Kesihatan

Ampisilin (Ampisilin)

Ampisilin (ampisilin) ​​adalah kelas antibiotik yang berasal dari penisilin yang mempunyai prestasi spektrum luas. Ubat ini boleh diberikan untuk merawat sejumlah jangkitan bakteria, baik bakteria gram negatif maupun gram positif.

Ampicillin dipatenkan pada tahun 1958 dan mula digunakan untuk tujuan perubatan pada tahun 1961. Kini, ubat ini telah dimasukkan ke dalam Senarai Ubat-ubatan Penting Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO).

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ampisilin, faedahnya, dosnya, cara mengambilnya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa ampisilin?

Ampisilin adalah antibiotik yang digunakan untuk merawat jangkitan bakteria telinga, hidung, tekak, paru-paru, kulit, pundi kencing dan alat kelamin.

Ubat ini juga boleh digunakan untuk mencegah jangkitan bakteria Streptokokus kumpulan B pada bayi baru lahir. Selain itu, ampisilin juga digunakan untuk mencegah dan merawat meningitis berjangkit, salmonellosis, dan endokarditis.

Ampicillin tersedia sebagai ubat generik yang boleh anda dapatkan di beberapa farmasi. Ubat ini secara amnya diambil melalui mulut (secara lisan) atau dengan suntikan (secara parenteral).

Apakah fungsi dan faedah ampisilin?

Ampisilin berfungsi sebagai agen antibakteria yang akan berfungsi untuk menghalang pembentukan sintesis dinding sel bakteria, sehingga sel bakteria tumbuh dengan dinding sel yang tidak sempurna yang akhirnya menyebabkan dinding sel bakteria pecah.

Biasanya ubat akan berfungsi maksimum 1 hingga 2 jam setelah diambil. Untuk persediaan parenteral biasanya dapat berjalan lebih cepat. Ampisilin biasanya diberikan untuk merawat keadaan berikut:

Endokarditis

Ampicillin adalah salah satu antibiotik yang disyorkan untuk rawatan endokarditis enterokokus. Ubat ini biasanya digunakan dalam kombinasi dengan aminoglikosida, seperti streptomisin dan gentamicin.

Selain itu, ubat ini juga dapat diberikan untuk rawatan endokarditis yang disebabkan oleh staphylococci, streptococci, E. coli, P. mirabilis, atau Salmonella.

Sebagai tambahan kepada rawatan, ubat ini juga dapat diberikan sebagai pencegahan endokarditis bakteria streptokokus pada pasien yang menjalani prosedur pergigian tertentu.

Walaupun sebilangan pakar perubatan lebih suka amoksisilin oral. Ampisilin dapat diberikan sebagai pengganti jika pesakit tidak dapat minum ubat oral.

Pemberian ubat gabungan biasanya mesti diketahui sama ada penyebab jangkitan adalah ketahanan terhadap ampisilin. Sekiranya demikian, penggunaan gentamicin bersama dengan agen lain mungkin disyorkan.

Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui bahawa anda mesti mengambil ubat ini atau antibiotik lain sehingga dos selesai. Walaupun anda merasa sembuh, anda harus mengambil baki ubat untuk mencegah ketahanan bakteria.

Meningitis

Ampisilin juga digunakan untuk merawat meningitis akibat jangkitan bakteria Neisseria meningitidis, Streptococcus agalactiae, Listeria monocytogenes, E. coli, H. influenzae, dan S. pneumoniae.

Ia juga merupakan ubat pilihan untuk rawatan meningitis S. agalactiae pada bayi baru lahir. Walau bagaimanapun, ubat ampisilin tidak boleh digunakan sendiri dan harus digabungkan dengan agen lain.

Biasanya ubat terapi utama diberikan bersamaan dengan aminoglikosida, seperti gentamicin melalui suntikan intravena. Kelas ubat penisilin akan diberikan setelah tindak balas rawatan awal dicapai.

Sebagai tambahan kepada gentamicin, kombinasi dengan chloramphenicol biasanya juga digunakan, terutama untuk merawat S. pneumoniae mudah terkena penisilin.

Jangkitan saluran pernafasan

Ampisilin boleh digunakan sebagai rawatan untuk jangkitan saluran pernafasan yang disebabkan oleh: Staphylococcus aureus, Streptokokus, S. pyogenes, atau H influenzae.

Umumnya ubat ini tidak boleh digunakan jika ubat penisilin masih berkesan untuk rawatan jangkitan streptokokus atau staphylococcal. Ubat ini juga tidak boleh digunakan sendiri untuk jangkitan pernafasan dengan H. influenzae apabila rintangan mungkin berlaku.

Jangkitan saluran kencing

Ampisilin dapat diberikan untuk rawatan jangkitan saluran kencing yang disebabkan oleh bakteria rentan Enterococci, E. coli, atau Proteus mirabilis.

Beberapa pakar berpendapat bahawa ubat ini cukup berkesan untuk jangkitan saluran kencing kerana kepekatannya yang tinggi dalam air kencing. Walau bagaimanapun, pertimbangan lain perlu diambil kira kerana kemungkinan daya tahan yang menghalang ubat daripada berfungsi.

Jangkitan gonorea

Ampisilin juga boleh diberikan untuk merawat jangkitan gonorea akut yang tidak rumit (anogenital dan uretra). Penyakit ini biasanya disebabkan oleh bakteria Neisseria gonorrhoeae terdedah.

Walau bagaimanapun, ampisilin hanya boleh diberikan untuk beberapa jangkitan gonorea. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit tidak mengesyorkan ubat ini untuk jangkitan gonore, uretritis gonokokus. Ini kerana risiko ketahanan bakteria terhadap ubat penisilin.

