Kesihatan

Leher Tenteng Membuat Anda Tidak Selesa? Inilah 5 Cara Mengatasi

Leher tenteng boleh menyebabkan rasa sakit, kekakuan di leher, hingga sukar dilihat, terutama setelah bangun tidur. Keadaan ini sering dikaitkan dengan posisi tidur yang salah. Bagaimana mengatasi tengteng leher?

Agar anda lebih memahami sebab dan cara yang tepat untuk menanganinya, mari kita lihat ulasan berikut!

Baca juga: 5 Punca Leher Kaku, Keseleo hingga Jangkitan!

Apa yang menyebabkan leher tenteng?

Leher kaku atau tenteng dalam dunia perubatan yang dikenali sebagai spicodic torticollis (dystonia serviks). Ini adalah keadaan yang boleh menyebabkan sakit leher akibat pengecutan otot leher yang tidak disengajakan, yang menyebabkan kepala berpusing atau berpusing ke satu sisi.

Dipetik dari Klinik MayoDalam kebanyakan kes, penyebab sebenar torticollis spasmodik masih belum diketahui. Tetapi kadang-kadang, keadaan ini dikaitkan dengan kecederaan pada kepala, leher, atau bahu.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan sakit leher atau kekakuan, termasuk:

1. Otot tegang

Tulang, ligamen, dan otot leher berperanan menyokong kepala dan membiarkannya bergerak. Sekiranya keradangan atau kecederaan berlaku, ini boleh menyebabkan rasa sakit atau kekejangan di leher.

Terdapat beberapa aktiviti yang boleh menyebabkan otot tegang, mengakibatkan leher yang kaku dan sakit yang merupakan gejala leher kesepuluh, ini termasuk:

  • Postur yang tidak baik
  • Berada di posisi yang sama terlalu lama, misalnya, bekerja di meja terlalu lama tanpa menukar posisi
  • Kedudukan leher yang salah semasa tidur

2. Kecederaan

Leher sangat mudah mengalami kecederaan, seperti kecederaan sukan, jatuh, atau kemalangan. Kecederaan leher yang lebih teruk boleh menyebabkan whiplash.

Whiplash Kecederaan leher adalah kecederaan leher yang berlaku kerana pergerakan kepala ke depan dan ke belakang secara tiba-tiba. Ini boleh menyebabkan rasa sakit atau kekejangan di leher.

3. Keadaan perubatan tertentu

Beberapa keadaan perubatan juga boleh menyebabkan kekejangan leher atau sakit, termasuk:

  • Artritis reumatoid: Keadaan yang boleh menyebabkan sakit atau bengkak pada sendi. Apabila keadaan ini berlaku di kawasan leher, ia boleh menyebabkan sakit leher
  • Spondylosis leher: Dengan usia, cakera (cakera) mungkin berkurang. Ini dikenali sebagai spondylosis atau osteoartritis pada leher. Keadaan ini dapat menyempitkan jarak antara vertebra dan menambahkan tekanan pada sendi
  • Fibromyalgia: Keadaan yang menyebabkan sakit otot di seluruh badan, terutamanya di kawasan leher dan bahu

Baca juga: Terlalu kerap Menggunakan Telefon Bimbit? Hati-hati dengan sindrom 'Text Neck'

Cara mengatasi leher tenteng

Leher yang kaku, sakit leher, atau kekakuan di leher kadang-kadang boleh hilang sendiri dalam beberapa hari. Untuk merawat leher tengeng bergantung pada penyebabnya.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara yang dapat membantu menghilangkan rasa sakit pada leher tengah. Dilaporkan Berita Perubatan Hari IniBerikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan rasa sakit atau kekejangan di leher sebagai cara mengatasi leher tenteng.

1. Kompres ais

Pek ais dapat membantu melegakan keradangan dan pembengkakan yang disebabkan oleh otot yang tegang. Kaedah ini juga dapat melegakan kesakitan sebentar. Rawatan ini biasanya paling berkesan dalam 48 jam pertama ketika kesakitan atau kecederaan berlaku.

Sebagai kaedah untuk merawat sakit leher dan melegakan simptom, pertama-tama anda boleh membungkus ais dengan kain, kemudian memasangkannya ke kawasan yang menyakitkan selama 20 minit pada satu masa.

2. Kompres panas

Kompres atau mandi panas menggunakan air suam juga dapat menenangkan otot yang tegang dan melegakan sakit leher.

3. Ubat-ubatan tertentu

Beberapa ubat juga dapat membantu menghilangkan rasa sakit pada leher yang kaku atau kaku, seperti ubat ubat anti-radang nonsteroid (NSAID).

Tetapi yang perlu anda ingat adalah tidak menggunakan ubat untuk merawat leher leher tanpa pandang bulu. Sebaiknya berjumpa doktor terlebih dahulu, ya, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu atau mengambil ubat lain.

4. Regangan

Leher meregangkan dengan perlahan-lahan menggerakkan kepala anda dari sisi ke sisi dan kemudian memusingkan bahu ke belakang mungkin akan membantu. Namun, jika senaman regangan benar-benar menyebabkan kesakitan, segera berhenti.

5. Perhatikan postur badan

Postur yang lemah, seperti melenturkan secara beransur-ansur dapat menarik otot leher dan menyebabkan kekakuan dan kesakitan yang merupakan gejala leher sepersepuluh.

Untuk mengelakkan ini, anda harus menjaga bahu, leher dan punggung anda dalam garis lurus sepanjang hari.

Itulah beberapa maklumat mengenai penyebabnya dan bagaimana menangani tenda leher. Sekiranya leher tenteng tidak hilang, bertambah teruk, atau disertai dengan gejala lain, berjumpa doktor dengan segera.

Doktor akan membantu mencari punca dan rawatan yang sesuai untuk keadaan leher.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found