Kesihatan

Mengenal Perbezaan Nombor SPF dan Fungsinya pada Pelindung Matahari

Gunakan pelindung matahari atau pelindung matahari untuk melindungi kulit dari selaran matahari adalah sesuatu yang perlu dilakukan. Pada produk pelindung matahari atau pelindung matahari Biasanya terdapat logo mengenai SPF.

Sama ada produk tulen pelindung matahari, atau produk kecantikan yang mengandungi pelindung matahari seperti losyen, foundation atau pelembap wajah.

Tetapi adakah anda tahu apa sebenarnya pelindung matahari dan bagaimana ia berfungsi pelindung matahari sambil melindungi kulit dari pendedahan cahaya matahari? Dan berapa banyak SPF yang kita perlukan? Ayuh, lihat penjelasan lengkap di bawah.

Apa itu pelindung matahari?

pelindung matahari adalah sejenis pelindung matahari yang melindungi kulit dari kesan berbahaya dari cahaya matahari. pelindung matahari Apabila digunakan pada kulit, ia tidak meresap ke dalam kulit, tetapi tetap di permukaan dan akan menyekat cahaya matahari langsung dari sampai ke kulit.

Seperti kata Dylan Aston, ahli dermatologi, "pelindung matahari adalah penghalang dan dapat memantulkan sinar matahari dari kulit. " lain daripada itu pelindung matahari adalah pelindung matahari yang diperbuat daripada mineral. Atau boleh dipanggil dibuat dari bahan semula jadi.

Sementara itu, ada juga pelindung matahari yang disebut pelindung matahari. pelindung matahari Berlainan daripada pelindung matahari, kerana pelindung matahari diserap oleh kulit dan cahaya matahari masih boleh masuk ke dalam kulit, tetapi melawannya sebelum sampai ke lapisan kulit yang dalam.

Perbezaan lain adalah, pelindung matahari diperbuat daripada bahan kimia. Tetapi mereka berdua melindungi kulit yang memiliki kadar SPF, antara 15 hingga 50.

Apa itu SPF?

SPF dihidupkan pelindung matahari adalah kependekan dari faktor perlindungan cahaya matahari. Ini disebut kerana ia adalah faktor pengukuran untuk berapa lama kulit dapat dilindungi dari kesan sinar ultraviolet (UV) atau sinar UVB dari sinar matahari.

Seperti yang diketahui, sinar ultraviolet itu sendiri terbahagi kepada dua, iaitu UVB dan UVA. Sinaran UVB diketahui mempunyai kesan yang lebih merosakkan pada kulit. Di mana UVB boleh menyebabkan selaran matahari dan lapisan luar kulit menjadi rosak.

Maka kerosakan tersebut dapat meningkatkan risiko barah kulit, jika terjadi dalam jangka masa yang lama. Salah satunya ialah barah kulit melanoma.

Walaupun UVA juga mempunyai kesan negatif, sinar UVA perlu menembusi lapisan kulit yang lebih dalam untuk merosakkan kulit. Sekiranya UVA menembusi lapisan kulit dengan lebih mendalam, salah satu kesan negatifnya ialah ia boleh menyebabkan penuaan pramatang pada kulit.

Menyedari perbezaan antara nombor SPF di pelindung matahari

Setelah memahami maksud SPF, anda juga perlu mengetahui maksud perbezaan antara nombor SPF di pelindung matahari. Dalam setiap produk yang menyenaraikan SPF, ia mesti diikuti oleh beberapa nombor yang berbeza.

Bilangannya biasanya bermula dari 15, 20, 30 hingga 50. Melaporkan dari Kesihatan yang sangat baik, angka tersebut menunjukkan kualiti perlindungan yang diberikan pada kulit.

Ringkasnya, semakin tinggi bilangannya, semakin baik perlindungan kulit terhadap sinar matahari.

Walaupun ukuran perbezaan dapat diketahui dari pengiraan berikut:

  • SPF 15 menyekat sekitar 93 peratus sinar UVB
  • SPF 30 dapat menyaring 97 peratus sinar UVB
  • Manakala SPF 50 mampu mengatasi sinar UVB yang hampir lengkap, atau sebanyak 98 peratus

Atau mengikut Berita Perubatan Hari Ini, perbezaan nombor juga dapat dijelaskan dengan pernyataan berikut:

  • Untuk SPF di bawah 15 tahun: perlindungan rendah
  • SPF 15 hingga 29: perlindungan sederhana
  • SPF 30 hingga 49: perlindungan tinggi
  • Manakala SPF dari 50 atau lebih: perlindungan yang sangat tinggi

Dari mana nombor SPF berasal? pelindung matahari mendapat?

Nombor SPF dihidupkan pelindung matahari Ini diperoleh daripada hasil membandingkan ketahanan kulit menggunakan perlindungan pelindung matahari dengan kulit yang tidak dilindungi.

