Kesihatan

Amitriptyline

Amitriptyline adalah kelas ubat dengan fungsi yang sama seperti methylphenidate, risperidone, atau clozapine.

Ubat ini pertama kali ditemui pada tahun 1960 dan diluluskan untuk penggunaan perubatan pada tahun 1961.

Berikut ini adalah maklumat lebih lanjut mengenai apa itu amitriptyline, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa amitriptyline?

Amitriptyline (Amitriptyline hidroklorida) adalah ubat antidepresan yang mempunyai fungsi utama untuk merawat gangguan mental.

Ubat ini sering disarankan sebagai terapi utama untuk gangguan kemurungan utama dan gangguan kecemasan.

Ubat ini boleh didapati sebagai ubat generik dan termasuk dalam program ubat khas dari kerajaan. Amitriptyline boleh didapati dalam bentuk dos tablet tunggal.

Apakah fungsi dan faedah amitriptyline ubat?

Amitriptyline berfungsi sebagai antidepresan yang bertindak dengan mempengaruhi pengangkut serotonin (SERT) dan memberikan kesan sederhana pada transporter norepinefrin (NET).

Ubat ini tergolong dalam antidepresan trisiklik yang mempunyai kesan antidepresan yang kuat. Sifat-sifat ini dapat memberikan sumbangan yang signifikan terhadap kesan terapi terhadap kemurungan.

Dalam dunia kesihatan, terutamanya dalam bidang psikiatri, amitriptyline digunakan untuk merawat beberapa gangguan mental dengan keadaan berikut:

1. Gangguan kemurungan utama

Seseorang yang mempunyai gangguan kemurungan utama biasanya menunjukkan mood yang tidak menentu. Dia merasa tidak dapat merasakan keseronokan dalam aktiviti yang sebelumnya menggembirakan.

Seseorang yang tertekan mungkin sibuk dengan pemikiran dan perasaan tidak berharga, rasa bersalah atau penyesalan yang tidak sesuai, tidak berdaya atau putus asa.

Gejala kemurungan merangkumi daya tumpuan dan ingatan yang lemah (terutama pada mereka yang mempunyai ciri melankolis atau psikotik).

Gejala-gejala lain yang disertakan seperti halusinasi, penarikan diri dari aktiviti sosial, pengurangan hubungan seks, mudah marah, dan kecenderungan untuk berfikir tentang bunuh diri.

Insomnia juga sering terjadi pada orang yang mengalami kemurungan. Dalam corak biasa, seseorang bangun pagi dan tidak dapat tidur semula.

Sekiranya gejala kemurungan pada seseorang tidak ditangani dengan betul, maka penghidapnya boleh melakukan perkara-perkara sembrono yang boleh menyebabkan kematian.

Penyelidikan dari National Institute for Health and Care Excellence (UK) menyimpulkan bahawa perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI), seperti amitriptyline, paroxetine, dan sertraline, berkesan dalam mengurangkan tahap kemurungan sederhana dan teruk.

2. Gangguan kegelisahan

Amitriptyline juga disyorkan sebagai pilihan terapi pertama pada pesakit dengan gejala kemurungan dan gangguan kecemasan.

Ubat ini telah digunakan dalam kombinasi tetap dengan chlordiazepoxide dalam pengurusan kemurungan yang berkaitan dengan kecemasan sederhana hingga teruk.

Rawatan untuk pesakit dengan kecemasan atau pergolakan yang sederhana hingga teruk juga dapat diberikan amitriptyline dalam kombinasi dengan perphenazine. Gabungan gabungan ini juga dapat diberikan kepada pesakit yang mempunyai sejarah penyakit fizikal.

3. Gangguan Hiperaktifan Defisit Perhatian (ADHD)

ADHD atau gangguan defisit perhatian adalah gangguan keperibadian yang menyebabkan seseorang sukar untuk fokus pada sesuatu.

Penyakit ini biasanya menyerang kanak-kanak, menyebabkan mereka sukar untuk diam dan sukar mengawal perasaan gembira atau sedih.

Walaupun perangsang biasanya merupakan pilihan pertama yang digunakan untuk merawat ADHD, terdapat beberapa ubat bukan perangsang yang mungkin diresepkan.

Non-stimulan boleh diresepkan jika pesakit tidak bertindak balas terhadap perangsang, jika kesan sampingan perangsang terlalu besar, pesakit mempunyai sejarah keadaan jantung tertentu, penyalahgunaan dadah atau gangguan bipolar.

