Kesihatan

6 Cara Mudah Menghilangkan Jerawat dengan Aloe Vera

Lidah buaya mempunyai banyak faedah untuk kesihatan tubuh. Salah satunya, anda boleh menghilangkan jerawat dengan lidah buaya. Tumbuhan ini mempunyai ciri-ciri tertentu yang membuatnya mampu melawan jerawat.

Walaupun hasilnya berbeza dari orang ke orang, tidak ada salahnya mencuba menggunakan lidah buaya untuk jerawat. Sekiranya anda ingin mencubanya, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan!

Cara menghilangkan jerawat dengan lidah buaya

Anda boleh mencuba kaedah berikut untuk merawat jerawat ringan atau sederhana:

Sapukan lidah buaya terus ke kulit

Lidah buaya bersifat anti-radang, antibakteria dan antioksidan. Oleh itu, tanaman ini dipercayai dapat membersihkan luka, mengatasi kesakitan, menyembuhkan luka bakar. Ini termasuk merawat jerawat.

Anda boleh menghilangkan jerawat dengan lidah buaya dengan cara yang mudah. Anda hanya menggunakan lidah buaya segar pada kulit dengan jerawat.

Caranya, sapukan lidah buaya tulen di wajah sebagai pengganti pembersih. Atau anda boleh menggunakan lidah buaya tulen pada kulit yang berjerawat sebelum tidur. Bersihkan pada keesokan harinya untuk mengatasi kemerahan dan kerengsaan yang disebabkan oleh jerawat.

Gunakan bahan tambahan seperti madu dan kayu manis

Cara kedua ialah mencampurkan lidah buaya dengan madu dan kayu manis. Campuran ketiga-tiga bahan tersebut dipercayai dapat mengatasi jerawat dan menjadikan kulit lebih halus.

Caranya, anda boleh mencampurkan dua sudu madu dan satu sudu lidah buaya. Akhir sekali masukkan seperempat sudu besar serbuk kayu manis dan gaul rata.

Anda boleh menggunakan campuran tersebut sebagai topeng muka dan biarkan selama lima hingga 10 minit. Bilas wajah anda bersih selepas digunakan.

Campurkan jus lidah buaya dan jus lemon

Sama dengan cara kedua, kali ini kita juga akan menggunakan lidah buaya sebagai topeng. Tetapi kali ini anda mencampurkannya dengan jus lemon. Jus lemon dipercayai sebagai pembersih yang berkesan dan dapat merawat jerawat.

Caranya, campurkan seperempat sudu teh jus lemon dengan dua sudu lidah buaya tulen. Gunakan campuran sebagai topeng selama 5 hingga 10 minit.

Sekiranya campuran tidak mencukupi, anda boleh menambahkan campuran dalam nisbah 8: 1, dengan komposisi lidah buaya yang lebih banyak.

Menghilangkan jerawat dengan lidah buaya cair

Selain merawat jerawat, lidah buaya baik untuk merangsang pertumbuhan sel kulit yang sihat. Anda boleh mendapatkan faedah ini dengan menggunakan cecair lidah buaya yang disembur di wajah.

Anda hanya perlu membuat cecair lidah buaya yang terdiri daripada air dan ekstrak lidah buaya. Campurkan keduanya dalam botol dan boleh ditambah minyak pati kegemaran anda.

Pukul campuran lidah buaya dan semburkan pada wajah anda. Berhati-hati semasa menyembur, elakkan kawasan mata!

Gunakan campuran lidah buaya dan minyak pokok teh

Anda boleh menghilangkan jerawat dengan lidah buaya dan juga minyak pokok teh. Cara anda hanya mencampurkan dua hingga tiga tetes minyak pokok teh dengan lidah buaya.

Sapukan pada wajah anda dan biarkan selama kira-kira satu minit. Bilas sehingga bersih dan perlahan-lahan tepuk muka sehingga kering.

Lulur semula jadi lidah buaya

Anda boleh mencampurkan lidah buaya dengan gula dan minyak kelapa. Selain dapat merawat jerawat, campuran bahan-bahan ini juga dapat membantu pengelupasan kulit dan menghilangkan kulit mati yang menyumbat kulit.

Caranya, tambahkan setengah cawan minyak kelapa dan setengah cawan gula ke seperempat cawan gel lidah buaya tulen. Kemudian anda boleh menyimpan bahan-bahan tersebut di dalam peti sejuk sebelum digunakan.

Anda boleh menggunakan bahan ini dengan meletakkan bahan tersebut di wajah anda dan menggosoknya dengan lembut. Bilas sehingga bersih selepas digunakan.

Produk lidah buaya untuk menghilangkan jerawat

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, anda juga boleh menggunakan pilihan produk olahan lain, lidah buaya. Salah satunya ialah krim ekstrak lidah buaya.

Anda boleh menggunakan krim ini sebagai rutin penjagaan kulit anda. Ini boleh menjadi salah satu pilihan bagaimana menghilangkan jerawat dengan lidah buaya.

Nah, itulah beberapa cara untuk menghilangkan jerawat dengan lidah buaya. Semoga salah satu daripadanya berkesan untuk mengatasi jerawat anda, ya.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!