Ringkasnya, jika kulit anda dapat bertahan dari sinar matahari sebelum terbakar, selama 10 minit tanpa perlindungan, sementara menggunakan SPF 30 ia akan menambahkan perlindungan 30 kali ganda, atau sebanyak 300 minit atau 5 jam.

Walau bagaimanapun, daya tahan kulit terhadap selaran matahari berbeza dari orang ke orang. Banyak faktor mempengaruhi daya tahan ini, mulai dari cuaca, waktu terdedah kepada sinar matahari, dan jenis kulit.

Bagaimana nak guna pelindung matahari, berapa banyak penggunaannya serta faktor persekitaran lain juga boleh mempengaruhi berapa lama perlindungan itu berlangsung. Dari penjelasan ini, dapat dikatakan, nombor SPF hanyalah gambaran tentang berapa lama ia bertahan subkunci dapat melindungi kulit anda.

SPF apa yang harus anda gunakan?

Akademi Dermatologi Amerika mengesyorkan menggunakan pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih. Kami mengesyorkan agar anda juga memilih produk yang mempunyai spektrum luas atau spektrum luas.

Kerana produk tersebut bukan sahaja melindungi kulit dari kesan sinar UVB, tetapi juga dari sinar UVA.

Bolehkah SPF memutihkan kulit?

Semasa menggunakan pelindung matahari atau pelindung matahari di wajah mungkin anda sedar ada pelakon putih, atau warna kulit kelabu. Maka adakah benar SPF dihidupkan? pelindung matahari dapat memutihkan kulit.

Walaupun tidak memutihkan kulit secara langsung, pelindung matahari mungkin mempunyai manfaat untuk menjadikan kulit anda lebih cerah. Pelindung matahari menyahaktifkan sinaran UV dan oleh itu melindungi kulit daripada kerosakan.

Dengan cara itu pelindung matahari dapat melambatkan proses pembentukan melanin yang dapat menjadikan kulit menjadi hitam. Supaya warna kulit menjadi lebih ringan dari masa ke masa.

Walau bagaimanapun, bagaimana SPF berfungsi pelindung matahari ia tidak memutihkan kulit seperti agen pemutih atau pemutih yang merupakan bahan kimia yang mengurangkan jumlah melanin yang sudah ada di kulit.

Perbezaan antara SPF 30 dan SPF 50 in pelindung matahari

Perbezaan antara SPF 30 dan SPF 50 in pelindung matahari terletak pada jumlah perlindungan yang diberikan. Namun, walaupun angka 30 dan 50 mempunyai perbezaan yang cukup banyak, ternyata jumlah perlindungan yang ditawarkan tidak jauh berbeza, anda tahu.

Pelindung matahari dengan SPF 30 akan melindungi anda dari sekitar 96.7 peratus sinar UVB, sementara SPF 50 bermaksud perlindungan dari sekitar 98 peratus sinar UVB.

Apa sahaja yang melebihi SPF 50 membuat perbezaan yang sangat kecil dari segi risiko kerosakan akibat sinar matahari, dan tidak ada pelindung matahari yang menawarkan perlindungan 100 peratus dari sinar UVB.

Sekiranya anda seorang atlet, atau suka bersantai di luar untuk bersukan pada hujung minggu, anda memerlukan pelindung matahari yang tahan peluh dan tahan air, serta SPF 50. Untuk keperluan harian, SPF 30 mencukupi.

Adakah SPF 15 dihidupkan pelindung matahari cukup?

Ramai ahli dermatologi dan bahkan Yayasan Kanser Kulit mengatakan bahawa SPF 15 memberikan tahap perlindungan asas yang baik untuk aktiviti harian.

Pelindung matahari sering terasa lebih berat, melekit, dan bahkan berminyak apabila tahap SPF meningkat dan kerana tujuan penggunaan harian yang konsisten, SPF 15 adalah tahap yang selesa bagi kebanyakan orang. SPF 15 pada pelindung matahari memberikan perlindungan dari 93 peratus sinar UVB.

Sekiranya anda berada di luar untuk jangka waktu yang sangat pendek antara 30 hingga 60 minit dan jauh dari matahari, SPF 15 mungkin mencukupi, tetapi jika anda harus berada di bawah sinar matahari untuk waktu yang lama, anda harus menggunakan minimum SPF 30 .

Apakah SPF untuk wajah?

Lancarkan Kesibukan, pakar dermatologi Mona Gohara mengatakan untuk perlindungan maksimum, anda perlukan pelindung matahari dengan SPF 30.

Dan, tidak cukup hanya menggunakan foundation atau bedak dengan SPF tambahan. Sebab produk solekan tidak memberikan liputan yang mencukupi untuk melindungi wajah.

Menurut pakar dermatologi Elizabeth Hale, jumlahnya pelindung matahari Yang harus anda pakai pada wajah anda adalah sesudu bersaiz nikel untuk wajah dan leher sahaja.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!