Kesihatan

Bukan hanya untuk bayi, terdapat banyak kelebihan minyak bayi untuk wajah

minyak bayi bertujuan untuk digunakan pada kulit bayi. Tetapi apa yang jarang diketahui orang, ada faedahnya minyak bayi untuk wajah yang dapat mengekalkan kelembutan dan kehalusan kulit pada orang dewasa.

minyak bayi adalah minyak yang bertujuan dan selamat pada kulit bayi. Kerana minyak bayi Dibuat khas untuk keselesaan bayi, dengan bahan yang tidak berbau dan tidak berwarna.

Tetapi apa yang mungkin tidak diketahui oleh ramai orang, minyak bayi sebenarnya juga mempunyai banyak faedah untuk anda yang dewasa, terutama untuk wajah dan kecantikan.

Manfaat minyak bayi Ternyata ia sering digunakan sebagai rawatan alternatif untuk wajah dan kulit, kerana mengandung minyak mineralIa dipercayai dapat melembapkan kulit. Malah sesuai untuk digunakan pada bahagian tubuh yang paling sensitif.

Baca juga: Berikut adalah beberapa makanan sihat untuk penghidap gout

Manfaat minyak bayi untuk muka dan kulit

Berikut adalah beberapa faedahnya minyak bayi untuk muka dan kulit:

1. Faedah minyak bayi untuk wajah yang sedang membersihkan solekan

Sekiranya kita membersihkan solekan tetapi tidak diangkat bersih, biasanya sisa-sisa solekan boleh menyebabkan jerawat pada wajah. Kadang-kadang sisa solek solekan bahkan tidak boleh dikeluarkan dengan mencuci muka biasa.

Satu kegunaan minyak bayi adalah menggunakannya sebagai cecair pembersih solekan.

Walaupun minyak bayi dapat menghilangkan maskara yang paling kalis air dalam sekelip mata. Sekiranya anda biasanya melakukan pembersihan solekan pada waktu malam, kemudian minyak bayi ini adalah langkah pertama yang sempurna.

Walaupun ada faedahnya minyak bayi untuk wajah ini dirasakan oleh beberapa orang, tetapi tidak ada kajian khusus yang dapat membuktikan ini.

2. Faedah minyak bayi untuk wajah: mengatasi bibir kering

minyak bayi Boleh juga digunakan untuk balsem bibir. Bibir kering biasanya akan menjadi pecah dan mengganggu penampilan.

Sensasi menyengat yang disebabkan oleh bibir kering juga boleh mengganggu aktiviti anda. Cubalah sedikit minyak bayi ke bibir anda untuk melegakan segera, apabila bibir anda terasa kering.

Kerana minyak bayi disapukan pada bibir dapat membantu meningkatkan kelembapan, cubalah menggunakannya minyak bayi secara berkala apabila bibir anda pecah-pecah.

3. Untuk meluruskan kening

Sekiranya kening anda tumbuh secara tidak teratur dan perlu dipangkas, gunakan minyak bayi boleh menjadi penyelesaian. Basahkan alis anda sedikit dengan minyak bayi, dan sikat dengan kemas.

Ini akan membantu menghilangkan rambut alis yang tidak teratur, dan alis anda akan kelihatan lebih halus dan kelihatan lebih kemas.

Semasa menggunakan minyak bayi pada alis, selain melicinkan rambut alis, juga akan menjadikannya lembap. Ia berguna untuk menjadikan kening anda kelihatan lebih tebal.

4. Kurangkan bayangan gelap pada kantung mata

Apabila beg mata anda kelihatan gelap, minyak bayi Ia juga dapat membantu mengurangkan bayangan gelap di bawah kantung mata. Caranya adalah dengan mencampurkan beberapa tetes minyak bayi dengan air.

Kemudian celupkan ke dalam kapas dan lekatkan pada kantung mata yang gelap selama beberapa minit. Ini boleh dilakukan beberapa kali sebelum anda tidur.

5. minyak bayi untuk mengelakkan penuaan pramatang

Utiliti minyak bayi Ia juga dapat meningkatkan kelembapan pada wajah, dan menjadikan wajah tegas dan menyamarkan kedutan. Oleh itu, penggunaan minyak bayi Ia juga dipercayai dapat mencegah kulit wajah dari penuaan pramatang.

6. Minyak bayi untuk melembapkan wajah

minyak bayi termasuk bukan komedogenik, bermaksud bahawa liang pori anda tidak akan tersumbat dengan menggunakan objek ini. Jadi, jika anda mempunyai kulit kering yang cenderung normal, maka anda boleh menggunakannyan minyak bayi sebagai pelembap wajah.

Satu kajian dalam jurnal Acta Dermato-Venereologica menguji empat bahan pelembap yang berbeza untuk melihat kesannya pada kulit manusia. Salah satunya adalah minyak mineral yang merupakan bahan penyusun minyak bayi.

Berbanding dengan etanol, gliserol dan air, minyak bayi dan air mempunyai kesan pelembap terbaik apabila disapu pada kulit.

Penyelidik mengatakan bahawa minyak mineral membantu menjadikan kulit kelihatan kenyal dan memberikan penampilan yang lebih lembap.

