Kesihatan

Mengenal Buteyko Breathing: Faedah dan Cara Melakukannya

Terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan kita menjadi cemas, misalnya, berkaitan dengan pekerjaan. Terdapat beberapa cara untuk mengurangkan kegelisahan, termasuk teknik pernafasan dalam.

Nah, salah satu teknik pernafasan yang juga boleh dilakukan untuk menghilangkan kegelisahan adalah Buteyko bernafas.

Buteyko bernafas Dikatakan mempunyai pelbagai faedah termasuk kawalan nafas yang lebih baik, yang dapat membantu mencegah sesak nafas dan mendorong corak pernafasan yang baik.

Kaedah ini boleh digunakan untuk memperbaiki pelbagai keadaan, seperti asma, kegelisahan, dan masalah tidur.

Baca juga: 5 penyebab perut gemuruh selain rasa lapar, anda mesti tahu!

Tahu Buteyko bernafas

Buteyko bernafas adalah teknik pernafasan atau kaedah yang diciptakan oleh doktor Ukraine, Konstantin Buteyko. Dia mencipta kaedah itu pada tahun 1950-an.

Pada asasnya, Buteyko bernafas adalah strategi untuk mempraktikkan pernafasan yang tidak berfungsi kerana dipercayai bahawa banyak gangguan spesifik disebabkan oleh corak pernafasan yang tidak normal.

Kaedah pernafasan terapeutik ini menggunakan latihan menahan nafas, yang bertujuan untuk mengawal kadar dan jumlah nafas. Ini dapat membantu pernafasan menjadi lebih stabil, tenang, dan berkesan.

Manfaat Nafas Butekyo

Seperti yang diketahui bahawa terdapat pelbagai kebaikan Buteyko bernafas. Ini tidak dapat dipisahkan dari kemampuan metode untuk meningkatkan kesadaran bernafas, mendorong pernafasan melalui hidung, untuk membatasi pernafasan yang berlebihan.

Dengan mempraktikkan teknik ini, anda dapat belajar bernafas dengan betul dan cekap, yang seterusnya dapat membantu memperbaiki keadaan tertentu.

Nah, berikut adalah penjelasan penuh mengenai faedah-faedah dari Buteyko bernafas:

1. Mengatur irama pernafasan

Buteyko bernafas Ini adalah teknik yang ideal untuk orang yang mengalami pernafasan berlebihan atau keadaan hiperventilasi. Umumnya, hiperventilasi berlaku pada seseorang dengan keadaan tertentu, seperti asma atau kegelisahan.

Selain itu, Buteyko bernafas juga dapat menolong seseorang yang sukar bernafas ketika melakukan aktiviti berat. Sebagai tambahan kepada, Buteyko bernafas Ia juga dapat mengurangkan tahap tekanan dan meningkatkan prestasi atletik.

Faedah lain dari Buteyko bernafas adalah untuk meningkatkan kualiti tidur untuk mengurangkan apnea tidur.

2. Membantu menguruskan asma

Buteyko bernafas Ia sering digunakan untuk mengatasi asma. Kerana, teknik ini dapat mencegah hiperventilasi. Anda perlu tahu bahawa hiperventilasi boleh menyebabkan hipokapnia, yang menyebabkan kadar karbon dioksida rendah.

Penyelidikan sebelumnya menunjukkan keberkesanan Buteyko bernafas dalam melegakan simptom asma. Sebenarnya, kajian tahun 2008 mendapati bahawa latihan Buteyko bernafas mampu mengawal simptom asma.

3. Mengurangkan kegelisahan

Anda perlu tahu bahawa teknik ini dapat membantu anda menstabilkan corak pernafasan anda. Lain daripada itu, Buteyko bernafas Ia juga dapat membantu mengimbangkan tahap karbon dioksida dan mengurangkan kegelisahan.

4. Melegakan disfungsi tiub eustachian (ETD)

Dipetik dari halaman Garis Kesihatan, kajian 2019 mendapati bahawa Buteyko bernafas berkesan dalam merawat seseorang dengan ETD. Keadaan ini boleh menyebabkan gejala tertentu kerana masalah tekanan di telinga tengah.

Baca juga: Adakah Terapi Urin Sangat Bermanfaat bagi Tubuh? Inilah penjelasannya

Bagaimana caranya Buteyko bernafas?

Teknik pernafasan Buteyko. sumber gambar: //buteykocenter.dk/

Untuk melakukan teknik ini dengan berkesan, anda perlu berada di bilik yang tenang. Pastikan suhu bilik tidak terlalu sejuk atau terlalu panas. Biasanya, teknik ini dilakukan dalam keadaan duduk.

Dipetik dari halaman Kesihatan yang Sangat Baik, Buteyko bernafas sebaiknya dilakukan sebelum makan atau pilihan lain adalah dua jam selepas makan. Nah, berikut adalah beberapa persiapan dan langkah untuk melakukannya Buteyko bernafas.

Penyediaan:

 • Duduk di lantai atau di kerusi
 • Pertahankan postur tegak
 • Tenangkan otot pernafasan
 • Nafas secara normal selama beberapa minit

Kawalan berhenti seketika:

 • Setelah menghembuskan nafas dengan santai, tahan nafas
 • Gunakan jari telunjuk dan ibu jari anda untuk menutup hidung
 • Tahan nafas sehingga anda merasakan keinginan untuk bernafas, ini termasuk pergerakan diafragma yang tidak disengajakan. Kemudian, tarik nafas
 • Nafas secara normal sekurang-kurangnya 10 saat
 • Ulangi beberapa kali

Jeda maksimum:

 • Setelah menghembuskan nafas dengan santai, tahan nafas
 • Gunakan jari telunjuk dan ibu jari anda untuk menutup hidung
 • Tahan nafas anda selama mungkin, dalam jeda maksimum selalunya dua kali lebih lama kawalan berhenti
 • Setelah anda merasa tidak selesa, tarik nafas
 • Nafas secara normal sekurang-kurangnya 10 saat
 • Ulangi beberapa kali

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa anda pertama kali mencuba

Sekiranya ini pertama kali anda mencuba Buteyko bernafas, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, termasuk:

 • Semasa mempraktikkan teknik Buteyko bernafas, sentiasa bernafas melalui hidung
 • Sekiranya pada bila-bila masa anda mengalami kegelisahan, sesak nafas, atau ketidakselesaan, hentikan latihan. Kemudian, bernafas secara normal

Itulah beberapa maklumat mengenai Buteyko bernafas. Walaupun teknik ini mempunyai banyak faedah, namun Buteyko bernafas tidak sesuai untuk sesetengah orang dengan keadaan tertentu, seperti keadaan perubatan yang serius.

Dan perlu diingat, pernafasan Buteyko adalah terapi pelengkap dan harus digunakan bersama dengan rawatan lain. Sekiranya anda menghidap asma atau kegelisahan, anda juga boleh melakukan atau mendapatkan rawatan klinikal untuk mengatasi kegelisahan anda.

Oleh itu, disarankan untuk selalu berjumpa doktor sebelum anda memutuskan untuk melakukan ini Buteyko bernafas.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!