Kesihatan

Ayuh, kenali bahagian jantung dan fungsinya untuk lebih memahami bagaimana menjaga kesihatan mereka!

Bahagian jantung dan fungsinya perlu dikenal pasti. Ini bertujuan untuk mengetahui dan menggunakan cara yang betul untuk menjaga kesihatan jantung dengan lebih jauh.

Perlu diingat, jantung adalah salah satu organ yang paling penting kerana bertugas membekalkan darah dan nutrien yang kaya dengan oksigen ke tisu badan. Sekarang untuk mengetahui lebih lengkap mengenai bahagian jantung dan fungsinya, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Boleh Menyebabkan Kematian, Inilah 7 Punca Penyakit Jantung yang Perlu Anda Ketahui

Bahagian jantung dan fungsinya

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari IniJantung adalah organ berukuran sebesar kepalan tangan yang tertutup. Jantung berada di dada, sedikit ke kiri pusat.

Apabila jantung berdegup, ia mengepam darah ke seluruh badan. Kejadian proses ini membawa darah yang terdeoksigenasi ke paru-paru di mana ia memuat oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida, produk sisa metabolisme.

Gabungan jantung, darah, dan saluran darah dikenali sebagai sistem peredaran darah. Manusia rata-rata mempunyai sekitar 5 liter darah, yang terus dipam ke seluruh badan.

Bahagian-bahagian jantung mempunyai fungsi dan tugas masing-masing. Berikut adalah senarai bahagian jantung dan fungsinya:

1. Perikardium

Perikardium adalah dinding dan lapisan rongga perikardium. Ia adalah sejenis membran serous yang menghasilkan cecair serous untuk melincirkan jantung semasa berdegup dan mencegah geseran yang menyakitkan antara jantung dan organ sekitarnya.

Di bahagian perikardium ini, tempat untuk menyokong dan menahan jantung pada kedudukannya. Dinding jantung terdiri daripada tiga lapisan, iaitu epikardium (lapisan luar), miokardium (lapisan tengah), dan endokardium (lapisan dalam).

2. Atrium jantung

Atrium juga dikenali sebagai atrium. Atrium adalah bahagian atas jantung yang terdiri daripada atria kanan dan kiri. Anda perlu tahu bahawa apa yang menerima darah kotor dari badan yang dibawa oleh saluran darah adalah atrium yang betul.

Manakala atrium kiri mempunyai fungsi untuk menerima darah bersih dari paru-paru. Serambi mempunyai dinding yang lebih tipis dan tidak berotot kerana tugasnya hanya sebagai ruang menerima darah.

3. Ruang jantung

Bahagian bawah ruang jantung, yang berada di kiri dan kanan disebut ruang jantung. Bahagian ini biasanya lebih dikenali sebagai ventrikel.

Ventrikel kanan berfungsi untuk mengepam darah yang tidak mengandungi oksigen ke paru-paru.

Kemudian ruang jantung di sebelah kiri berfungsi untuk mengepam darah keluar melalui injap aorta, ke lengkungan aorta, dan diedarkan ke seluruh badan.

4. Injap jantung

Selepas itu, anda perlu tahu, bahawa jantung mempunyai empat katup yang tujuannya adalah untuk memastikan darah mengalir dalam satu arah, iaitu:

  • Tricuspid valve, fungsinya adalah untuk mengatur aliran darah antara atrium kanan dan ventrikel kanan.
  • Injap paru mengatur aliran darah dari ventrikel kanan ke arteri pulmonari. Ia kemudian membawa darah ke paru-paru untuk mengambil oksigen.
  • Injap mitral, inilah bahagian yang mengalirkan darah kaya oksigen dari paru-paru dan mengalir dari atrium kiri ke ventrikel kiri.
  • Injap aorta, membuka jalan bagi darah kaya oksigen untuk mengalir dari ventrikel kiri ke aorta (arteri terbesar di dalam badan).

5. Saluran darah

Saluran darah mempunyai 3 kawasan utama di jantung, iaitu:

  • Arteri

Bahagian arteri ini berfungsi membawa darah kaya oksigen dari jantung ke bahagian badan yang lain. Dinding arteri cukup elastik untuk memastikan tekanan darah tetap konsisten.