7. Menghilangkan parut

Walaupun tidak ada penyelidikan langsung yang membuktikan ini, tetapi sebuah artikel dalam jurnal Acta Dermato-Venereologicasebutkan kemungkinan bahawa minyak bayi yang dapat melembapkan wajah dapat memberikan kebaikan ini.

Sebilangan besar parut terukir ke kulit. Dengan menggunakan kawasan ini, parut dapat dikurangkan kerana kemampuannya minyak bayi untuk menjadikan kulit lebih kenyal.

Apa yang anda perlu fahami, satu lagi kajian pada tahun 1975 menyebut kesannya minyak bayi pudar dalam masa 48 jam penggunaan. Oleh itu, untuk memastikan kulit kelihatan lembap dan lembut, perlu dilakukan penggunaan berulang.

8. Mengurangkan ketidakselesaan kulit

Beberapa kajian mengatakan bahawa minyak bayi dapat mengurangkan rasa tidak selesa pada kulit. Salah satunya, adalah kulit kering seperti psoriasis.

Psoriasis adalah penyakit autoimun yang mempengaruhi permukaan kulit. Keadaan ini berlaku kerana pengeluaran sel kulit yang berlebihan dan sangat cepat yang terkumpul di kulit, menyebabkan kulit tebal.

Semasa dalam penyelidikan di Jurnal Jururawat Klinikalg dinyatakan bahawa mereka yang melakukan hemodialisis dibantu oleh minyak bayi yang apabila disapu pada kulit menjadikan mereka kurang gatal.

Penyelidik menyebut penggunaan minyak bayi iIni dilakukan selama 15 minit sehari selama 3 minggu untuk mendapatkan faedah ini.

9. Sebagai pelembap

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif atau kulit kering atau bahkan sangat kering, minyak bayi juga boleh menjadi pelembap untuk kulit kering. minyak bayi mampu mengatasi kulit kering dan menjadikan kulit lebih halus dan lembut.

minyak bayi dapat menyuburkan dan melembutkan kulit dalam masa yang agak singkat. minyak bayi Ia juga boleh digunakan pada bahagian lain badan yang sering mengalami kekeringan seperti lutut, kaki, dan siku.

Cara memohon minyak bayi ke anggota badan apabila selesai membersihkan, atau disapu selepas mandi.

Baca juga: Gatal dan tidak selesa, ini adalah cara untuk menghilangkan panas berdarah

10. Membantu mengatasi tumit yang retak

Manfaat minyak bayi Ia juga cukup kuat untuk merawat kulit yang retak. Sekiranya kulit anda, terutama tumit, retak kerana kerengsaan atau keradangan, sapukan saja minyak bayi untuk melegakannya.

Kandungan vitamin E yang terdapat dalam minyak bayi, menjadikannya formula yang bagus untuk tumit yang retak. Gunakan minyak bayi secara berkala akan membantu menjaga kelembapan kaki.

Caranya, panaskan minyak bayi dengan campuran air secukupnya, kemudian lumurkan dan urut hingga bersih ke kawasan kulit tumit yang retak tadi. Kemudian gosok menggunakan batu apung di tumit untuk mengikis kulit kering.

Seterusnya, sementara kaki anda masih lembap, urut dengan minyak bayi sekali lagi dan pakai stoking untuk menutupnya. Lakukan ini dengan kerap sebelum tidur.

Gunakan masa yang tepat untuk mendapatkan faedah minyak bayi untuk muka

Anda boleh memakai minyak bayi pada wajah pada bila-bila masa, siang atau malam untuk merasakan kelebihan minyak ini dalam melembapkan dan menjadikan kulit lembut.

Namun, jangan gunakan minyak bayi jika anda terdedah kepada jerawat. Kerana perkara ini boleh menjadikan keadaan jerawat wajah menjadi lebih teruk.

Apakah kesan sampingan yang berpotensi minyak bayi di muka?

Walaupun secara umum dapat digunakan dengan selamat, tetapi ada beberapa kesan sampingan yang dapat dirasakan. Itu dia:

Tindak balas alahan

Reaksi alahan terhadap minyak mineral, komponen utama di minyak bayi, memang sangat jarang berlaku.

Namun, jika anda mempunyai kulit sensitif dan bimbang anda mungkin mengalami reaksi alergi ini, cubalah sapukan sedikit minyak bayi di kawasan kulit yang tidak terlalu ditutup dengan pakaian.

Tunggu 24 jam untuk melihat apakah ada reaksi minyak bayi terhadap kulit anda. Sekiranya tidak ada kerengsaan atau kemerahan, maka anda boleh memohon minyak bayi ke muka tanpa masalah.

Boleh mencetuskan jerawat

minyak bayi sudah tentu bukan komedogenik atau tidak akan menyumbat liang. Walau bagaimanapun, jika anda terdedah kepada jerawat di wajah anda, maka minyak bayi boleh mencetuskan jerawat, anda tahu!

Ini adalah pelbagai faedah minyak bayi untuk wajah yang perlu anda ketahui. Sentiasa gunakan bahan selamat untuk wajah anda, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found