Pilihan ubat termasuk antidepresan trisiklik (amitriptyline), Effexor, Wellbutrin, dan beberapa ubat tekanan darah tinggi.

Ubat ini digunakan sebagai rawatan lini kedua pada pesakit ADHD yang tidak dapat bertoleransi atau tidak bertindak balas terhadap perangsang.

Penggunaan ubat boleh diberikan untuk mengubati ADHD jika petunjuk untuk ubat itu jelas dan mesti digunakan dengan pemantauan yang teliti.

4. Migrain

Amitriptyline adalah antidepresan trisiklik yang sering diresepkan sebagai ubat pencegahan atau pencegahan untuk sakit kepala migrain sederhana hingga teruk.

Sebagai antidepresan, amitriptyline dapat meningkatkan tahap neurotransmitter di otak yang mempengaruhi mood dan keseronokan, khususnya serotonin dan norepinefrin.

Serotonin terlibat dalam mengatur saluran darah semasa sakit kepala migrain, dan kedua-dua bahan kimia berperanan dalam memproses kesakitan otak.

Kesan amitriptilin pada kedua-dua bahan kimia otak ini dianggap dapat membantu mencegah sakit kepala migrain (serta sakit kepala jenis ketegangan kronik dan beberapa keadaan sakit kronik yang lain).

Walaupun rawatan untuk tujuan ini belum disetujui oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA). Beberapa kajian menunjukkan bahawa ubat ini berkesan untuk merawat migrain.

Sebenarnya, menurut garis panduan 2012 yang ditetapkan oleh American Headache Society (AHS) dan American Academy of Neurology (AAN), amitriptyline termasuk dalam ubat kelas B untuk mencegah migrain episodik.

Ini menunjukkan bahawa ubat tersebut mungkin berkesan untuk merawat migrain, walaupun ini memerlukan kajian lebih lanjut.

5. Gangguan bipolar

Pesakit bipolar mungkin diberi ubat antidepresan trisiklik, seperti tablet chlordiazepoxide dan amitriptyline, jika rawatan primer tidak bertindak balas.

Chlordiazepoxide dan amitriptyline mungkin bermanfaat bagi sesetengah orang dengan gangguan bipolar kerana mereka juga merawat kegelisahan dan kemurungan.

Ubat ini bermanfaat untuk pesakit bipolar dengan ketidakseimbangan kimia di otak kerana dapat mengimbangkan semula bahan kimia otak.

Amitriptyline hidroklorida telah digunakan untuk rawatan jangka pendek episod kemurungan akut pada gangguan bipolar.

Ubat ini harus selalu digunakan bersama dengan penstabil mood (misalnya, litium). Rawatan ini bertujuan kerana dikaitkan dengan risiko yang lebih besar untuk mencetuskan episod hipomania atau manik daripada kelas antidepresan yang lain.

6. Enuresis nokturnal

Nocturnal enuresis, juga disebut bedwetting, adalah kencing yang tidak disengajakan semasa tidur pada usia di mana kawalan pundi kencing biasanya bermula.

Mengompol pada kanak-kanak dan orang dewasa boleh menyebabkan tekanan emosi. Sebenarnya, ia boleh menyebabkan komplikasi seperti jangkitan saluran kencing.

Amitriptyline sebelum ini terbukti berkesan dalam rawatan enuresis nokturnal pada kanak-kanak. Ubat ini berfungsi dengan tindakan antikolinergik pada nada pundi kencing sehingga dapat mengawal pundi kencing.

Jenama dan harga Amitriptyline

Amitriptyline telah beredar di Indonesia dalam bentuk yang biasanya ditemukan sebagai ubat generik.

Untuk mendapatkan ubat ini, anda mesti mendapatkan cadangan daripada doktor melalui preskripsi yang boleh digunakan untuk menebus ubat tersebut.

Ubat ini termasuk dalam program khas, selain clozapine dan risperidone. Beberapa ubat yang dimaksudkan untuk gangguan mental tidak dapat diedarkan secara meluas kerana beberapa alasan keselamatan.

Anda boleh menebus ubat ini di pemasangan farmasi hospital atau di farmasi bertauliah yang telah dilantik oleh kerajaan, seperti Kimia Farma.

Melalui pemeriksaan berkala dan teliti, anda boleh menebus ubat ini di bawah program khas secara percuma.

Beberapa jenama amitriptyline yang telah beredar di Indonesia, seperti Amitriptyline HCl, Triline, dan Amitriptyline.

