Kesihatan

Penyakit ADHD: Definisi, Sebab, dan Cara Mengatasinya

ADHD atau Gangguan Hiperaktifan Kekurangan Perhatian Ia adalah gangguan apabila seseorang mengalami kesukaran untuk mengekalkan atau mengawal pergerakan fizikal.

Penyakit ini kebanyakannya dihidapi oleh kanak-kanak, tetapi tidak sedikit orang dewasa yang menghidapinya.

Pada kanak-kanak, ADHD biasanya bermula pada usia 3 tahun. Pelbagai kejadian hidup, gangguan psikologi, dan keadaan perubatan dapat menyebabkan ciri-ciri tertentu.

Walaupun begitu, penyebab sebenar penyakit ini masih sukar difahami, oleh itu ia memerlukan rawatan segera oleh pakar.

Baca juga: Pilihan Ubat Sakit Belakang yang Berkesan, Tahukah Anda?

Apa itu ADHD?

Seseorang dengan ADHD mengalami pelbagai gangguan, termasuk kesukaran untuk mengekalkan perhatian atau menumpukan perhatian pada tugas-tugas tertentu.

Sebilangan orang dengan ADHD mungkin sukar untuk duduk diam dan yang lain mungkin menunjukkan kombinasi gejala yang berbeza.

Orang dengan ADHD akan mengalami gangguan di luar tahap yang biasa bagi usia seseorang.

Terdapat tiga penentu yang berbeza mengikut diagnosis doktor untuk mengenal pasti ciri-ciri penyakit ini, iaitu gabungan abHD, hiperaktif atau ADHD impulsif dan ADHD. Berikut adalah penjelasan mengenai ciri-ciri ADHD yang perlu anda ketahui.

Cuai

Seseorang yang mempunyai ciri ADHD ini cenderung menunjukkan ciri khas. Ini termasuk ketidakmampuan untuk memperhatikan tugas atau kecenderungan untuk melakukan kesalahan yang ceroboh.

Di samping itu, mereka juga akan mengalami kesukaran untuk fokus pada aktiviti atau tugas, memberikan kesan untuk tidak mendengar ketika orang lain berbicara, dan mengalami kesulitan dengan pengurusan waktu.

Beberapa gejala lain yang mungkin ditunjukkan ialah kehilangan banyak perkara, lupa untuk menyelesaikan tugas, kesukaran mengikuti arahan, dan tidak menyukai tugas yang sangat fokus.

Hiperaktif atau impulsif

Dalam jenis ADHD ciri ini, penderita biasanya menunjukkan lebih banyak tanda-tanda hiperaktif daripada kekurangan perhatian. Salah satu simptom yang akan dilihat adalah tidak dapat duduk diam.

Bukan hanya itu, penderita juga sukar menunggu giliran, sering menyelesaikan ayat atau jawapan orang lain sebelum soalan itu berakhir, sehingga mereka selalu gelisah.

Orang dengan ADHD jenis ini sukar bermain atau terlibat dalam aktiviti tanpa mengeluarkan suara yang berlebihan, sering mengetuk tangan dan kaki, dan kadang-kadang menggeliat.

Faktor penyebab gabungan

Seseorang dengan gabungan ADHD menunjukkan ciri-ciri kedua-dua spesifikasi pen. Jenis ciri ini boleh mengganggu kehidupan seharian, hubungan dengan orang lain, hingga berjaya di sekolah atau pekerjaan.

Untuk ciri jenis ini, wanita jarang didiagnosis. Biasanya, wanita lebih kerap mengalami kesukaran dengan ciri-ciri tanpa perhatian. Walaupun diagnosis keseluruhan lebih dialami oleh lelaki.

Sekiranya ciri-ciri ini mengganggu kehidupan seharian, segera lakukan pemeriksaan dengan pakar. Doktor akan memberikan rawatan yang paling tepat untuk pelbagai masalah ADHD yang dialami.

Sebab dan faktor risiko ADHD

Doktor tidak tahu dengan tepat apa penyebab utama ADHD. Walau bagaimanapun, doktor telah mengenal pasti kecenderungan ADHD yang berasal dari sejarah keluarga.

Beberapa faktor risiko yang boleh mencetuskan kemunculan penyakit ini adalah tekanan, pengambilan alkohol atau tembakau semasa kehamilan, hingga terdedah kepada toksin.

