Kesihatan

Rambut Sihat yang Kuat, Ketahui 5 Khasiat Minyak Kayu Balitung ini

Rambut adalah salah satu aspek yang cukup untuk menentukan keyakinan seseorang terhadap penampilan. Tetapi tidak dapat dinafikan, tidak semua orang memerlukan masa khusus untuk melakukan perawatan rambut.

Pada akhirnya, selalunya tanpa menyedarinya, rambut menipis, gugur, dan bahkan berubah menjadi kelabu sebelum waktunya. Untuk mengatasinya, anda boleh pergi ke salun dengan mudah.

Walau bagaimanapun, pendedahan berterusan terhadap bahan kimia tentu saja akan menjadikan rambut lebih rosak. Sebagai penyelesaian alternatif, anda boleh memilih rawatan semula jadi dengan mengambil faedah berikut dari minyak kayu balitung.

Baca juga: Mengatasi Rambut Gugur Berkesan, Inilah Kelebihan Minyak Candlenut untuk Rambut

Apa itu kayu balitung?

Dilaporkan dari SteemitKayu Balitung adalah tanaman yang banyak terdapat di hutan tropis Indonesia, terutama di Kalimantan. Seperti diketahui umum, Kalimantan dijuluki paru-paru dunia kerana mempunyai kepelbagaian sumber semula jadi yang sangat kaya.

Dikatakan bahawa minyak yang hanya dapat dihasilkan setelah melalui proses yang rumit selama bertahun-tahun, telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk perawatan rambut oleh suku Dayak sejak tahun 1906.

Mengingat berapa lama masa yang diperlukan, tidak hairanlah anda tidak dapat menjumpai minyak ini dengan mudah di pasaran. Oleh itu, jika anda melihat produk serupa yang dipasarkan secara bebas, anda harus memeriksanya dengan teliti supaya anda tidak membeli minyak kayu balitung palsu.

Kebaikan minyak kayu balitung untuk mengelakkan uban pramatang

Penyebab uban melebihi faktor usia adalah penurunan enzim katalase, dan protein KROX20. Kedua-duanya adalah bahan yang diperlukan untuk pembentukan pigmen rambut.

Sekiranya anda masih muda tetapi rambut anda telah berubah menjadi kelabu, ini mungkin disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat, penjagaan rambut yang tidak betul, dan lain-lain.

Enzim katalase dan protein KROX20 sendiri boleh didapati secara semula jadi di kayu balitung. Sehingga penggunaan minyak ini dianggap cukup berkesan untuk mencegah uban pada usia muda.

Kebaikan minyak kayu balitung untuk mencegah keguguran rambut

Seperti yang dilaporkan oleh Mayoklinik, keguguran rambut (alopecia) boleh menjejaskan kulit kepala atau bahkan seluruh badan anda.

Ini boleh bersifat sementara atau kekal. Terdapat banyak sebab, mungkin keturunan, perubahan hormon, atau keadaan perubatan tertentu.

Untuk manfaat minyak kayu balitung, Anda dapat membantu mengatasi ini, kerana mengandung vitamin B12 atau juga dikenal sebagai cobalamin, yang dapat mendorong pertumbuhan rambut yang sihat.

Cara kerjanya adalah dengan membantu pengeluaran sel darah merah yang kaya dengan oksigen, yang menyuburkan folikel rambut.

Baca juga: Kenali Punca Kulit Kepala Kering dan Mengupas dan Cara Mengatasinya

Khasiat minyak kayu balitung untuk merawat rambut kering

Selain sukar diurus, rambut kering juga sangat mudah kelihatan kusam. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh beberapa perkara.

Bermula dari kekurangan zat makanan, pendedahan cahaya matahari yang berlebihan, terlalu sering terkena air yang mengandungi klorin, hingga kebiasaan mencuci rambut yang berlebihan.

Anda boleh mencuba menggunakan minyak kayu balitung untuk merawatnya, kerana ini dapat bertindak sebagai pelindung panas, menjadikannya berkesan untuk memperbaiki rambut yang kering dan rosak.

Mencegah kebotakan

Kandungan protein KROX20 dalam minyak kayu balitung juga diketahui dapat membantu mencegah kebotakan.

Dilaporkan dari Makanan.Ndtv, kajian yang dilakukan oleh University of Texas Southwestern Medical Center, menunjukkan bahawa kehadiran atau ketiadaan sekumpulan sel mungkin di sebalik penyebab kebotakan.

Kumpulan sel yang dimaksud adalah faktor sel stem (SCF), yang dihasilkan oleh protein KROX20.

Jadi apabila sel dengan protein dan SCF ini berfungsi, mereka bergerak ke atas dari akar rambut, folikel rambut, berinteraksi dengan sel melanosit penghasil pigmen, dan tumbuh menjadi rambut baru yang sihat.

Cara membezakan minyak kayu balitung sebenar dan palsu

Jangan tertipu dengan harga yang rendah, pastikan anda meneliti perkara berikut terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk membeli minyak kayu balitung.

  1. Warna asli minyak berwarna hitam pekat dan apabila disapukan di kepala, warna hitamnya sangat jelas kelihatan.
  2. Konsistensi cecair jauh lebih tebal & tidak berair seperti minyak balitung palsu.
  3. Baunya khas dari kayu pohon balitung, tidak seperti minyak balitung palsu yang berbau seperti minyak urang-aring.

Manfaat minyak kayu balitung boleh berbeza antara individu kerana ia sangat bergantung pada pelbagai faktor seperti usia, genetik, gaya hidup, dan sebagainya.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!