Kesihatan

Mengenal Citicoline: Penyembuhan Penyakit Otak

Citicoline atau CDP-kolin adalah komponen ubat kimia untuk otak yang akan diubah menjadi kolin dan sitidin. Ubat ini memberikan faedah dalam meningkatkan kognitif anda.

Citicoline sama dengan phosphatidylcholine prekursor fosfolipid semula jadi. Fosfolipid adalah sebatian yang membantu otak anda berfungsi dengan baik dan menyembuhkan kerosakan otak.

Di beberapa negara, ubat ini mesti diambil dengan preskripsi doktor. Di Amerika Syarikat, citicoline dijual dalam bentuk suplemen.

Diringkaskan dari pelbagai sumber, berikut adalah fakta mengenai ubat citicoline yang harus anda ketahui:

Citicoline, ubat untuk otak

Di Jepun, citicoline digunakan sebagai ubat untuk membantu orang sembuh dari strok. Kegunaan ini juga disahkan oleh kajian yang dilakukan di Poland.

Kajian itu menyatakan bahawa suplemen citicoline dapat menyembuhkan gangguan otak dan sistem saraf seperti glaukoma dan demensia. Ubat ini juga dikatakan dapat mengurangkan gejala ADHD.

Sebagai ubat, citicoline diambil secara lisan sebagai makanan tambahan atau diberikan sebagai suntikan ke dalam vena, atau ditembak secara langsung ke otot.

Kandungan citicoline

Dalam citicoline yang terdapat dalam bentuk cairan untuk suntikan, nama obatnya adalah cognolin dengan jisim 2 ml dan 4 ml, dalam setiap ml, komposisi adalah seperti berikut:

Natrium citicoline dengan jisim 250 mg, metil paraben, propyl paraben dan air untuk suntikan.

Bagaimana Citicoline berfungsi

Citicoline berfungsi dengan meningkatkan sebatian kimia fosfatidilkolin, sebatian yang penting untuk prestasi fungsi otak.

Citicoline juga dapat meningkatkan jumlah sebatian kimia lain yang berfungsi untuk menghantar mesej ke otak. Selain itu, ubat ini juga dikatakan dapat meningkatkan aliran darah dan pengambilan oksigen di otak.

Ubat ini akan diserap dengan cepat di saluran usus dengan ketersediaan bio lebih dari 90 peratus. Perlu 1 jam untuk mencapai kepekatan plasma ubat ini setelah dimakan.

Ubat ini akan diedarkan di dalam badan melalui penghalang darah di otak. Nanti ubat tersebut akan dikeluarkan melalui CO2 dalam pernafasan dan air kencing.

Kegunaan Citicoline

Pada dasarnya, suplemen citicoline mempunyai kegunaan untuk meningkatkan prestasi otak. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kegunaan lain seperti berikut:

Meningkatkan ingatan

Lama kelamaan, kemampuan untuk mengingat dan berfikir akan semakin berkurang. Pengambilan citicoline dapat mengatasi kehilangan ingatan pada orang berusia 50 hingga 85 tahun.

Glaukoma

Glaukoma adalah gangguan mata yang menyebabkan kerosakan pada saraf optik pada mata. Saraf optik adalah tempat penyediaan maklumat visual dari mata ke otak.

Mengambil citicoline secara lisan, dengan suntikan atau sebagai titisan mata diketahui dapat meningkatkan penglihatan.

strok

Pesakit strok yang mengambil citicoline secara lisan atau melalui suntikan dalam 24 jam selepas mengalami strok dapat pulih dalam masa 3 bulan daripada pesakit lain.

Citicoline lebih cenderung berfungsi pada mangsa strok yang tidak dapat menerima ubat rtPA.

Penyelidikan yang dilakukan di Sepanyol menunjukkan bahawa pengambilan suplemen citicoline dapat meningkatkan penyembuhan setelah strok. Kajian meta-analisis yang dilakukan di Amerika Syarikat juga mengatakan perkara yang sama.

Alzheimer

Tahap kolin berkurang pada orang dengan Alzheimer akan mempengaruhi kemampuan sel otak untuk membuat asetilkolin, neurotransmitter yang penting untuk ingatan.

