Kesihatan

Tidak Hanya Mulut Berbuih, Ini Karakteristik Lain Anjing Yang Dijangkiti Rabies

Mengetahui ciri-ciri anjing yang gegabah bukan hanya penting bagi pemilik haiwan berbulu ini, tetapi juga untuk semua orang. Ini kerana virus yang menyebabkan penyakit ini berbahaya, termasuk untuk manusia.

Rabies dijumpai di banyak tempat. Setiap tahun, rabies menyebabkan kematian lebih daripada 50,000 manusia dan berjuta-juta haiwan di seluruh dunia.

Walaupun boleh menyerang semua mamalia, sebenarnya penyakit ini lebih sering dikaitkan dengan penyakit pada anjing. Itulah sebabnya negara-negara seperti Amerika Syarikat menghendaki anjing peliharaan diberi vaksin.

Penyebab rabies

Haiwan yang terkena rabies mengandungi ribuan virus yang menyebabkan penyakit ini di dalam air liurnya. Itulah sebabnya, salah satu cara penularan adalah dengan menggigit, atau menghubungi air liur dengan luka terbuka.

Di Amerika, pembawa virus penyakit ini adalah haiwan liar seperti kelawar, rakun, sigung hingga rubah. Oleh itu, anjing peliharaan akan berisiko lebih tinggi terkena penyakit ini apabila mereka sering bersentuhan dengan haiwan ini.

Tanda dan simptom rabies

Setelah digigit atau terkena binatang yang gegabah, virus rabies pada anjing tidak akan menyebabkan gejala sehingga sampai ke otak. Selepas itu virus rabies akan melalui masa inkubasi sehingga gejala pertama muncul.

Proses ini memakan masa beberapa minggu hingga berbulan-bulan. Dan apabila gejala muncul, biasanya kematian akan datang dengan cepat.

Fasa awal

Ciri-ciri anjing ganas pada tahap awal biasanya serupa dengan selesema pada manusia, yaitu:

 • Merasa tidak sihat
 • Sakit kepala
 • Gatal dan rasa tidak selesa di tempat gigitan

Selepas itu, ciri disfungsi otak akut muncul. Anjing anda akan merasakan tanda-tanda berikut:

 • Gementar
 • gelisah
 • Agresif
 • Mudah marah
 • Anjing aktif boleh menjadi pemalu atau jinak
 • Menggigit dan menggertak

Ciri-ciri fasa rabies yang maju

Apabila virus rabies sampai ke otak dan saraf tunjang, ciri-ciri pelik anjing rabid berikut boleh muncul:

Kelesuan

Sekiranya anjing anda mula kelihatan lesu, ini boleh menjadi tanda dia menghidap rabies. Namun, kelesuan juga boleh menjadi tanda penyakit lain yang dihidap oleh anjing anda. Yang pasti, segera hubungi doktor haiwan, ya.

Demam

Gejala ini sebenarnya adalah gejala yang boleh berlaku pada penyakit lain. Apabila anjing dijangkiti virus, demam adalah salah satu petunjuk.

Ini berlaku kerana kenaikan suhu adalah tindak balas utama tubuh terhadap jangkitan virus yang berlaku di dalamnya.

Muntah

Sekiranya anjing anda mula muntah, ini bermakna sistem ketahanannya melawan virus di dalam badan, termasuk rabies.

Walaupun tidak banyak orang membawa anjing mereka ke doktor haiwan ketika mereka muntah, tetapi adalah idea yang baik untuk mula berjaga-jaga dan memperhatikan gejala lain untuk memastikan anda mengetahui sama ada virus rabies menjangkiti anjing anda.

Pengeluaran air liur yang berlebihan

Inilah ciri-ciri yang paling penting bagi anjing yang gegabah. Ditambah dengan kemunculan busa atau busa dari mulut.

Kesan kelumpuhan pada rahang atau kerongkong adalah bahawa anjing ganas biasanya akan mengalami kesukaran untuk menelan yang menyebabkannya air liur atau berbuih.

Salah satu kesan kelumpuhan rahang dan tekak ialah anjing anda akan mengalami kesukaran untuk makan atau minum. Sekiranya ini berlaku, maka ciri-ciri anjing yang gersang ini akan dapat dilihat dengan jelas.

Sensitif terhadap bunyi dan sentuhan

Salah satu ciri anjing yang ganas ialah anjing menjadi sangat sensitif terhadap beberapa perkara, terutamanya terhadap cahaya, sentuhan dan bunyi.

Fotofobia, atau kepekaan terhadap cahaya, adalah yang paling mudah dilihat, yang boleh membuat anjing anda menghindari tempat yang terang atau membuatnya juling.

Sementara itu, sensitif terhadap bunyi dan sentuhan akan sukar dilihat, kerana tingkah laku anjing kebanyakannya tidak menentu. Kepekaan ini boleh menjadi sangat teruk dan menyebabkan anjing mengalami sawan.

Ciri-ciri lain

Ciri-ciri lain yang boleh membuat anda curiga atau yakin akan jangkitan rabies pada anjing adalah seperti berikut:

 • Nafas menjadi berat
 • Tercekik
 • Makan makanan yang tidak biasa
 • Lumpuh kaki belakang
 • Disorientasi badan
 • Murid yang dilebihkan
 • Lumpuh ke seluruh badan

Demikianlah maklumat mengenai ciri-ciri anjing yang ganas yang perlu anda ketahui. Yang pasti, segera lakukan pemeriksaan kepada doktor haiwan, ya!

Sentiasa meningkatkan kewaspadaan anda terhadap penyakit rabies ini, jaga diri dan haiwan kesayangan anda selalu. Jangan ragu untuk berunding dengan masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found