Kesihatan

Tidak boleh dipandang rendah, ini adalah 7 penyakit kerana kekurangan zat makanan yang boleh berlaku

Secara definisi, kekurangan zat makanan adalah keadaan ketidakseimbangan, baik kekurangan atau kelebihan nutrien dalam tubuh seseorang. Tidak boleh dipandang remeh, Apakah penyakit akibat kekurangan zat makanan yang boleh berlaku?

Kekurangan zat makanan pada amnya mempengaruhi kanak-kanak, walaupun pada hakikatnya ia boleh mempengaruhi sesiapa sahaja dan mana-mana kumpulan umur.

Apakah penyakit yang disebabkan oleh kekurangan zat makanan yang berisiko?

Dalam jangka masa panjang, kekurangan zat makanan boleh mengganggu perkembangan kanak-kanak yang mengakibatkan gangguan pencernaan sehingga keterbelakangan mental.

Selain itu, terdapat beberapa penyakit yang disebabkan oleh kekurangan zat makanan:

Baca juga: 9 Khasiat Buah Pepaya untuk Kesihatan dan Kecantikan

Kwashiorkor

Protein sangat diperlukan oleh badan. Foto: Shutterstock.com

Kwashiorkor adalah salah satu penyakit yang disebabkan oleh kekurangan zat makanan dan salah satu yang paling teruk.

Penyakit ini disebabkan oleh kekurangan zat makanan protein, iaitu keadaan di mana terdapat kekurangan atau kekurangan pengambilan protein yang diperlukan oleh tubuh untuk memperbaiki dan membuat sel-sel baru di dalam badan.

Penyakit ini mempunyai gejala termasuk cirit-birit, rambut tipis dan kasar, penampilan dermatitis, gangguan pertumbuhan dan perkembangan, dan penampilan edema. Edema sendiri membengkak di bawah kulit yang biasanya muncul di kawasan kaki.

Marasmus

Marasmus adalah keadaan di mana tubuh mengalami kekurangan tenaga atau pengambilan kalori, seperti karbohidrat, lemak, dan protein.

Secara umum, penyakit ini mempunyai ciri dan kesan yang serupa dengan kwashiorkor, kerana kedua-dua penyakit ini boleh terjadi kerana kekurangan protein.

Perbezaannya ialah marasmus kekurangan tenaga atau pengambilan kalori semua nutrien, bukan hanya protein. Walaupun kwashiorkor hanya kekurangan protein dalam badan, jadi ada kemungkinan tenaga atau kalori dari nutrien lain dipenuhi.

Gejala penyakit ini termasuk penurunan berat badan yang drastik, kelesuan, dan pertumbuhan yang terbantut. Perbezaan lain antara simptom kedua penyakit ini ialah marasmus tidak kelihatan edematous seperti di kwashiorkor.

Penyakit lain yang berkaitan dengan kekurangan zat makanan: anemia

Sentiasa berusaha memenuhi keperluan pemakanan harian, ya. Foto: Shutterstock.com

Keadaan kekurangan protein dalam sel darah merah, hemoglobin, dapat dikategorikan sebagai penyakit yang disebabkan oleh kekurangan zat makanan. Pengurangan hemoglobin dalam darah, disebabkan oleh kekurangan pengambilan zat besi di dalam badan dan menyebabkan anemia.

Gejala yang dapat dijumpai dalam anemia adalah badan yang lembap, sakit kepala yang kerap, dan kesukaran untuk menumpukan perhatian semasa melakukan aktiviti. Dalam keadaan ini, anda perlu meningkatkan pengambilan zat besi dalam makanan yang anda makan, supaya pengeluaran hemoglobin dapat dipertahankan.

Baca juga: Di sini, 12 Kebaikan Benih Hitam yang Perlu Anda Ketahui

Beguk

Goiter adalah penyakit yang menyerang kelenjar tiroid dan menyebabkan pembengkakan. Penyakit ini disebabkan oleh kekurangan yodium, yang biasanya terdapat dalam garam.

Gejala penyakit ini termasuk pembengkakan kelenjar tiroid, yang terletak di leher, mudah lesu, metabolisme rendah, dan kerentanan terhadap suhu sejuk.

Rawatan gondok kecil dapat dilakukan dengan memakan makanan yang mengandung yodium, sementara untuk rawatan gondok besar, diperlukan konsultasi lebih lanjut dengan doktor.

Beri-beri Ia juga merupakan penyakit yang disebabkan oleh kekurangan zat makanan

Beriberi adalah penyakit yang menyerang fungsi sistem saraf dan otot di dalam badan. Ini kerana penyakit ini berlaku ketika tubuh kekurangan vitamin B1 yang bertanggungjawab untuk fungsi sistem saraf dan otot. Selain itu, ia juga menyerang sistem pencernaan.

Penyakit ini mempunyai dua jenis, iaitu basah dan kering. Di beriberi basah, gejala yang berlaku adalah sesak nafas, peningkatan degupan jantung, kaki bawah yang bengkak, dan sistem kardiovaskular.

Semasa di beriberi kering, gejalanya adalah gangguan sistem saraf seperti kesemutan dan sakit otot.

Hyponatremia

Hyponatremia boleh berlaku sebagai komplikasi cirit-birit. Foto: Shutterstock.com

Hyponatremia adalah keadaan di mana tahap natrium atau natrium dalam darah lebih rendah daripada had normal.

Tahap natrium dalam darah harus dijaga dalam batas normal, kerana natrium berfungsi sebagai pengatur kadar air dalam tubuh, menjaga tekanan darah, dan mengatur sistem saraf serta otot.

Penyakit ini mempunyai beberapa gejala, termasuk mual, muntah yang kerap, sakit kepala, dan sering merasa letih. Hiponatremia boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti perubahan hormon dalam badan dan akibat komplikasi cirit-birit dan muntah yang berlebihan.

Hipokalemia

Hipokalemia adalah keadaan di mana tahap kalium dalam darah lebih rendah daripada biasa. Tahap kalium dalam tubuh sangat penting kerana berperanan membawa isyarat elektrik ke sel badan, iaitu sel otot dan saraf, yang berperanan dalam pengecutan otot.

Penyakit ini mempunyai simptom seperti kekejangan otot, sensasi kesemutan yang kerap, tekanan darah rendah, dan mual dan muntah yang kerap.

Terdapat pelbagai penyebab hipokalemia, termasuk kalium yang berkurang kerana kandungan air kencing yang berlebihan, kehilangan cecair yang berlebihan akibat cirit-birit dan muntah, dan berpeluh berlebihan.

Baca juga: Tidak hanya segar, ini adalah pelbagai faedah terung Belanda untuk kesihatan

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!