Kesihatan

Semasa Asma Menyerang, Gunakan Ubat Asma Asli yang Mudah Dijumpai di Rumah

Doktor yang Baik - Sesak nafas kerana asma sangat menyusahkan. Mengenai rawatan, ternyata terdapat banyak ubat asma semula jadi yang mudah dijumpai di rumah. Ada apa-apa?

Sebenarnya apa yang berlaku pada tubuh seseorang yang menghidap asma?

Seseorang yang menghidap asma sukar bernafas kerana saluran udara bengkak. Sumber gambar: //www.shutterstock.com

Mungkin anda pernah digelarkan ketika asma menyerang. Apabila asma berulang, saluran udara menjadi bengkak, menyempit dan sukar bernafas secara normal.

Ini kerana udara tidak mengalir dengan betul ke paru-paru. Kehadiran kahak juga menjadikan usaha pesakit untuk bernafas lebih sukar.

Asma tiba-tiba boleh menyerang disebabkan oleh pelbagai alergen seperti debu, keletihan semasa bersenam, terutama dalam cuaca sejuk, asap rokok, batuk, ledakan emosi, dan bahkan ketika makan makanan pencetus.

Asma itu sendiri tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, tetapi doktor biasanya memberi ubat yang dihirup untuk membantu mempercepat sesak nafas.

Ubat asma semula jadi senang dijumpai di rumah

Selain ubat-ubatan yang dihirup, ada beberapa cara lain untuk melegakan serangan asma, yaitu dengan mengambil ubat asma semula jadi. Bahan-bahan yang digunakan sebagai ubat asma semula jadi juga sering dijumpai di rumah.

Berikut adalah ubat asma semula jadi yang boleh anda gunakan untuk menghilangkan asma yang menyerang.

1. Kafein dari teh atau kopi

Kandungan kafein dalam teh atau kopi dapat membantu membuka saluran pernafasan. Sumber gambar: //www.hsph.harvard.edu

Kafein yang terdapat dalam secawan teh hitam atau hijau dan kopi panas dapat membantu menghilangkan asma dengan cara yang serupa dengan ubat asma theophylline, membuka saluran udara.

Kafein dapat meningkatkan fungsi pernafasan pada pesakit asma hingga empat jam.

2. Minyak pati

Minyak lavender dapat membantu melegakan asma. Sumber gambar: //www.niehs.nih.gov

Minyak kayu putih, lavender dan kemangi yang disuntik peresap untuk menyedut wap dapat membantu melegakan serangan asma dan bronkitis.

3. Minyak sawi

Minyak sawi dapat membantu membuka saluran udara dan meningkatkan fungsi paru-paru. Sumber gambar: //www.shutterstock.com

Ia mungkin agak pelik tetapi minyak mustard bukanlah minyak pati dan penggunaannya berbeza. Minyak mustard adalah minyak lemak yang mengandungi isothiocyanate (ITC) yang diperoleh daripada pengambilan biji sawi.

Menyapukan campuran minyak mustard dengan garam dan mengurutnya di dada beberapa kali sehari boleh dilakukan sehingga serangan asma reda. Urutan ini dilakukan untuk membantu membuka saluran pernafasan sambil meningkatkan fungsi paru-paru.

Selain minyak, ada juga tampalan mustard yang boleh disapukan ke dada untuk memberikan rasa hangat selama 15 minit. Memohon plaster sawi boleh menyebabkan selaran matahari.

4. Bawang putih

Bawang putih berguna untuk mengurangkan keradangan. Sumber gambar: //www.medicalnewstoday.com

Bawang putih diketahui sangat bermanfaat untuk kesihatan, terutama untuk melawan keradangan. Bawang putih dikatakan berkesan untuk menghilangkan gejala asma yang merupakan penyakit radang.

5. Halia

Halia boleh melegakan simptom asma dengan mengurangkan keradangan. Sumber gambar: //www.thejakartapost.com

Rempah dapur lain yang dapat digunakan untuk menghilangkan gejala asma adalah halia yang juga mempunyai sebatian yang dapat melawan keradangan. Halia boleh dimakan dalam bentuk makanan tambahan.

6. Sayang

Madu berguna untuk melegakan simptom asma. Sumber gambar: //www.medicalnewstoday.com

Madu telah lama digunakan sebagai alternatif untuk melegakan simptom selesema dan selesema dengan menghilangkan rasa sakit di tekak sekaligus mengurangkan batuk. Mencampurkan madu dengan teh suam dapat membantu melegakan simptom asma dengan membuka saluran udara.

7. Minyak Omega-3

Minyak omega-3 dapat membantu mengurangkan keradangan saluran pernafasan pada pesakit asma. Sumber gambar: //www.health.harvard.edu

Omega-3 adalah lemak yang biasanya terdapat di salmon. Menyimpan pelbagai faedah kesihatan, memakan omega-3 dapat mengurangkan keradangan pada saluran pernafasan sambil meningkatkan fungsi paru-paru pada orang dengan asma yang teruk.

Senaman ringan untuk melegakan serangan asma

Melakukan yoga dapat membantu melegakan asma. Sumber gambar: //www.shutterstock.com

Selain memakan bahan yang boleh didapati di rumah, melegakan asma juga boleh dilakukan dengan beberapa cara seperti latihan pernafasan atau meditasi seperti yoga.

Corak pernafasan yang diamalkan dapat membantu mengelakkan sesak nafas ketika gejala asma menyerang. Di luar itu, rawatan alternatif seperti akupunktur juga dikatakan dapat membantu memperbaiki saluran pernafasan dan mengawal gejala seperti sakit dada.

Mengawal asma melalui pencegahan agar asma tidak menyerang dan menjadi teruk sangat penting. Untuk itu, pastikan anda mendapat diagnosis asma yang tepat dan bincangkan dengan doktor anda apa yang harus dilakukan sekiranya asma menyerang.

Catat perkara penting dalam jurnal asma supaya anda masih dapat memantau diri anda seperti pencegahan pencetus asma termasuk pengambilan makanan.

Jangan lupa untuk mengamalkan gaya hidup sihat dengan rajin melakukan senaman untuk menjaga berat badan anda dan makan makanan berkhasiat dan berehat secukupnya. Jangan lupa minum ubat asma semula jadi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!