Kesihatan

Gejala Kontraksi Palsu: Kenali 6 Tanda yang Perlu Anda Perhatikan

Menjelang waktu bersalin, wanita hamil akan merasakan kontraksi. Tetapi terdapat juga pengecutan palsu. Ciri-ciri kontraksi palsu ini berbeza jika dibandingkan dengan kontraksi sebenar.

Oleh itu, anda perlu mengetahui mengenainya. Untuk dapat membezakan kontraksi mana yang palsu dan yang mana kontraksi yang sebenarnya. Mari lihat ulasan berikut.

Apakah kontraksi palsu?

Kontraksi palsu, juga dikenali sebagai Braxton Hicks, adalah kesakitan sebelum melahirkan. Disebut palsu kerana ini berlaku sebelum kontraksi sebenar datang.

Tetapi jika kontraksi palsu berlaku, itu tidak bermakna waktu buruh akan bermula tidak lama lagi. Kejadian Braxton Hicks adalah cara badan untuk mempersiapkan pengecutan sebenar.

Apakah ciri-ciri kontras palsu?

Sebilangan wanita hamil menggambarkan tanda-tanda kontraksi palsu sebagai kekejangan haid ringan. Ada juga yang mengatakan ia seperti perut sesak, tetapi perasaan itu datang dan pergi.

Secara umum, gejala kontraksi palsu menyebabkan ketidakselesaan dan beberapa ciri lain seperti:

  • Biasanya tidak terlalu menyakitkan
  • Tidak mempunyai corak yang tidak teratur
  • Pengecutan jarak jauh
  • Boleh hilang ketika wanita hamil bertukar posisi atau aktiviti
  • Ketidakselesaan hanya dirasakan di perut

Walaupun mereka menimbulkan pelbagai ketidakselesaan, Braxton Hicks tidak menyebabkan persalinan atau membuka serviks.

Biasanya wanita hamil mengalami kontraksi palsu pada awal trimester kedua atau pada masa-masa tertentu sepanjang trimester ketiga kehamilan. Ini adalah perkara biasa dan tidak perlu dibimbangkan.

Bagaimana dengan ciri-ciri kontraksi sebenar?

Pengecutan sebenarnya berlaku semasa badan mempersiapkan diri untuk bersalin. Ia melibatkan hormon oksitosin, yang menandakan rahim ketika persalinan sudah hampir.

Secara amnya, kontraksi sebenar bermula sekitar minggu ke-40 kehamilan. Tetapi kontraksi sebenar juga boleh berlaku di bawah usia 37 minggu dan ini termasuk dalam kategori buruh pramatang.

Pada banyak wanita hamil, kontraksi sebenarnya menyebabkan rasa sesak di bahagian atas rahim. Ini akan mendorong bayi ke arah saluran kelahiran. Pada masa yang sama akan menipis serviks, ini akan membantu bayi melalui saluran kelahiran.

Dalam kontraksi sebenarnya, rasa sakit bermula pada tahap paling ringan, tetapi lama-kelamaan rasa sakit akan meningkat. Untuk memastikan kontraksi sebenar, wanita hamil juga mungkin mengalami:

  • Kehadiran gumpalan lendir berwarna merah jambu atau seperti darah ketika pergi ke bilik mandi.
  • Ibu akan merasakan kedudukan bayi telah bergerak ke posisi yang lebih rendah di perut.
  • Anda juga akan mengalami pecahnya selaput, dengan keputihan dari faraj, sebagai tanda bahawa waktu untuk bersalin semakin hampir.

Bagaimana membezakan sifat kontras palsu dengan yang sebenarnya?

Terdapat sekurang-kurangnya enam perbezaan yang boleh anda gunakan sebagai petunjuk atau tentukan sama ada anda hanya mengalami Braxton Hicks atau kontraksi sebenar. Enam perkara tersebut adalah:

1. Membezakan ciri kontraksi palsu atau tidak sejak ia bermula

Sekiranya ia bermula pada awal trimester kedua atau pada trimester ketiga, itu adalah tanda kontraksi palsu. Sementara itu, sekiranya kontraksi benar-benar bermula selepas minggu ke-37.

2. Berapa kerap

Muncul tanpa corak atau tidak teratur adalah ciri kontraksi palsu. Walaupun kontraksi benar-benar muncul secara berkala ketika masa penghantaran menghampiri.

3. tahan lama

Tendangan Braxton boleh bertahan kurang dari 30 saat hingga 2 minit. Manakala pengecutan sebenar berlangsung selama 30 hingga 70 saat.

4. Apa yang dirasakan

Perut terasa sesak tetapi tidak menyakitkan akibat pengecutan palsu. Manakala kontraksi sebenarnya terasa seperti kekejangan yang datang seperti gelombang. Semakin lama semakin kuat. Mendapat penyakit dari semasa ke semasa.

5. Lokasi pengecutan

Pengecutan palsu biasanya hanya dirasakan di bahagian depan perut atau pelvis. Pengecutan sebenarnya dirasakan di perut hingga ke belakang.

6. Pengecutan berterusan

Pengecutan palsu biasanya hilang apabila wanita hamil berubah kedudukan. Tetapi penguncupan sebenarnya akan tetap terasa tidak selesa dan menyakitkan walaupun setelah menukar posisi atau bergerak.

Itulah beberapa ciri kontraksi palsu dan kontraksi sebenar. Mudah-mudahan dapat menjadi bekal untuk Ibu yang sedang menunggu masa untuk bersalin!

Ada soalan lain mengenai kehamilan? berunding dengan masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!