  • Vena

Tidak seperti arteri, saluran darah ini membawa darah dengan sedikit kandungan oksigen dari seluruh badan kembali ke jantung. Berbanding dengan arteri, urat mempunyai dinding kapal yang lebih tipis.

  • Kapilari

Mempunyai dinding yang sangat tipis, bahagian saluran darah kapilari ini menghubungkan arteri terkecil dengan urat terkecil.

6. Kitaran jantung

Akhirnya, terdapat bahagian kitaran jantung. Kitaran jantung ini adalah urutan peristiwa yang berlaku ketika jantung berdegup. Dua fasa kitaran jantung adalah seperti berikut:

  • Systole adalah tisu otot jantung yang berkontraksi untuk mengepam darah keluar dari ventrikel.
  • Diastole, iaitu ketika otot jantung mengendur, berlaku ketika jantung dipenuhi dengan darah

Anda perlu tahu bahawa tekanan darah akan meningkat di arteri utama semasa sistol ventrikel dan menurun semasa diastole ventrikel. Ini tentu menyebabkan 2 nombor yang berkaitan dengan tekanan darah.

Tekanan darah sistolik adalah bilangan yang lebih tinggi dan tekanan darah diastolik adalah bilangan yang lebih rendah. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bahagian jantung, tanyakan terus kepada doktor anda. Doktor juga akan memberikan petua yang tepat untuk menjaga jantung yang sihat.

Cara menjaga kesihatan jantung

Penyakit jantung adalah penyebab utama kebanyakan kematian di dunia. Atas sebab ini, penting untuk mengetahui cara menjaga kesihatan jantung untuk mengelakkan masalah yang lebih membawa maut. Terdapat beberapa cara untuk menjaga kesihatan jantung, termasuk yang berikut:

Bersenam secara berkala

Persatuan Jantung Amerika atau AHA mengesyorkan melakukan senaman intensiti sederhana sekurang-kurangnya 150 minit seminggu. Walau bagaimanapun, anda juga boleh melakukan senaman yang lebih kuat dalam masa yang lebih sedikit.

AHA mengatakan bahawa 75 minit aktiviti aerobik yang kuat atau gabungan senaman sederhana dan intens selama seminggu secara berkala juga dapat menjaga kesihatan jantung anda. Dengan melakukan aktiviti fizikal, ia akan menjadikan sistem kardiovaskular lebih efisien.

Berjumpa doktor dengan kerap

Pemeriksaan kesihatan jantung secara berkala sangat penting. Doktor boleh memeriksa gejala penyakit jantung dan memantau tekanan darah. Perlu diingat, pemantauan tekanan darah sangat penting.

Ini kerana tidak ada gejala tekanan darah tinggi yang spesifik. Namun, tekanan darah yang tidak terkawal boleh menyebabkan penyakit jantung sehingga cukup berbahaya bagi tubuh.

Lakukan diet DASH

Diet DASH adalah diet yang dirancang untuk mencegah lonjakan tekanan darah sehingga anda dapat menghindari risiko hipertensi. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa DASH dapat menurunkan tekanan darah tinggi dan meningkatkan kolesterol.

Asas diet DASH yang perlu anda ketahui, seperti makan banyak sayur-sayuran, buah-buahan, dan biji-bijian, memakan produk tenusu tanpa lemak, dan mengehadkan makanan yang tinggi lemak tepu seperti daging berlemak.

Bukan itu sahaja, anda juga perlu menghadkan minuman dan gula-gula yang manis dengan gula.

Pengarah Makmal Kateterisasi Jantung di Hospital Mount Sinai mengatakan bahawa mengubah diet seperti menghindari lemak tepu yang tidak sihat akan membantu mengekalkan jantung yang sihat.

Kurangkan tekanan

Tekanan boleh berlaku kerana badan tidak terlalu aktif dan pengambilan makanan yang tidak sihat secara berlebihan. Beberapa perkara yang menyebabkan tekanan juga boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi, yang meningkatkan risiko penyakit jantung.

Mengelakkan tekanan adalah sukar, tetapi anda perlu mengurangkan pencetus. Oleh kerana itu, doktor biasanya mengesyorkan menambahkan perkara seperti latihan meditasi dan pernafasan selama beberapa minit setiap hari ke rutin.

