Kesihatan

Inilah proses pembentukan air kencing di dalam badan anda

Salah satu proses membuang bahan buangan metabolik dalam badan dilakukan dengan membuang air kecil. Walau bagaimanapun, proses membuang air kecil tidak semudah itu. Inilah penjelasan lengkapnya.

Apa itu air kencing?

Petikan Penjagaan ColoplastAir kencing adalah produk sisa metabolik yang dihasilkan oleh buah pinggang dalam proses membersihkan darah.

Air kencing terdiri daripada air dan sisa terlarut. Bahan sisa ini adalah bahan yang tidak lagi diperlukan dan boleh membahayakan organ lain jika terkumpul di dalam badan.

Sekiranya pundi kencing atau ginjal tidak berfungsi, air kencing berkumpul di dalam pundi kencing dan ada risiko bahawa uretra tidak akan dikeluarkan dari badan tetapi akan bergerak ke atas kembali ke dalam buah pinggang.

Oleh itu, masalah pundi kencing dan buah pinggang sangat penting untuk diatasi, supaya air kencing dapat dikeluarkan dari badan dengan kerap.

Proses pembentukan air kencing

Dilaporkan dari Badan Terlihat, buah pinggang menyaring bahan yang tidak diingini dari darah dan mengeluarkan air kencing untuk mengeluarkannya. Terdapat tiga langkah utama pembentukan air kencing, iaitu:

1. Penapisan

Pembentukan air kencing pertama kali akan melalui proses penyaringan atau penyaringan. Setiap buah pinggang mengandungi lebih dari 1 juta struktur kecil yang disebut nefron. Struktur nefron ini mempunyai glomerulus, di mana darah disaring.

Glomerulus adalah rangkaian kapilari yang dikelilingi oleh struktur seperti cawan.

Ketika darah mengalir melalui glomerulus, tekanan darah mendorong air dan melarut dari kapilari ke struktur melalui membran penapisan.

Kemudian dari penyaringan glomerular ini akan memulakan proses pembentukan air kencing di dalam badan.

Selanjutnya, tekanan darah akan mendorong cecair dari kapilari ke kapsul glomerular melalui lapisan sel khas.

2. Penyerapan semula

Pada tahap penyerapan semula, glomerulus akan menyaring air dan bahan buangan dari aliran darah. Filtrat yang dihasilkan mengandungi sisa, tetapi juga bahan lain yang diperlukan tubuh seperti ion penting, glukosa, asid amino, dan protein.

Apabila filtrat meninggalkan glomerulus, ia kemudian akan mengalir ke saluran di nefron yang disebut renal tubule.

Ketika bergerak ke bawah saluran, zat-zat yang masih diperlukan oleh badan dan sebahagian air diserap kembali melalui dinding tiub ke kapilari yang berdekatan.

Penyerapan semula nutrien penting dari filtrat ini adalah langkah kedua dalam proses pembentukan air kencing.

Walau bagaimanapun, orang yang menderita diabetes tentu saja glukosa berterusan di filtrat.

Kemudian untuk natrium dan ion lain diserap semula dengan jumlah yang lebih besar yang tersisa di filtrat apabila banyak dikonsumsi dalam makanan.

Perlu diingatkan bahawa proses penyerapan semula berlaku pada tubulus nefron proksimal, gelung Henle, tubulus distal dan tubulus pengumpul.

3. Rembesan

Selanjutnya, proses terakhir pembentukan air kencing adalah rembesan. Filtrat yang diserap dalam glomerulus mengalir melalui tubulus ginjal, di mana nutrien dan air diserap kembali ke kapilari.

Pada masa yang sama, ion buangan atau bahan buangan dan ion hidrogen mengalir dari kapilari ke tubulus ginjal. Proses ini dipanggil rembesan. Ion yang dirembeskan bergabung dengan sisa filtrat dan menjadi air kencing.

Air kencing mengalir keluar dari tubulus nefron ke dalam saluran pengumpul. Akhirnya, air kencing akan keluar dari buah pinggang melalui pelvis ginjal, ke dalam ureter, dan turun ke pundi kencing.

Baca juga: Boleh Menghambat Kencing, Berhati-hatilah dengan 7 Punca Pembesaran Prostat

Organ dalam proses pembentukan air kencing

Menurut penjelasan Enjin KesihatanTerdapat beberapa organ yang terlibat dalam proses pembentukan air kencing, iaitu:

1. Buah pinggang

Anda perlu tahu bahawa di ginjal, terdapat satu juta nefron yang berfungsi menyaring atau menyaring darah dan menjadikan sisa dari penyaringan menjadi air kencing.

2. Ureter

Ureter adalah dalam bentuk tiub atau tiub. Organ ini berfungsi untuk menghubungkan setiap buah pinggang dengan kedua-dua belah pundi kencing. Secara amnya, orang dewasa mempunyai panjang ureter sekitar 25-30 cm.

3. Pundi kencing

Oleh kerana bentuknya yang elastik, ukuran pundi kencing dapat mengecut apabila tidak ada air kencing, dan membesar apabila terdapat air kencing. Sekurang-kurangnya pundi kencing dapat menampung sekitar 400-600 mL air kencing.

4. Uretra

Organ ini sebenarnya sama dengan saluran kencing. Tetapi hanya ada satu saluran uretra di dalam badan.

Uretra dimiliki oleh wanita berukuran sekitar 4 cm dengan keluarnya air kencing adalah di antara klitoris dan vagina. Sementara itu, bagi lelaki, uretra panjangnya sekitar 15-25 cm, dengan urin keluar di hujung zakar.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!