Bagaimana cara mengambil ubat amitriptyline?

Ambil tablet amitriptyline seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Ikuti semua arahan untuk minum dan dos yang tertera pada label pembungkusan ubat preskripsi. Doktor kadang-kadang boleh mengubah dos agar sesuai dengan terapi yang paling berkesan.

Mungkin memerlukan masa hingga 4 minggu sebelum gejala anda bertambah baik. Terus minum ubat seperti yang diarahkan dan beritahu doktor anda jika gejala anda tidak membaik.

Ubat ini boleh diambil selepas makan atau sebelum makan. Sekiranya anda mengalami gangguan pencernaan, ia boleh diambil bersama makanan. Sebaiknya diambil pada waktu tidur untuk mengelakkan kesan sampingan dari mengantuk ketika melakukan aktiviti.

Minum ubat pada masa yang sama setiap hari untuk memudahkan anda mengingatnya. Jangan menggandakan, mengurangkan, atau menambah dos yang ditetapkan. Sekiranya anda lupa minum, segera minum jika jarak minum seterusnya masih panjang.

Sekiranya anda memerlukan pembedahan, beritahu pakar bedah bahawa anda sedang mengambil amitriptylin. Anda mungkin perlu berhenti mengambil ubat ini selama beberapa hari.

Jangan berhenti mengambil amitriptyline secara tiba-tiba kerana boleh menyebabkan gejala kebergantungan yang tidak menyenangkan. Tanya doktor anda bagaimana untuk berhenti menggunakan amitriptyline dengan selamat.

Simpan amitriptyline pada suhu bilik dari kelembapan dan panas terik setelah digunakan. Pastikan botol ditutup rapat apabila tidak digunakan.

Berapakah dos amitriptyline?

Dos dewasa

Gangguan kemurungan

 • Dos awal boleh diberikan pada 25mg, kemudian secara beransur-ansur meningkat sebanyak 25mg setiap hari menjadi 150mg setiap hari dalam dos terbahagi.
 • Sebagai alternatif, mulakan terapi pada dos 50-100mg pada waktu tidur.
 • Dos dapat ditingkatkan sebanyak 25-50mg seperti yang diperlukan hingga jumlah dos 150mg setiap hari.
 • Tempoh rawatan: 2-4 minggu, sehingga 6 bulan selepas pemulihan untuk mencegah kambuh.

Kesakitan neuropatik, profilaksis Migrain

 • Dos awal boleh diberikan 10-25mg diambil pada waktu malam.
 • Dos boleh ditingkatkan secara beransur-ansur hingga 10-25mg setiap 3-7 hari seperti yang ditoleransi.
 • Dos biasa: 25-75mg sehari pada waktu malam.
 • Dos melebihi 75mg boleh diberikan dalam dos yang dibahagi.
 • Dos melebihi 100mg harus digunakan dengan berhati-hati.

Dos anak

Enuresis pada waktu malam

 • Kanak-kanak 6-10 tahun: 10-20mg setiap hari.
 • 11-16 tahun: 25-50mg pada waktu tidur.
 • Tempoh rawatan tidak boleh melebihi 3 bulan.

Dos warga tua

Gangguan kemurungan

 • Dos biasa: 10-25mg setiap hari diambil pada waktu petang.
 • Dos boleh ditingkatkan secara beransur-ansur hingga 100-150mg setiap hari mengikut toleransi dan tindak balas pesakit.
 • Dos melebihi 100mg harus digunakan dengan berhati-hati.

Kesakitan neuropatik, profilaksis Migrain

 • Dos awal: 10-25mg diambil pada waktu malam.
 • Dos boleh dinaikkan secara beransur-ansur mengikut tindak balas dan toleransi pesakit.
 • Dos melebihi 75mg harus digunakan dengan berhati-hati.

Adakah amitriptyline selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan ubat ini dalam kategori ubat C.

Kajian pada haiwan eksperimen telah menunjukkan risiko bahaya pada janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, percubaan pada manusia dan wanita hamil masih belum mencukupi.

Pentadbiran ubat berdasarkan pertimbangan bahawa faedahnya melebihi faktor risiko.

Ubat ini terbukti dapat diserap dalam susu ibu, jadi penggunaannya tidak dimaksudkan untuk ibu menyusui.

Apakah kesan sampingan amitriptyline yang mungkin?

