Kesihatan

Tidak dalam mood yang baik? Cuba Atasi dengan 7 Langkah Ini

Tidak semua orang sentiasa berada dalam mood yang baik sepanjang masa. Mood atau mood yang tidak baik sering membuat seseorang malas untuk melakukan apa sahaja. Nah, untuk memulihkan mood agar tetap baik, anda perlu lakukan penggalak mood.

Ingin tahu apa itu penggalak mood yang paling berkesan dalam menjadikan mood anda lebih baik? Ayuh, lihat penjelasan berikut.

1. Tidur sebentar

Adakah anda tahu bahawa tidur siang dapat menjadikan mood buruk kembali baik? Menurut kajian dari Jurnal Penyelidikan Tidur, Seseorang yang kurang tidur cenderung mempunyai mood yang tidak stabil.

Bukan itu sahaja, Yayasan Tidur Nasional (NSF) menyatakan bahawa tidur pada waktu petang walaupun untuk waktu yang singkat dapat menjadikan suasana lebih stabil. Khusus untuk orang dewasa, tidur sebentar dapat meningkatkan kewaspadaan dan juga semangat.

Oleh itu, disyorkan untuk tidur sebentar sekurang-kurangnya 20 atau 30 minit agar suasana kembali baik. Jangan melakukannya dengan bahagian yang berlebihan kerana anda boleh menjadi lebih malas.

2. Dengarkan lagu kegemaran anda

Penambah mood lain boleh dilakukan dengan mendengar muzik, ini dinyatakan dalam jurnal penyelidikan Jurnal Psikiatri British yang mengatakan muzik boleh menjadi terapi yang sangat berkesan untuk orang yang mengalami kemurungan.

Oleh itu, apabila mood tidak baik, disarankan untuk mendengar muzik. Pilih muzik lembut yang sesuai dengan mood anda, atau muzik kegemaran yang sedang popular.

3. Pelukan dari orang tersayang

Untuk mengusir mood buruk yang terus melanda, cubalah berjumpa dengan orang tersayang. Contohnya, ibu atau ayah, sahabat baik atau mungkin teman lelaki. Bertemu dengan seseorang yang anda cintai dan meminta pelukan dapat menjadi dorongan dalam diri yang menjadikan mood anda lebih baik.

Menurut kajian yang dipetik dari garis kesihatan, Pelukan hangat dari orang yang dikasihi dapat meningkatkan mood seseorang. Bukan hanya itu, pelukan yang hangat juga dapat membuat seseorang merasa lebih disayangi, lebih santai dan dapat menyelesaikan masalahnya.

Sebenarnya, pelukan mampu membuat hormon gembira (oksitosin) muncul sehingga mood juga gembira.

4. Makanan sihat

Pernah dengar "Makanan yang baik, mood yang baik”? Betul, makanan sangat mempengaruhi mood. Lebih-lebih lagi, makanan sihat yang tidak hanya menjadikan mood lebih baik tetapi juga membekalkan nutrien yang diperlukan oleh tubuh.

  • Makanan berserat tinggi. Sumber Foto: //www.marthamckittricknutrition.com/

Beberapa makanan yang dapat menjadikan mood anda lebih baik adalah buah-buahan segar, sayur-sayuran dan coklat. Coklat mengandungi bahan-bahan yang mendorong tubuh menghasilkan serotonin dan endorfin.

Hormon ini diketahui sangat baik untuk mengurangkan tekanan dan kegelisahan serta meningkatkan mood menjadi lebih baik.

5. Luangkan hati anda

Sebentar mood buruk Semasa perkara sedang berjalan, adalah idea yang baik untuk meluangkan sedikit masa untuk bercakap dengan seseorang yang anda percayai. Mengeluarkan keluhan yang tersimpan di hati dapat menjadikan perasaan dan suasana hati lebih baik dan juga stabil.

Mengekalkan masalah yang menimpa diri anda boleh membuat suasana menjadi liar.

6. Sukan

Untuk menghilangkan kemalasan kerana mood yang tidak baik, senaman boleh menjadi cara yang tepat untuk itu. Dengan bersenam, tubuh bukan sahaja menjadi lebih sihat tetapi juga dapat membuat mood lebih terkawal.

Dengan senaman yang teratur, sistem kekebalan tubuh akan meningkat dan menjadikan tubuh lebih cergas, jadi mood buruk tidak akan berhenti. Sekurang-kurangnya lakukan senaman ringan setiap hari selama sekurang-kurangnya 30 minit.

Contohnya, dengan berjalan kaki, berjoging atau sukan lain yang tidak memerlukan banyak alat. Anda juga boleh bersenam di luar waktu rehat di pejabat, agar minda dan badan anda tetap segar.

7. Berjalan-jalan

Supaya ia tidak menjadi lebih teruk mood buruk, jalan-jalan boleh menjadi penyelesaian pintar untuk memulihkan suasana yang tidak serba salah. Melancong ke tempat-tempat menarik dapat membuat hati sedikit terhibur dan untuk seketika melupakan beban berat yang dirasakan.

Contohnya, pergi ke gunung yang mempunyai suasana yang tenang, sejuk, dan damai, atau pergi ke pantai dengan suasana yang menenangkan.

Sekiranya anda mempunyai lebih banyak anggaran, ada baiknya merancang perjalanan ke luar bandar atau ke luar negara. Siapkan rancangan dengan baik, agar perjalanan lebih menyeronokkan dan menarik.

Suasana buruk kadang-kadang agak sukar untuk diatasi walaupun banyak cara telah dilakukan. Sekiranya demikian, tidak ada salahnya berjumpa dengan profesional kesihatan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.