistem pencernaan kerana berfungsi mencerna lemak dan memusnahkan bahan toksik yang berbahaya bagi tubuh.

Setiap hari sel hati mengeluarkan hempedu, mengalirkannya ke saluran kecil yang disebut canaliculi. Ia kemudian memasuki saluran empedu melalui dua pintu masuk:

 1. Saluran empedu yang membawa terus ke usus untuk dicampurkan dengan jus makanan untuk pencernaan lebih lanjut.
 2. Menuju cabang saluran empedu lain yang dipanggil sistasalur kemudian berakhir di pundi hempedu. Sekiranya pundi hempedu dimasukkan terlalu penuh, cecair ini boleh berubah menjadi tebal dan mengeras menjadi batu

Apabila hempedu yang dihasilkan tidak dapat melarutkan kolesterol dan bilirubin terlalu banyak, cairan ini akan mengendap dan mengkristal menjadi batu kecil.

Punca batu empedu

Dilaporkan dari medicinenet.com, berdasarkan penerbitan penyelidikan yang dilakukan oleh Harvard, 80% penyakit ini disebabkan oleh kadar kolesterol tinggi dalam tubuh. Selebihnya disebabkan oleh kandungan garam kalsium dan bilirubin yang berlebihan.

Walaupun hingga kini belum ada satu kajian yang dapat menentukan penyebab utama batu empedu, beberapa teori menunjukkan perkara berikut sebagai penyebabnya:

Tahap kolesterol terlalu tinggi

Menyebabkan batu kolesterol kuning yang agak keras dan semakin banyak, jika hati terus menghasilkan kolesterol yang tidak dapat dilarutkan dalam hempedu.

Bilirubin yang terlalu banyak boleh menyebabkan batu empedu

Bilirubin adalah bahan kimia yang dihasilkan ketika hati merosakkan sel darah merah yang telah rosak. Dalam keadaan tertentu, gangguan fungsi hati atau gangguan sistem peredaran darah juga dapat menyebabkan hati menghasilkan kadar bilirubin yang lebih tinggi daripada yang sepatutnya.

Batu empedu coklat gelap atau hitam adalah jenis yang terbentuk apabila saluran empedu gagal memecah kelebihan bilirubin.

Bile yang menjadi pekat

Saluran empedu idealnya kosong agar tetap sihat dan dapat berfungsi dengan optimum. Sekiranya gagal mengosongkan diri, hempedu di dalamnya akan menumpukan perhatian dan menyebabkan batu empedu terbentuk.

Gejala dan ciri batu empedu

Kebanyakan orang tidak menyedari bahawa mereka sebenarnya menderita gangguan kesihatan yang satu ini. Mereka hanya sedar ketika melakukan siri ujian seperti ultrasound atau sinar x pada perutnya.

Walaupun begitu, dilaporkan dari medicinenet.com, 10% penghidap batu empedu yang pada awalnya tidak sedarkan diri secara beransur-ansur akan mengalami gejala yang semakin ketara dan bertambah buruk.

Gejala yang biasa berlaku diberikan istilah perubatan kolik bilier. Ini adalah tanda utama yang dirasakan oleh 80% orang yang menghidap penyakit ini. Keadaan ini timbul akibat saluran empedu (baik sista, begitu juga hepatik) yang tiba-tiba tidak berfungsi kerana dihalang oleh batu. Secara umum, ciri-ciri gejala ini adalah seperti berikut:

 1. Menyebabkan kesakitan yang berpanjangan
 2. Maksimum selama 15 minit dan 4-5 jam. Sekiranya tempoh kesakitan hingga 5 jam, ini adalah tanda bahawa batu empedu yang dialami telah menyebabkan komplikasi seperti: kolesistitis.
 3. Rasa sakit biasanya tidak dapat ditoleransi tetapi dapat dikurangkan dengan berbaring atau berjalan-jalan.
 4. Dalam beberapa kes, rasa sakit yang muncul juga boleh timbul di bahagian belakang, tepat di hujung bawah bilah bahu kanan.
 5. Walaupun jarang berlaku, rasa sakit juga dapat muncul di bawah tulang dada, jadi sering disalah anggap sebagai angin duduk.
 6. Kesakitan disebabkan kolik bilier biasanya mereda secara beransur-ansur setelah batu empedu meluncur ke saluran empedu sehingga tidak lagi menyekat pundi hempedu.
 7. Kolik bilier biasanya simptom yang berlaku berulang kali. Oleh itu, setelah anda mengalaminya, kemungkinan ia akan berlaku lagi di masa hadapan.

Selain itu kolik bilierBeberapa gejala batu empedu lain yang boleh muncul adalah seperti berikut:

 1. Mual
 2. Gag
 3. Air kencing berwarna gelap
 4. Najis berwarna tanah liat
 5. Burp, dan
 6. Senak

Masalah kesihatan mungkin tidak hilang setelah batu empedu dikeluarkan

Mengeluarkan batu empedu atau biasa disebut sebagai prosedur perubatan (kolesistektomisecara relatif dapat melegakan gejala penyakit ini, kecuali ada beberapa keadaan berikut:

 1. Batu empedu ditinggalkan di saluran empedu
 2. Terdapat masalah kesihatan lain di saluran empedu
 3. Batu empedu bukanlah penyebab utama gejala penyakit yang disebabkan

Jenis batu empedu

Terdapat beberapa jenis batu empedu bergantung pada bahan yang mereka buat, termasuk:

Batu empedu kolesterol

Kolesterol adalah bahan yang mesti dicairkan dalam hempedu sehingga tubuh menghindari tahap yang melebihi had yang munasabah. Untuk hempedu melakukan ini, kolesterol mesti dilarutkan di pundi hempedu.