Risiko kesan sampingan mungkin berlaku kerana pengiraan dos yang salah atau kerana tindak balas tubuh pesakit terhadap ubat tersebut. Berikut adalah risiko kesan sampingan dari penggunaan amitriptyline:

 • Tanda-tanda reaksi alergi: gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Perubahan mood atau tingkah laku yang semakin teruk
 • Risau
 • Serangan panik
 • Masalah tidur
 • Mudah tersinggung
 • Gementar
 • Agresif
 • Hiperaktif (mental atau fizikal)
 • Kemurungan bertambah buruk
 • Anda mempunyai pemikiran untuk membunuh diri atau mencederakan diri sendiri.
 • Kebas atau kelemahan secara tiba-tiba
 • Penglihatan atau pertuturan terjejas
 • Bengkak atau kemerahan di lengan atau kaki
 • Fikiran atau tingkah laku yang tidak biasa
 • Pening seperti saya hendak pengsan
 • Sakit dada yang memancar ke rahang atau bahu
 • Mual
 • Berpeluh berlebihan
 • Jantung berdegup kencang
 • Kekeliruan
 • halusinasi
 • Kejang
 • Sakit atau sukar membuang air kecil
 • Sembelit teruk
 • Lebam dan pendarahan yang luar biasa
 • Demam, menggigil, sakit tekak, sariawan.

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat penggunaan amitriptyline adalah seperti berikut:

 • Sembelit
 • Cirit-birit
 • Mual, muntah, sakit perut
 • Mulut sakit dan lidah berwarna hitam
 • Selera makan berkurang
 • Perubahan berat badan;
 • Sukar membuang air kecil
 • Gatal atau ruam
 • Pembengkakan payudara (pada lelaki atau wanita)
 • Dorongan seks menurun, mati pucuk, atau kesukaran mengalami orgasme.

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi sebelumnya terhadap amitriptyline atau turunan amina tersier.

Tidak digalakkan menggunakan ubat ini jika anda baru sahaja mengalami serangan jantung.

Jangan gunakan amitriptyline jika anda telah menggunakan perencat MAO dalam 14 hari yang lalu. Ubat ini boleh berinteraksi dengan Inhibitor MAO dan menyebabkan kesan berbahaya pada badan.

Beritahu doktor anda jika anda telah menggunakan antidepresan dalam 5 minggu terakhir, seperti citalopram, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, sertraline, trazodone, atau vilazodone.

Untuk memastikan keselamatan amitriptyline, pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda pernah mengalami gangguan berikut:

 • Gangguan bipolar (manic-depression) atau skizofrenia
 • Penyakit mental atau psikosis
 • penyakit hati
 • Penyakit jantung
 • Serangan jantung, strok, atau sawan
 • Diabetes (amitriptilin dapat menaikkan atau menurunkan gula darah)
 • Glaukoma
 • Gangguan kencing.

Lakukan pemeriksaan berkala semasa menggunakan ubat ini. Penggunaan ubat awal boleh menyebabkan kecenderungan bunuh diri pada kanak-kanak. Rawatan ini harus dijalankan di bawah pengawasan ketat doktor.

Beritahu doktor anda jika anda hamil atau menyusu sebelum memutuskan untuk mengambil ubat ini.

Amitriptyline tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur 12 tahun ke bawah.

Jangan minum alkohol kerana boleh meningkatkan risiko kesan sampingan amitriptilin semasa digunakan bersama.

Elakkan memandu atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan kerana ubat ini adalah penurunan kewaspadaan dan menyebabkan rasa mengantuk.

Beritahu doktor anda sebelum mengambil amitriptyline dengan pil tidur, ubat nyeri narkotik, relaksan otot, atau ubat untuk kegelisahan, kemurungan, atau kejang. Dadah yang sama dengan antidepresan mungkin mempunyai kesan yang tidak menyenangkan.

Beritahu doktor anda tentang semua ubat lain yang sedang anda ambil atau sedang ambil, terutamanya:

 • Antidepresan selain amitriptyline
 • Ubat untuk mengatasi kemurungan, kegelisahan, gangguan mood, atau penyakit mental
 • Ubat sejuk atau alahan (Benadryl dan lain-lain)
 • Ubat untuk merawat penyakit Parkinson;
 • Ubat untuk mengatasi masalah perut, sakit perut, atau sindrom usus yang mudah marah
 • Ubat untuk merawat pundi kencing yang terlalu aktif
 • Ubat asma bronkodilator.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!