Kesalahan biasa mengganggu pemahaman ADHD sebagai gangguan, dan juga menstigma orang dengan keadaannya.

Sekiranya seseorang dalam keluarga anda menunjukkan gejala penyakit ini, segera berjumpa doktor. Ini dilakukan untuk mengelakkan masalah lain yang mungkin timbul kerana mengabaikan penyakit.

Diagnosis ADHD

Sebilangan besar kanak-kanak dengan ADHD menerima diagnosis selama tahun sekolah rendah. Namun, sebilangan dari mereka mungkin tidak mendapat diagnosis sehingga remaja atau bahkan dewasa.

Sehingga kini, tidak ada diagnosis khusus yang dapat mengenal pasti ADHD. Doktor biasanya akan melakukan ujian untuk mengesampingkan kemungkinan penyebab lain, seperti masalah pendengaran atau penglihatan.

Ciri ADHD mungkin serupa dengan gejala kegelisahan, kemurungan, ketidakupayaan belajar, dan gangguan tidur. Oleh kerana itu, doktor sering mengemukakan soalan, seperti bagaimana sejarah tingkah laku untuk mendapatkan diagnosis yang terbaik.

Rawatan dan terapi dalam ADHD

Doktor biasanya akan mengesyorkan rawatan untuk gangguan mental ini dengan kombinasi terapi.

Rawatan sering bergantung pada gejala individu dan sejauh mana penyakit ini mempengaruhi kehidupan seharian penderita. Beberapa rawatan yang akan dilakukan oleh doktor, antara lain:

Terapi tingkah laku

Rawatan penyakit dengan kaedah ini biasanya melibatkan ahli terapi untuk membantu penderita membina kemahiran sosial, mempelajari teknik merancang, dan meningkatkan kemampuan menyelesaikan tugas

Pentadbiran dadah

Doktor akan menetapkan ubat untuk membantu meningkatkan perhatian dan memberi tumpuan kepada penghidapnya. Dari pelbagai ubat yang ada, yang paling sering digunakan adalah perangsang, seperti adderall, focalin, concerta, dan ritalin.

Sokongan ibu bapa

Sebagai tambahan kepada ahli terapi, sokongan daripada ibu bapa juga diperlukan untuk membantu bertindak balas terhadap tingkah laku yang sering sukar ditangani. Ia juga berguna ketika memberikan ubat kepada pesakit.

ADHD tidak dapat disembuhkan dengan cepat kerana memerlukan masa, termasuk bergantung pada usia penghidapnya. Sebilangan orang mungkin menunjukkan bahawa gejala bertambah baik seiring bertambahnya usia.

Orang yang mempunyai diagnosis penyakit ini memerlukan penjagaan dan pertolongan khas untuk memproses dan menguruskan ciri-cirinya.

Sekiranya orang dengan ADHD tidak mendapatkan rawatan yang tepat, ini boleh menyebabkan kemurungan, harga diri rendah, masalah sosial, dan bahkan konflik dalam keluarga.

Adakah terdapat kesan sampingan kepada ubat perangsang? ADHD dari doktor?

Pesakit dengan penyakit yang sudah dewasa biasanya akan disyorkan ubat perangsang oleh doktor.

Kajian menunjukkan bahawa kira-kira dua pertiga orang dewasa dengan ADHD yang mengambil ubat akan mengalami pemulihan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan seperti:

Risiko penyalahgunaan

Stimulan adalah bahan yang mengawal tubuh atau mempunyai makna disalahgunakan oleh pengguna. Sebilangan orang dewasa dengan keadaan ini mempunyai masalah penyalahgunaan bahan.

Sukar dikenang

Jenis perangsang lakonan pendek atau sebaliknya berlakon lama boleh menyebabkan kesukaran untuk mengingati perkara-perkara tertentu. Beberapa orang dengan keadaan ini mungkin mengalami masalah mengingat, seperti berapa kali mereka minum ubat dalam sehari.

Sukar menguruskan masa

Sekiranya seseorang memilih untuk berhenti menggunakan ubat-ubatan, ia boleh menyebabkan kesukaran untuk fokus melakukan pekerjaan. Namun, jika anda meminumnya pada keesokan harinya, anda mungkin tergoda untuk menggunakan alkohol atau sesuatu yang lain untuk merehatkan badan anda.