Jangan merokok

Sebilangan besar orang sudah sedar bahawa merokok dikaitkan dengan masalah kesihatan termasuk penyakit jantung. Walau bagaimanapun, tidak banyak penjagaan dan bahkan mengulangi tabiat buruk ini.

Perlu diingat, merokok boleh meningkatkan tekanan darah dan membuat seseorang berisiko lebih tinggi terkena serangan jantung dan strok. Oleh itu, sangat penting untuk mengelakkan merokok sejak usia dini.

Jangan minum alkohol

Terdapat beberapa mesej yang membingungkan mengenai pengambilan alkohol dan kesihatan jantung. Beberapa kajian menunjukkan bahawa minum segelas wain merah atau alkohol sehari dapat menurunkan risiko kematian akibat penyakit jantung.

Namun, tidak ada bukti bahawa minum wain merah akan meningkatkan kesihatan jantung. Terdapat banyak fakta menarik mengenai wain merah tetapi secara umum alkohol adalah toksik bagi jantung.

Itulah sebabnya, alkohol hanya disyorkan untuk diminum pada hari-hari istimewa sahaja. Garis Panduan Diet untuk orang Amerika mengesyorkan agar wanita minum tidak lebih dari satu minuman beralkohol sehari dan lelaki minum tidak lebih dari dua minuman sehari.

Dapatkan jumlah tidur yang betul

Keperluan tidur setiap orang berbeza. Walau bagaimanapun, Yayasan Tidur Nasional mengesyorkan agar orang dewasa tidur antara tujuh hingga sembilan jam setiap hari.

Tidur adalah masa yang baik untuk jantung mengecas semula. Semasa anda tidur, degupan jantung anda menurun dan hormon anda menjadi tenang. Keadaan ini kemudian membuat anda berasa tenang dan kurang tertekan.

Perlu diingat, kurang tidur telah dikaitkan dengan tekanan darah tinggi dan dapat membuat berat badan menjadi sukar. Kurang tidur juga akan membuat anda kurang cenderung untuk bersenam di mana tabiat ini tidak baik untuk jantung.

Makanan yang baik untuk kesihatan jantung

Selain menerapkan petua untuk menjaga kesihatan jantung, anda juga perlu mengetahui apakah pengambilan jantung yang betul. Beberapa makanan yang boleh anda konsumsi untuk meningkatkan prestasi dan kesihatan jantung adalah:

Sayuran berdaun hijau

Sayuran berdaun hijau, seperti bayam, kangkung, dan sayur collard terkenal dengan vitamin, mineral, dan antioksidan. Khususnya, hijau berdaun adalah sumber vitamin K yang hebat kerana ia membantu melindungi arteri dan mempromosikan pembekuan darah yang betul.

Tidak hanya itu, sayur-sayuran berdaun hijau juga tinggi nitrat yang terbukti dapat menurunkan tekanan darah, mengurangkan kekejangan arteri, dan meningkatkan fungsi sel yang melapisi saluran darah.

Alpukat

Alpukat adalah sumber lemak tak jenuh yang baik untuk kesihatan jantung kerana dikaitkan dengan tahap kolesterol yang lebih rendah dan risiko penyakit jantung yang lebih rendah. Bukan hanya itu, alpukat juga kaya dengan kalium, yang merupakan nutrien penting untuk kesihatan jantung.

Mendapatkan sekurang-kurangnya 4.7 gram kalium setiap hari dapat membantu menurunkan tekanan darah rata-rata 8.0 / 4.1 mmHg, yang dikaitkan dengan risiko strok 15 peratus lebih rendah.

Tomato

Tomat sarat dengan likopena, pigmen tumbuhan semula jadi dengan sifat antioksidan yang kuat. Antioksidan sahaja dapat meneutralkan radikal bebas yang berbahaya, mencegah kerosakan dan keradangan oksidatif yang kedua-duanya menyumbang kepada penyakit jantung.

Lycopene dalam darah rendah dikaitkan dengan peningkatan risiko serangan jantung dan strok. Satu tinjauan dari 25 kajian menunjukkan bahawa pengambilan makanan kaya likopen yang tinggi dikaitkan dengan risiko penyakit jantung dan strok yang berkurang.

Baca juga: Atasi Cirit-birit dengan ORS, bagaimana membuatnya sendiri di rumah?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rundingan mengenai kesihatan jantung dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found