Kesihatan

Berhenti menggaru! 9 Bahan Ramuan Gatal Semula Jadi Ini Yang Boleh Digunakan

Terdapat pelbagai penyebab kulit gatal. Sekiranya anda mengalami gatal ringan, jangan terburu-buru menggunakan ubat topikal atau oral untuk menghilangkan rasa gatal.

Anda boleh menggunakan beberapa ramuan rumah sebagai ubat gatal semula jadi. Selain lebih selamat, keberkesanannya juga tidak kurang daripada ubat perubatan.

Bahan ubat gatal semula jadi untuk menenangkan kulit

Anda boleh mendapatkan ubat semula jadi untuk gatal-gatal dari ramuan di dapur atau dari tanaman yang biasanya disimpan di halaman. Apakah ubat semula jadi ini? Ayuh, lihat penjelasan berikut:

1. Kompres sejuk

Memampatkan kulit dengan air sejuk dapat melegakan gatal, mengurangkan bengkak dan juga mencegah ruam menjadi lebih teruk.

Ini kerana sensasi sejuk dapat menyekat aliran darah ke kawasan yang meradang. Caranya, anda boleh memampatkan kulit dengan membeli alat kompres yang boleh diisi dengan ais atau dengan kain yang telah dibasahi dengan air ais.

2. Oatmeal

Oatmeal telah lama digunakan untuk merawat pelbagai masalah kulit dari gatal-gatal, eksim hingga terbakar. Dilaporkan Garis KesihatanPenggunaan oatmeal sebagai ubat semula jadi untuk gatal telah disetujui oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat sejak tahun 2003.

Anda boleh menggunakan oatmeal sebagai penghilang gatal dengan mencampurkan satu cawan oatmeal di dalam tab mandi. Kemudian anda boleh rendam dalam campuran air selama 30 minit.

3. Aloe vera

Gel jernih yang berasal dari tumbuhan lidah buaya segar boleh digunakan sebagai penenang untuk kulit gatal dan jengkel. Ini kerana lidah buaya mengandungi bahan-bahan yang menyumbang kepada kesan anti-radang.

Sekiranya anda mempunyai tanaman ini di rumah, anda boleh segera memotongnya dan mengambil bahagian gel. Kemudian anda gosokkannya pada kulit yang gatal.

4. Minyak kelapa

Minyak kelapa mempunyai sifat antiseptik dan anti-radang. Percubaan klinikal menunjukkan bahawa minyak kelapa digunakan untuk merawat dermatitis atopik pada anak-anak, menunjukkan kesan yang lebih baik daripada minyak mineral biasa.

Sementara itu, kajian lain juga menyebutkan bahawa menggunakan minyak kelapa dapat mengurangkan keparahan dermatitis dan dapat membantu menyembuhkan luka pada kulit.

5. Baking soda

Baking soda atau sodium bikarbonat adalah salah satu bahan dapur yang boleh dijadikan ubat gatal semula jadi. Kerana baking soda dapat menyeimbangkan pH kulit anda dan menenangkan kulit anda.

Cara menggunakannya sama seperti dengan oatmeal. Anda hanya perlu mencampurkan satu hingga dua cawan baking soda ke dalam tab mandi yang berisi air suam, kemudian gunakannya untuk merendam jika anda ingin melegakan gatal pada kulit.

6. Cuka sari apel

Cuka sari apel mempunyai sifat antimikroba yang dipercayai dapat membantu gatal-gatal, terutama pada kulit kepala. Walau bagaimanapun, penggunaan cuka sari apel tidak digalakkan jika gatal pada kulit telah menyebabkan luka atau pendarahan.

7. Garam epsom

Garam epsom atau garam laut mati digunakan sebagai ubat rakyat untuk melegakan sakit otot dan kesakitan. Selain itu, garam yang kaya dengan magnesium dan mineral juga dipercayai dapat membantu mengatasi kegatalan pada kulit.

Satu kajian menunjukkan bahawa mandi garam laut mati yang digabungkan dengan terapi sinar matahari menghasilkan rawatan dermatitis atopik atau eksim yang baik.

8. Minyak pokok teh

Ini adalah sejenis minyak yang berasal dari tanaman Melaleuca alternifolia. Salah satu daripada banyak tumbuh-tumbuhan yang tinggal di Australia. Minyak ini mempunyai sifat anti-radang dan juga banyak digunakan sebagai antiseptik.

Memiliki sifat yang dipercayai dapat menenangkan kulit, sudah ada banyak produk perawatan kulit yang mengandung minyak ini. Terutamanya digunakan dalam ubat-ubatan untuk merawat jerawat gatal pada kulit wajah.

9. Minyak sayur

Terdapat beberapa minyak sayuran yang boleh menjadi pilihan anda, seperti:

  • Minyak zaitun
  • minyak Argan
  • Minyak jojoba
  • minyak safflower (Carthamus tinctorius L.)
  • Chamomile

Setiap minyak ini mempunyai kelebihan. Tetapi secara amnya, semuanya dapat digunakan untuk menenangkan kulit.

Berikut adalah beberapa ubat gatal semula jadi yang boleh anda gunakan. Sekiranya selepas menggunakan ubat semula jadi ini, rasa gatal pada kulit anda tidak reda, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang anda perlukan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan kulit dan alat kelamin dengan rakan doktor pakar kita. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!