Oleh itu, untuk mengelakkan beberapa kesan sampingan ini, doktor biasanya akan mengesyorkan ubat-ubatan bukan perangsang untuk dimakan.

Beberapa ubat yang dimaksudkan, seperti atomoxetine, guanfacine, dan clonidine.

Baca juga: Ini adalah ubat penurun gula darah yang selamat diminum

Makanan tambahan untuk membantu menyembuhkan ADHD

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang dengan ADHD sering mempunyai tahap vitamin dan mineral yang rendah. Namun, tidak ada bukti pasti bahawa kekurangan mineral boleh menyebabkan penyakit ini.

Dalam beberapa kes, kekurangan vitamin dan mineral adalah akibat daripada rawatan gangguan mental ini.

Contohnya, ubat perangsang dapat menekan selera makan dan menyebabkan penurunan pengambilan nutrisi seseorang. Nah, untuk itu, berikut adalah beberapa makanan tambahan hormon yang berkesan untuk merawat penyakit ini:

Melatonin

Melatonin adalah hormon yang mengatur kitaran tidur dan bangun pada seseorang. Makanan tambahan ini mungkin berguna untuk orang yang mempunyai masalah dengan gangguan tidur, baik pada kanak-kanak maupun orang dewasa.

Dalam beberapa kes, gangguan tidur adalah kesan sampingan ubat perangsang yang diresepkan oleh doktor. Oleh itu, melatonin diperlukan kerana dapat mengembangkan masalah tidur akibat penggunaan perangsang.

Dos dalam pengambilan melatonin juga akan berubah sekurang-kurangnya 4 minggu. Untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai penggunaan suplemen ini, anda boleh berjumpa doktor.

Vitamin D

Vitamin D memainkan peranan penting dalam perkembangan dan fungsi otak yang sihat. Beberapa kajian menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara kekurangan vitamin D dan gangguan perkembangan saraf, seperti ADHD.

Seseorang dengan ADHD mempunyai tahap vitamin D dalam darah yang lebih rendah. Oleh itu, suplemen vitamin D dapat diberikan kerana dapat menunjukkan peningkatan yang signifikan dalam perhatian, impulsif, dan hiperaktif.

Zink untuk ADHD

Zink adalah mineral penting yang berperanan dalam fungsi otak. Kanak-kanak yang kekurangan zink atau kekurangan zink mungkin mengalami simptom yang serupa dengan ADHD, seperti kegelisahan, kekurangan perhatian, dan perkembangan kognitif yang tertunda.

Beberapa kajian menunjukkan hubungan antara kekurangan zink dan ADHD pada seseorang. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa suplemen zink dapat membantu merawat gejala pada kanak-kanak dengan keadaan kekurangan zink.

Besi

Zat besi diperlukan untuk penghasilan dopamin kimia di otak. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang dengan ADHD cenderung mempunyai tahap dopamin yang rendah di otak. Oleh itu, kanak-kanak dengan kekurangan zat besi lebih cenderung menderita penyakit ini.

Hasilnya menunjukkan bahawa suplemen zat besi mungkin berguna untuk kanak-kanak yang kekurangan zat besi dengan ADHD. Walau bagaimanapun, rawatan lebih lanjut diperlukan dengan doktor untuk keselamatan penggunaan makanan tambahan ini.

Asid lemak omega 3

Omega 3 dan omega 6 adalah asid lemak penting atau EFA yang memainkan peranan penting dalam kesihatan otak. Omega 3 sangat penting untuk melindungi tisu otak dan membantu komunikasi antara sel otak.

Beberapa faedah yang akan anda perolehi jika anda mengambil makanan tambahan ini adalah perhatian, pembelajaran visual, dan memori jangka pendek. Kanak-kanak dengan ADHD perlu meningkatkan pengambilan asid lemak penting mereka.

Sekiranya anda ingin mendapatkan rawatan yang lebih sesuai, anda harus segera berjumpa pakar. Mendapatkan rawatan dengan segera dapat membantu mempercepat penyembuhan penyakit dan mengelakkan kemungkinan kesan berbahaya yang mungkin berlaku.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!