Perlu diingat bahawa kolesterol itu sendiri adalah lemak, dan hempedu adalah bahan yang mempunyai ciri-ciri air. Seperti yang kita ketahui, lemak tidak larut secara langsung di dalam air. Oleh itu, agar proses pembubaran ini berlaku, hati akan menghasilkan dua 'detergen' iaitu asid hempedu dan asid hempedu lesitin.

Apabila terdapat terlalu banyak kolesterol dibandingkan dengan dua detergen ini, tidak semua kolesterol akan 'dibasuh' dan ia akan kekal, membentuk batu empedu.

Batu empedu pigmen

Pigmen adalah sisa yang dihasilkan dari hemoglobin. Apabila sel darah merah di dalam tubuh rosak dan hancur, ia berubah menjadi sebatian kimia yang disebut bilirubin dan dilepaskan ke dalam darah. Bagaimana proses ini menghasilkan batu empedu pigmen?

Batu pigmen hitam

Sekiranya terdapat banyak bilirubin dalam hempedu, apabila ia bercampur dengan bahan lain seperti kalsium, ia akan terbentuk pigmen yang tidak larut dengan baik pada hempedu.

Seperti kolesterol, ia menumpuk, melekat satu sama lain dan membentuk zarah-zarah yang tumbuh menjadi batu hitam keras.

Batu pigmen coklat

Sekiranya terdapat penyusutan pada saluran empedu, bakteria dari duodenum akan naik ke saluran dan pundi hempedu. Bakteria kemudian bercampur dengan kalsium dan akhirnya menyebabkan pembentukan batu pigmen coklat.

Faktor yang meningkatkan risiko batu empedu

Secara perubatan beberapa faktor yang boleh mencetuskan berlakunya penyakit ini adalah;

 1. Jantina, di mana wanita lebih berisiko daripada lelaki
 2. Umur, semakin tua seseorang secara amnya dia menjadi lebih mudah terkena penyakit ini
 3. Kehamilan menyebabkan pengeluaran hempedu dengan lebih banyak kolesterol. Pada masa ini saluran empedu juga tidak dapat berfungsi dengan normal. Gabungan keduanya disebabkan oleh perubahan hormon semasa kehamilan.
 4. Terapi hormon dan pil kawalan kelahiran juga merupakan faktor pencetus kerana pada dasarnya ia dapat mempengaruhi pengeluaran hormon dalam tubuh.
 5. Penyakit crohn, orang dengan jenis autoimun ini hanya mempunyai sebilangan kecil asid hempedu sehingga tidak ada cukup bahan pencuci untuk mencuci kolesterol dalam badan.

Komplikasi kerana batu empedu

Penyakit ini boleh mempunyai komplikasi yang disebut kolesistitis NS. Ini berlaku kerana batu empedu menyekat saluran empedu. Di belakang 'penyumbatan' terdapat pengumpulan cecair yang membuat saluran dan pundi hempedu membengkak dari masa ke masa dan menyebabkan komplikasi ini.

Beberapa gejala yang menunjukkan komplikasi ini termasuk:

 1. Kesakitan melampau di bahagian atas perut atau tengah kanan belakang
 2. Demam
 3. gembira
 4. Hilang selera makan
 5. Mual, dan
 6. Gag

Cara mendiagnosis penyakit ini

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal terlebih dahulu, seperti memeriksa keadaan mata dan kulit untuk melihat apakah terdapat perubahan warna yang ketara atau tidak.

Sekiranya ada warna kuning, itu dapat menunjukkan penyakit kuning akibat jumlah bilirubin dalam tubuh. Ujian lain yang mungkin berlaku termasuk:

 1. Ultrasound untuk menghasilkan gambaran perut. Ini akan membantu doktor anda melihat sama ada gejala anda disebabkan oleh batu empedu atau batu empedu kolesistitis akut.
 2. CT imbas pada perut, untuk mengambil gambar hati dan bahagian dalam perut.
 3. Imbas radionuklida Di saluran empedu, dilakukan selama kira-kira satu jam, ini adalah ujian penting yang menyuntikkan bahan radioaktif ke dalam vena. Bahan-bahan ini akan mengalir ke dalam darah, hati, dan akhirnya pundi hempedu. Seterusnya doktor akan melihat sama ada terdapat batu yang menyekat saluran empedu atau tidak.
 4. Ujian darah, untuk mengukur tahap bilirubin dalam darah dan melihat apakah hati berfungsi dengan baik atau tidak.
 5. Kolangiopancreatografi retrograde endoskopi (ERCP), dilakukan menggunakan kamera dan sinar xUjian ini bertujuan untuk mencari masalah pada saluran empedu atau pankreas.

Baca juga: Untuk mendapatkan semula keyakinan diri, inilah cara untuk menghilangkan kesan regangan

Rawatan yang boleh dilakukan

Secara amnya, penyakit ini tidak memerlukan rawatan selagi tidak menyebabkan kesakitan. Anda secara tidak sedar boleh mengeluarkan batu empedu. Namun, jika anda merasakan gejalanya semakin teruk, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor.

Juga jika anda berada dalam kategori berisiko tinggi yang memerlukan pembedahan kerana komplikasi, tiub saliran boleh diletakkan di pundi hempedu melalui kulit untuk membantu mengeluarkan batu empedu dari badan.

Beberapa makanan tambahan seperti vitamin C, zat besi dan lesitin Ia juga dapat membantu mencegah batu empedu. Rujuk doktor anda mengenai dos yang harus anda terima terlebih dahulu, ya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!