Untuk mengatasinya, sel sel otak biasanya akan memecahkan membran sel untuk menghasilkan asetilkolin. Dengan mengambil citicoline, anda dapat mencegah sel otak memecah membran sel.

Mata malas (amblyopia)

Keadaan ini umumnya berlaku pada kanak-kanak. Biasanya dicirikan oleh ketidakupayaan satu mata untuk menghantar isyarat yang sesuai dari retina di bahagian belakang mata melalui saraf optik ke pusat penglihatan di otak.

Satu kajian di India menyatakan peningkatan penglihatan pada pesakit dengan mata malas.

Gangguan bipolar dan pergantungan kokain

Ketergantungan ubat tidak biasa berlaku pada pesakit dengan gangguan bipolar. Begitu juga dengan pergantungan pada kokain.

Satu kajian di University of Texas, Amerika Syarikat mendapati penurunan penggunaan kokain dan peningkatan kognitif pada orang dengan gangguan bipolar yang dirawat dengan citicoline.

Pendarahan di otak

Citicoline adalah ubat yang selamat dan sangat berpengaruh pada otak. Ubat ini juga berkesan untuk merawat pendarahan di otak.

Satu kajian yang dilakukan di Sepanyol pada tahun 2006 mengesahkan hal ini. Kajian menyatakan bahawa ubat citicoline selamat untuk pendarahan di otak dan nampaknya berkesan.

Kesihatan kardiovaskular

Satu kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat terhadap tikus yang diberi suntikan citicoline terbukti dapat meningkatkan tekanan darah dan menurunkan kadar jantung.

Bioenergetik

Satu kajian yang dilakukan di McLean Hospital dan Harvard Medical School menunjukkan peningkatan kepekatan fosfokreatin dan beta nukleotida fosfat pada subjek kajian yang diberi 500 mg sitikolin sehari selama 6 minggu.

Selera makan

Penyelidikan yang dilakukan di Amerika Syarikat menunjukkan penurunan selera makan pada peserta kajian yang diberi citicoline pada dosis 500 mg sehari dan 2000 mg sehari selama 6 minggu.

Kajian menunjukkan peningkatan yang ketara dalam fungsi otak sebagai tindak balas terhadap makanan di korteks amigdala, insula dan orbitofrontal. Peningkatan aktiviti ini berkorelasi dengan penurunan selera makan.

Tingkatkan fokus

Citicoline ubat dapat meningkatkan perhatian dan tumpuan. Ini disahkan dalam kajian yang diterbitkan pada tahun 2012.

Kajian ini melibatkan wanita berusia 40-60 tahun yang diberi citicoline pada dos 250 mg hingga 500 mg selama 28 hari.

Peningkatan ini ditunjukkan apabila semua subjek kajian diminta untuk menjalani ujian setelah terus mengambil ubat ini selama 28 hari.

Kesan sampingan

Citicoline selamat diambil secara lisan dalam jangka masa pendek atau sehingga 90 hari. Keselamatan pengambilan ubat ini dalam jangka masa panjang masih belum diketahui.

Apabila diberikan melalui suntikan atau tembakan ke otot, ubat ini masih selamat untuk dimakan.

Sebilangan besar orang yang mengambil ubat ini tidak mengalami kesan sampingan yang bermasalah.

Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan orang yang mengalami kesan sampingan seperti:

 • Masalah tidur
 • Sakit kepala
 • Sembelit
 • Cirit-birit
 • Mual
 • Sakit perut
 • Pandangan kabur
 • Sakit di bahagian dada.

Pengambilan oleh kanak-kanak dan wanita hamil

Setakat ini, pengambilan citicoline oleh kanak-kanak berumur 1 hingga 13 tahun masih dianggap selamat, kerana tidak ada laporan khusus yang menyatakan jika ubat ini menghasilkan kesan sampingan pada kumpulan usia ini.

Sementara untuk wanita hamil dan menyusui, tidak ada cukup maklumat yang boleh dipercayai untuk mengesahkan keselamatan ubat ini dalam kumpulan ini. Oleh itu, pastikan anda menjaga keselamatan anda dengan tidak menggunakan ubat ini.

dos ubat citicoline

Berikut adalah dos yang biasa digunakan untuk pengambilan ubat citicoline berdasarkan beberapa penyakit yang harus dirawat:

Hilang ingatan

Untuk mengatasi penurunan daya ingatan dan kemampuan berfikir yang disebabkan oleh usia, biasanya pengambilan ubat ini adalah 1000-2000 mg sehari.

