Kesihatan

Hati-hati, inilah bahaya di sebalik penggunaan krim hidrokuinon untuk wajah!

Sebilangan besar wanita menggunakan pelbagai produk penjagaan kulit, salah satunya adalah krim hidrokuinon. Krim yang mengandungi hidrokuinon banyak digunakan untuk memutihkan wajah. Kemudian, adakah bahaya krim hidrokuinon?

Baiklah, untuk mengetahui apakah bahaya yang boleh disebabkan oleh krim muka yang mengandungi hidrokuinon, mari lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Ketahui Penyakit Melasma: Bintik-bintik di Muka Yang Boleh Mengganggu Kecantikan Kulit

Apakah hidrokuinon?

Hydroquinone, juga dikenal sebagai tokoferil asetat, boleh didapati dalam krim pencerah kulit, serum, pembersih, dan pelembap. Kandungan ini didakwa memutihkan kulit dan membantu mengatasi pelbagai bentuk hiperpigmentasi.

Hydroquinone juga merupakan rawatan kulit topikal untuk melasma, jeragat, penuaan, dan bintik matahari, atau bahkan bekas jerawat.

Bahan pencerah kulit ini berfungsi dengan mengurangkan jumlah melanosit yang ada. Melanosit menghasilkan melanin, yang menghasilkan warna pada kulit.

Dalam kes hiperpigmentasi, lebih banyak melanin hadir sebagai hasil peningkatan pengeluaran melanosit. Dengan mengawal melanosit, kulit akan menjadi lebih kencang dan cerah dari masa ke masa.

Walau bagaimanapun, kesan yang diberikan oleh hidrokuinon langsung tidak dapat dilihat. Mungkin memerlukan beberapa minggu atau mungkin beberapa bulan untuk mendapatkan hasilnya.

Apakah bahaya krim hidrokuinon?

Dilaporkan dari Garis KesihatanPada tahun 1982, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) mengiktiraf hidrokuinon sebagai bahan yang selamat dan berkesan. Namun, beberapa tahun kemudian, kebimbangan mengenai keselamatan produk mendorong penjual menarik hidrokuinon dari pasaran.

Kemudian pada tahun 2006, FDA mencadangkan larangan penjualan produk kosmetik bebas kaunter yang mengandungi hidrokuinon (agen pemutih kulit atau pencerah). Ini kerana hidrokuinon berpotensi menyebabkan masalah pada kulit dan badan.

Untuk maklumat lebih lanjut, berikut adalah kesan sampingan atau bahaya krim hidrokuinon yang perlu anda ketahui.

1. Kekeringan

Sekiranya anda mempunyai kulit kering dan sensitif, anda mungkin mendapati hidrokuinon menyebabkan kekeringan lebih lama. Walau bagaimanapun, seseorang yang mempunyai kulit normal atau berminyak mempunyai risiko kurang mendapat kesan sampingan ini.

2. Kerengsaan

Bahaya kedua krim hidrokuinon adalah bahawa ia boleh menyebabkan kerengsaan kulit, yang juga dapat disertai dengan pembakaran dan sengatan.

Dilaporkan dari Sains LangsungWalau bagaimanapun, kerengsaan tempatan dari hidrokuinon boleh menyebabkan hiperpigmentasi pasca-inflamasi yang boleh memperburuk pigmentasi kulit.

3. Tindak balas alahan

Penggunaan krim muka yang mengandungi hidrokuinon juga boleh menyebabkan reaksi alergi. Reaksi alergi itu sendiri dicirikan oleh munculnya ruam, gatal-gatal, kulit merah, bengkak, mengelupas, atau bahkan lepuh.

Sekiranya anda mempunyai alergi terhadap hidrokuinon, anda harus mengelakkan penggunaan krim muka yang mengandungi hidrokuinon untuk mengelakkan reaksi alahan.

Baca juga: Sering Menggunakan Krim Pemutih Wajah? Hati-hati dengan Merkuri

4. Ochronosis eksogen

Bahaya krim hidrokuinon seterusnya ialah ia boleh menyebabkan ochronosis eksogen. Ini adalah sesuatu yang perlu diperhatikan.

Ochronosis eksogen adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh pigmentasi biru-hitam yang disebabkan oleh penggunaan krim pencerah kulit jangka panjang yang mengandungi hidrokuinon.

5. Kepekaan Fotosensitif

Fotosensitiviti atau kepekaan terhadap cahaya matahari juga dapat dinyatakan sebagai bahaya krim hidrokuinon. Keadaan ini adalah reaksi biasa terhadap penggunaan hidrokuinon.

Hydroquinone dapat membatasi kemampuan kulit untuk menghasilkan melanin, kerana ini akan kehilangan pertahanan semula jadi terhadap kesan berbahaya dari cahaya matahari.

Pendedahan berlebihan terhadap sinar ultraviolet dari sinar matahari boleh membahayakan kulit, misalnya, boleh menyebabkan keriput atau bahkan munculnya bintik-bintik gelap. Untuk mengelakkan ini, jangan lupa untuk selalu menggunakan pelindung matahari.

Penggunaan hidrokuinon secara berterusan dapat mengurangkan keupayaan kulit untuk mempertahankan diri dan boleh menyebabkan kerosakan pada cahaya matahari.

6. Meningkatkan risiko barah kulit

Selain bahaya lain yang dijelaskan di atas, bahaya lain dari krim hidrokuinon yang mesti dipertimbangkan ialah hidrokuinon dapat meningkatkan risiko barah kulit.

Dilaporkan dari BBC.comMenurut Persatuan Pemerintah Tempatan, hidrokuinon dapat menghilangkan lapisan atas kulit, yang dapat meningkatkan risiko barah kulit.

Bukan hanya itu, mereka juga menyebut bahawa hidrokuinon boleh menyebabkan kerosakan hati dan buah pinggang yang boleh membawa maut.

Nah, itulah bahaya krim hidrokuinon yang perlu anda ketahui. Tidak mengapa menginginkan kulit yang cerah, tetapi anda harus memilih produk penjagaan kulit wajah yang mengandungi bahan selamat untuk mengelakkan bahaya yang boleh ditimbulkannya!