Kesihatan

Jarang Diketahui, Inilah Kelebihan Madu Kelulut untuk Kesihatan Tubuh!

Sejak zaman kuno, madu telah digunakan sebagai makanan dan perubatan. Ia mempunyai banyak jenis, salah satunya jarang diketahui oleh orang, iaitu madu kelulut.

Untuk lebih memahami faedah kesihatan jenis madu ini, mari kita lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu madu kelulut?

Lancarkan penjelasan halaman Berita Perubatan Hari IniMadu adalah cecair manis yang dibuat oleh lebah menggunakan nektar dari bunga.

Madu dinilai berdasarkan warna, dengan madu kuning keemasan yang jelas sering memperoleh harga runcit yang lebih tinggi daripada varieti yang lebih gelap.

Salah satu jenis madu yang mempunyai manfaat kesihatan yang baik adalah madu kelulut. Madu kelulut ini dikenali dengan beberapa nama lain seperti madu lebah tanpa rasa (SBH) atau madu lebah tanpa rasa, periuk-madu, madu lebah trigona dan madu meliponin.

Khasiat madu kelulut untuk kesihatan

Apakah faedah kesihatan untuk memakan madu kelulut? Inilah senarai:

Mengurangkan keradangan

Manfaat madu kelulut pertama adalah dapat mengurangkan keradangan. Dilaporkan dari jurnal Hindu, madu kelulut ini memang terbukti menunjukkan antioksidan yang baik untuk mengatasi masalah keradangan dan jangkitan.

Atasi masalah kesuburan

Seperti yang dilaporkan oleh halaman Sains LangsungPenggunaan madu kelulut untuk mengatasi masalah kesuburan dianggap berkesan. Anda perlu tahu bahawa sifat antimikroba, antioksidan, anti-radang, antihipertipidemik, dan kardioprotektif mempunyai faedah penting dalam rawatan kesuburan.

Bukan hanya itu, madu kelulut ini juga berfungsi dalam merawat gangguan mata, penyakit saluran pencernaan, gangguan neurologi, dan gangguan kesuburan dan aktiviti penyembuhan luka.

Meningkatkan kesihatan jantung dan saluran darah

Manfaat madu kelulut seterusnya adalah sangat baik dalam menjaga kesihatan jantung dan saluran darah. Dipetik dari Sains Langsung, telah dilaporkan bahawa madu kelulut mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, baik pada pasien yang sihat dan pada mereka yang memiliki faktor risiko yang meningkat.

Beberapa parameter, seperti glukosa plasma, insulin plasma, kolesterol, triacylglycerides (TG), lipid darah, protein C-reaktif dan homosistein, diselidiki setelah pemberian madu kelulut semula jadi pada pesakit.

Menurunkan risiko diabetes

Menurut penjelasan dari jurnal Hindu, madu kelulut menunjukkan sifat antidiabetik yang lebih baik daripada madu lain.

Molekul pati kompleks dalam madu kelulut akan ditukar menjadi gula sederhana oleh enzim. Oleh itu, ia dapat mencegah kenaikan kadar gula dalam darah pada kadar yang lebih cepat.

Merawat luka

Madu kelulut ini juga disarankan untuk merawat luka septik, luka pembedahan, atau luka di dinding perut dan perineum kerana sifat penyembuhan luka yang sangat baik.

Cara menggunakannya anda boleh menggunakannya seperti menggunakan salap nipis pada luka.

Merawat katarak

Madu kelulut ini juga memainkan peranan penting dalam merawat katarak yang disebabkan secara kimia. Madu jenis ini menunjukkan aktiviti melawan katarak yang disebabkan oleh natrium selenit.

Bukan hanya itu, kelulut madu juga boleh dijadikan titisan mata untuk merawat masalah penglihatan.

Menambah selera makan

Sama dengan khasiat madu jenis lain, madu kelulut juga baik untuk meningkatkan selera makan, terutama pada anak-anak. Gabungan rasa manis, masam dan pahit dalam madu kelulut dipercayai sebagai ubat tradisional untuk meningkatkan selera makan seseorang.

Baca juga: 4 Cara Minum Madu yang Betul untuk Mendapat Manfaat Terbaik

Kandungan nutrien dalam madu kelulut

Menurut kajian yang diterbitkan di Sains Langsung, terdapat pelbagai nutrien kaya dari madu kelulut. Selain kandungan antioksidan yang tinggi, gula dalam madu juga merupakan bahagian terpenting.

Fruktosa dalam madu merangkumi sekitar 32-38 peratus daripada jumlah gula. Selain fruktosa dan glukosa, beberapa disakarida dan oligosakarida lain, termasuk sukrosa, maltosa, maltotriose, dan panose.

Bukan hanya itu, madu juga dijumpai dengan adanya asid organik, mineral, dan unsur-unsur seperti kalsium, kalium, natrium, magnesium, fosfor, sulfur, besi, zink, tembaga, dan mangan.

Berikut adalah beberapa kandungan vitamin dalam madu yang baik untuk kesihatan tubuh:

  • Asid askorbik (Vitamin C)
  • Tiamin (Vitamin B1)
  • Asid Pantothenic (Vitamin B5)
  • Riboflavin (Vitamin B2)
  • Asid Nikotinik (Vitamin B3)
  • Pyridoxine (Vitamin B6)
  • Biotin (Vitamin B8)
  • Asid folik (Vitamin B9)
  • Cyanocobalamin (Vitamin B12)

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found