Untuk glaukoma, pengambilan ubat yang disyorkan adalah 500-1600 mg sehari. Sementara untuk strok, penggunaannya adalah 500-2000 mg sehari bermula dalam 24 jam selepas strok.

Penggunaan ubat ini dengan suntikan biasanya digunakan untuk merawat glaukoma dengan menembaknya terus ke otot.

Citicoline juga digunakan dengan suntikan terus ke vena untuk merawat penurunan daya ingatan dan kemampuan berfikir yang disebabkan oleh usia dan untuk penyembuhan setelah strok.

Gangguan serebrovaskular

Untuk gangguan serebrovaskular, gangguan kognitif, kecederaan kepala dan penyakit Parkinson, ubat citicoline biasanya diberikan melalui suntikan ke otot atau terus ke urat.

Dos yang diberikan kepada orang dewasa biasanya 500 hingga 1000 mg sehari dengan suntikan langsung 3 hingga 5 minit, atau boleh diberikan dengan infus pada kadar purata 40-60 tetes per minit.

Bagi ubat yang diambil secara oral, dos biasa adalah tablet dengan kepekatan 500 mg diambil sekali sehari atau 1000 mg sekali sehari. Ubat ini boleh diambil dengan atau tanpa makanan.

Pendarahan di kepala

Untuk dos pendarahan di kepala yang sukar dihentikan, disarankan agar penggunaan ubat ini tidak melebihi dos 1000 mg sehari. Beri ubat ini dengan suntikan terus ke urat dengan sangat perlahan (30 tetes seminit).

Amaran am

Sekiranya anda mengalami kehilangan kesedaran yang teruk, progresif dan akut akibat kecederaan kepala atau pembedahan otak, suntikan ubat ini harus dikendalikan dengan betul bersama dengan ubat hemostatik dan pereda tekanan di dalam tengkorak.

Bagi anda yang mengalami gangguan kesedaran dengan tahap penyumbatan darah ke otak yang akut, sangat disarankan untuk memulakan suntikan ubat ini dalam 2 minggu selepas apoplexy.

Apabila anda melakukan suntikan langsung ke otot, berhati-hatilah melakukannya dengan berhati-hati agar tidak terkena tisu atau saraf penting. Suntikan seperti ini harus dilakukan sekiranya benar-benar diperlukan.

Dalam suntikan yang dibuat terus ke urat, suntikan selembut mungkin. Sekiranya ada sesuatu yang tidak normal seperti penurunan tekanan darah, dan ada tekanan pada dada, maka suntikan citicoline harus dihentikan dan anda harus mendapatkan bantuan perubatan.

Interaksi citicoline

Ubat ini diketahui mempunyai interaksi khusus dengan levodopa. Walaupun mekanisme interaksi yang tepat antara kedua ubat ini masih belum diketahui, citicoline dapat meningkatkan kesan levodopa.

Citicoline dapat meningkatkan kadar dopamin di otak dan / atau meningkatkan kelangsungan hidup sel dopaminergik.

Pada pesakit dengan penyakit Parkinson, dos tambahan citicoline 500 hingga 1200 mg sehari memungkinkan penurunan dos levodopa tetapi keberkesanan ubat lebih stabil dan meningkat.

Selain itu, ubat ini juga mempunyai interaksi dengan ubat karbidopa dan entacapone di mana citicoline juga dapat meningkatkan kerja kedua ubat ini.

Maklumat tambahan

Beberapa catatan di bawah boleh menjadi maklumat tambahan yang berkaitan dengan citicoline:

 • Pada masa ini tidak ada kes-kes overdosis ubat ini yang diketahui dalam penggunaannya pada manusia.
 • Citicoline tidak boleh diminum bersamaan dengan ubat yang mengandung meclofenoxate, juga dikenal sebagai asclophenoxate.
 • Simpan ubat ini di tempat yang sejuk, dan jauh dari cahaya matahari.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!