Kesihatan

10 Khasiat Kulit Pisang untuk Kesihatan dan Kecantikan Muka

Siapa yang tidak tahu faedah pisang. Buah tropika ini terkenal dengan banyak manfaat untuk kesihatan dan kecantikan kulit wajah. Manfaatnya bukan hanya untuk penjagaan wajah, tetapi juga untuk masalah pencernaan. Uniknya, kali ini membincangkan kebaikan kulit pisang untuk kesihatan.

Baca juga: 9 Khasiat Pisang, Merawat Ulser Perut hingga Berisiko Mengalami Strok

Kandungan kulit pisang

Kulit pisang mengandungi banyak vitamin B6 dan B12, serta magnesium dan kalium. Selain itu, ia juga mengandungi beberapa serat dan protein. Menurut artikel jurnal 2011 dalam jurnal itu Biokimia Gunaan dan Bioteknologi, kulit pisang juga mempunyai pelbagai sebatian bioaktif seperti polifenol, karotenoid, dan lain-lain.

Sehingga kini, 40 sebatian yang berbeza telah dikenal pasti dalam kulit pisang, seperti yang dilaporkan dalam kajian Januari 2018 yang diterbitkan dalam Journal of Functional Foods.

Khasiat kulit pisang

Tahukah anda bahawa kulit pisang boleh dimakan? Ya, anda betul membaca, kulit pisang boleh dimakan, bahkan di beberapa negara, makan kulit pisang adalah perkara biasa. Kulit pisang sebenarnya mempunyai pelbagai kandungan yang baik untuk tubuh.

Mungkin anda tidak tahu bahawa selain buahnya, ada banyak manfaat kulit pisang, baik untuk kulit atau juga untuk kesihatan lain, seperti berikut:

1. Menjaga rambut yang sihat

Manfaat pertama dari kulit pisang adalah bahawa ia dapat menjadikan rambut lebih sihat. Menggunakan kulit pisang sebagai topeng rambut adalah pilihan terbaik untuk menjadikan rambut anda lebih lembut dan berkilau.

Ini kerana kulit pisang kaya dengan antioksidan yang dapat meneutralkan radikal bebas untuk menjaga rambut kuat dan sihat.

2. Menghilangkan noda plak pada gigi

Masalah yang sering dihadapi oleh perokok dan pencinta kopi adalah plak yang melekat pada gigi, yang menyebabkan gigi menjadi kuning. Tahap kalium, magnesium dan mangan yang tinggi dalam pisang dipercayai dapat membantu menghilangkan noda pada gigi.

Cara menggunakannya, anda hanya perlu menggosok gigi dengan bahagian dalam kulit selama kira-kira dua minit. Selepas penggunaan selama 2 minggu, noda plak akan pudar dan gigi kelihatan lebih putih.

3. Khasiat kulit pisang untuk merawat luka

Manfaat lain dari kulit pisang adalah anda boleh membuat ubat untuk pertolongan cemas ketika anda cedera. Ini kerana kulit pisang mengandung sifat antimikroba, antioksidan, dan anti-radang yang dapat merawat luka dan mencegah jangkitan.

Semasa luka, cuba gosokkan kulit pisang pada luka dengan perlahan selama beberapa minit. Tetapi jika luka itu luas dan dalam, ia harus dirawat oleh pekerja kesihatan.

4. Mengatasi sakit kepala

Sekiranya anda sering mengalami sakit kepala, cubalah mengatasinya dengan menggunakan kulit pisang. Caranya, masukkan kulit pisang ke dalam peti sejuk hingga sejuk. Setelah sejuk, tampal di dahi dan belakang leher selama 15 minit.

5. Pembuangan air besar dengan lancar

Kulit pisang kaya dengan serat yang baik untuk anda yang menghadapi masalah pergerakan usus yang tidak teratur.

Anda boleh mengikis bahagian dalam kulit pisang dan membuatnya menjadi jus.

6. Tanggalkan ketuat

Kelebihan kulit pisang juga dapat membantu menghilangkan ketuat atau ketuat yang ingin tumbuh. Caranya, anda hanya menempelkan kulit pisang di kawasan ketuat, tutup semalaman.

7. Merawat psoriasis

Psoriasis adalah keradangan pada kulit yang ditandai dengan munculnya ruam merah, kulit kering, menebal, bersisik, dan mudah dikupas.

Sekiranya anda menghidap psoriasis, cubalah mengatasinya dengan kulit pisang. Anda hanya menggosok kulit pisang pada kulit yang mempunyai psoriasis.

Untuk pertama kalinya digunakan, kulit anda mungkin mengalami kemerahan, tetapi anda tidak perlu risau kerana ini akan hilang dengan sendirinya.

Baca juga: Shhh ... ini adalah cara membuat kompot pisang yang sihat, anda pasti akan menyukainya

8. Melindungi mata dari UV

Selain tidak baik untuk kulit, sinar UV juga tidak baik untuk mata, kulit pisang membantu melindungi mata dari sinar UV yang berbahaya. Caranya mudah, letakkan kulit pisang yang telah kering di bawah sinar matahari di kawasan mata anda.

9. Antidepresan

Kulit pisang mempunyai asid amino yang dapat memicu hormon penambah mood yang penting yang dikenali sebagai serotonin. Serotonin bertanggungjawab untuk mengimbangi perasaan.

Dalam kes ini, cuba buat jus kulit pisang ketika anda sedang dalam keadaan tidak sedap hati.

10. Khasiat kulit pisang untuk merawat gigitan nyamuk

Gigitan nyamuk membuat kita merasa gatal dan gatal. Anda dapat mengatasi rasa gatal dan lebam akibat gigitan nyamuk dengan menggosok kulit pisang pada bahagian yang digigit nyamuk dalam masa yang singkat dan anda tidak akan merasa gatal lagi.

Kelebihan kulit pisang untuk wajah

Kulit pisang juga dapat digunakan untuk perawatan wajah agar lembab, dan tampak lebih muda. Beberapa kelebihan kulit pisang untuk wajah anda adalah seperti berikut:

Kelebihan kulit pisang untuk kedutan wajah

Seiring bertambahnya usia, wajah secara semula jadi mengalami penurunan jumlah kolagen yang menyebabkan kulit menjadi longgar dan berkerut.

Untuk mengatasinya, anda boleh memanfaatkan kandungan silika dalam kulit pisang dengan menjadikannya topeng.

Caranya adalah dengan mencampurkan kulit pisang tumbuk dengan kuning telur, sapukan di wajah selama 5 minit, kemudian bilas dengan air suam hingga bersih.

Kelebihan kulit pisang untuk kulit yang berjerawat

Manfaat kulit pisang yang satu ini pasti banyak yang ingin mencuba, terutamanya jika anda mempunyai masalah dengan jerawat. Kandungan vitamin B, C, B6, zat besi dan kalium dalam kulit pisang berkhasiat untuk menghilangkan jerawat.

Selain itu, antioksidan pada kulit pisang juga dapat mengawal kadar minyak di wajah.

Untuk merasakan faedahnya, cubalah mengurut kawasan wajah yang berjerawat dengan kulit pisang selama 5 minit setiap hari. Seminggu kemudian anda akan melihat perubahan ketara pada kulit wajah yang bebas jerawat.

Untuk merasakan kebaikan kulit pisang, anda harus menggunakan pisang organik yang bebas daripada racun perosak.

Rasa kulit pisang juga berbeza dari daging, untuk memprosesnya, anda boleh membuatnya menjadi jus. Jangan memprosesnya dengan menggoreng kerana boleh meningkatkan kadar lemak tepu.