Kesihatan

Jangan panik! Lihat 9 cara mengatasi tercekik pada tulang belakang ikan di bawah

Cara mengatasi tercekik pada tulang belakang ikan boleh dilakukan dengan pelbagai kaedah tanpa campur tangan perubatan dan hanya menggunakan bahan rumah.

Keadaan tercekik pada tulang belakang ikan biasanya berlaku ketika anda makan ikan tanpa melihat adanya tulang. Sekiranya tersedak, anda biasanya akan mengalami kesakitan dan ketidakselesaan di kerongkong anda.

Baca juga: Supaya pemakanan tidak hilang, ini adalah cara yang betul untuk memasak ikan

Cara mengatasi tercekik pada duri ikan

Agar anda dapat kembali selesa, ada beberapa cara dan kaedah yang dapat anda lakukan untuk mengatasi keadaan tersedak pada tulang belakang ikan. Melancarkan dari laman Healthline.com, berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Jangan panik

Salah satu cara paling awal untuk mengatasi tercekik pada duri ikan adalah dengan tidak panik. Apabila anda tersedak, cuba jangan panik dan cuba meminta pertolongan. Sekiranya kerongkong anda tidak terlalu sakit, anda boleh mengatasi duri ikan dengan perlahan.

2. Diam sahaja

Pelancaran dari health.utah.edu, Dr. Troy Madsen dari University of Utah Health mengatakan bahawa kadang-kadang, banyak orang merasa diri mereka tersedak pada tulang belakang ikan, tetapi mereka tidak.

Perasaan ini timbul kerana duri dari tulang ikan yang tertelan biasanya akan menyebabkan calar yang menyebabkan luka di bahagian belakang tekak.

Sakit di tekak kerana menggaru duri ikan biasanya disalahtafsirkan sebagai keadaan tekak tersedak pada duri ikan. Sebenarnya, duri ikan telah ditelan dan masuk ke dalam perut.

Namun, jika anda mengalami kesukaran bernafas, atau sakit tekak yang sangat kuat, segera pergi ke hospital terdekat.

3. Batuk keras

Dalam banyak kes, cara mengatasi tercekik pada duri ikan dapat dilakukan dengan batuk sengaja untuk membuang duri ikan yang tersekat di kerongkong.

Kerana kadang-kadang, sebahagian besar tulang belakang ikan tersekat tepat di bahagian belakang tekak di sekitar kawasan di mana amandel. Melakukan batuk yang kuat dipercayai dapat menghilangkan duri ini.

4. Cara mengatasi tercekik pada duri ikan dengan minyak zaitun

Minyak zaitun adalah pelincir semula jadi yang dapat mengatasi keadaan jika anda tersedak pada duri ikan. Anda boleh mencuba menelan 1 atau 2 sudu minyak zaitun secara langsung. Minyak zaitun mampu melapisi lapisan kerongkong anda dan duri yang tersekat. Akibatnya, duri ikan menjadi lebih mudah ditelan.

5. Minum minuman bersoda

Minuman bertenaga atau minuman berkarbonat telah lama dipercayai berkesan sebagai cara mengatasi tercekik pada tulang duri ikan. Sebilangan pengamal kesihatan percaya bahawa apabila soda memasuki perut, ia mengeluarkan gas.

Gas yang dikeluarkan ini dapat membantu menghancurkan duri dan memberi tekanan yang dapat melepaskan duri ikan yang tersekat di kerongkong.

6. Kunyah marshmallow

Anda boleh menyingkirkan duri ikan yang tersekat di kerongkong anda dengan mengunyah marshmallow yang cukup sehingga marshmallow menjadi lembut.

Selepas itu, anda boleh menelan marshmallow yang anda kunyah dalam satu tegukan. Bahan melekit dan manis di marshmallow dipercayai dapat menangkap dan membawa duri ke dalam perut.

7. Makan pisang

Sama seperti marshmallow, pisang mempunyai kemampuan untuk melarutkan duri ikan yang tersekat di kerongkong dan membawa duri yang melekat pada pisang ke dalam perut.

Anda boleh menggigit pisang dengan satu gigitan besar dan kemudian memegangnya di mulut selama kira-kira satu minit sehingga air liur diserap oleh pisang. Selepas itu segera ditelan tanpa mengunyah.

8. Makan roti dengan mentega kacang

Roti yang dilapisi dengan selai kacang dapat membuat duri ikan tersekat di batang tekak untuk mendorongnya masuk ke dalam perut. Anda boleh melakukannya dengan menyimpan roti yang telah dilumurkan dengan selai kacang di mulut anda.

Diamkan sebentar sehingga roti menyerap kelembapan dari air liur. Selepas itu, telan roti dalam satu teguk dan segera minum banyak air mineral.

Baca Juga: Berhati-hati dengan Bahaya Memanaskan Makanan Berkali-kali, Ia Boleh Membuat Nutriennya Hilang Anda Tahu!

9. Menggunakan cuka sebagai cara mengatasi tercekik pada duri ikan

Cuka yang sangat berasid sering digunakan sebagai bahan untuk membantu memecahkan tulang ikan atau duri, menjadikannya lebih lembut dan lebih mudah ditelan.

Anda boleh mencairkan 2 sudu cuka dalam secawan air. Atau anda juga boleh minum secara langsung sebanyak satu sudu besar.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!