Pertussis

Ampisilin telah digunakan untuk merawat dan mencegah jangkitan paru-paru sekunder pada pesakit dengan pertusis (batuk rejan). Walau bagaimanapun, ubat ini mungkin tidak menghalang perkembangan gejala pertusis.

Oleh itu, biasanya dalam rawatan juga diberikan antibiotik eritromisin. Selain memendekkan perkembangan gejala, kombinasi dengan eritromisin juga dapat merawat tahap katarak pertusis.

Demam kepialu

Ampisilin juga dapat digunakan sebagai ubat alternatif untuk mengatasi demam kepialu (demam enterik) yang disebabkan oleh Salmonella typhi. Di samping itu, beberapa ubat pilihan lain, termasuk cephalosporins generasi ketiga (ceftriaxone, cefotaxime) atau fluoroquinolones (ciprofloxacin, ofloxacin).

Ia juga disyorkan untuk merawat gastroenteritis yang disebabkan oleh bakteria Salmonella yang rentan. Namun, sebelum diberi rawatan, anda harus membuat diagnosis terlebih dahulu untuk mengetahui punca gastroenteritis.

Jangkitan bakteria Shigella

Ampisilin juga digunakan untuk merawat jangkitan gastrointestinal yang disebabkan oleh bakteria Shigella yang rentan. Gejala utama jangkitan Shigella adalah cirit-birit yang sering berdarah.

Anti-infeksi biasanya ditunjukkan yang juga harus disertai dengan resusitasi cairan dan elektrolit untuk jangkitan shigellosis yang teruk. Sekiranya ampisilin diketahui tahan terhadap bakteria, fluoroquinolones, ceftriaxone, atau cotrimoxazole dapat diberikan.

Jenama dan harga Ampicillin

Ubat ini telah beredar di Indonesia dengan beberapa jenama berdaftar. Beberapa jenama ubat ampisilin yang telah beredar adalah Ambiopi, Amcillin, Phapin, Rampicillin, Sanpicillin, Ampimax, dan lain-lain.

Anda mungkin memerlukan preskripsi doktor untuk menebus ubat ini. Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat ampisilin dan harganya:

Ubat generik

 • Tablet Ampicillin 500 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh Novell Pharma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 723 / tablet.
 • Tablet Ampicillin 500 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh PT Kimia Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 840 / tablet.
 • Suntikan Ampicillin 1000mg. Persediaan parenteral (suntikan) yang dihasilkan oleh Phapros. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 18,569 / pcs.
 • Ampisilin 500 mg capl. Penyediaan caplet generik yang dihasilkan oleh Holi Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 616 / tablet.

Ubat paten

 • Sirap Kering Supramox 125mg / 5mL. Persediaan sirap kering mengandungi 125 mg ampisilin trihidrat. Ubat ini dihasilkan oleh Meprofarm dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 28,552 / sebotol.
 • Tablet Bactesyn 375 mg. Penyediaan tablet mengandungi ampisilin dan sulbaktam yang dihasilkan oleh Kalbe Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp. 30,685 / tablet.
 • Tablet 500 mg Binotal. Penyediaan tablet mengandungi ampicillin trihydrate yang dihasilkan oleh Bayer Schering Pharma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 5,331 / tablet.
 • Sirap Kering Sanpicillin 60mL. Penyediaan sirap kering yang dihasilkan oleh Sanbe Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 11,706 / sebotol.

Bagaimana anda mengambil ampisilin?

Baca dan ikuti arahan bagaimana minum dan dos pada label ubat preskripsi mengikut ketentuan yang diberikan oleh doktor. Jangan gunakan ubat dalam dos yang lebih besar atau lebih kecil daripada yang disyorkan.

Ambil tablet dengan segelas air. Dadah tidak boleh dihancurkan, dikunyah, atau dibubarkan tanpa arahan doktor. Rujuk doktor anda jika anda sukar menelan tablet.

Goncangkan suntikan oral (sirap) sebelum anda mengukur dosnya. Gunakan sudu dos atau pengukur dos lain yang disertakan bersama ubat. Sekiranya anda tidak mempunyai alat pengukur dos, tanyakan kepada ahli farmasi anda bagaimana mengukur dos ubat anda yang betul.

Ubat tersebut harus diminum semasa perut kosong, iaitu sekurang-kurangnya 30 minit sebelum atau 2 jam selepas makan.

Minum ubat secara berkala untuk mendapatkan kesan terapeutik maksimum. Ini juga akan membantu anda untuk lebih mudah mengingat kapan mengambil ubat anda.

Sekiranya anda terlupa mengambil ubat anda, ambil ubat anda sebaik sahaja tiba masanya untuk mengambil ubat seterusnya. Lewati dos apabila tiba masanya untuk mengambil dos seterusnya. Jangan menggandakan dos ubat yang hilang dalam satu dos.

Sekiranya anda mengambil ubat ini untuk merawat gonorea, doktor anda juga boleh menguji anda untuk jangkitan sifilis, atau penyakit kelamin lain.

Sekiranya anda mengambil ubat untuk rawatan jangka panjang, anda mungkin memerlukan pemeriksaan ginjal, hati, dan sel darah secara berkala.

Ambil ubat sehingga dos penuh ubat habis. Menghentikan rawatan sebelum dos penuh dicapai meningkatkan risiko ketahanan bakteria. Terus minum ubat walaupun anda berasa lebih baik.

Anda juga tidak mengambil ampisilin untuk merawat jangkitan virus. Ubat ini hanya boleh digunakan untuk merawat jangkitan bakteria sehingga tidak berkesan untuk merawat jangkitan virus.

Ubat ampisilin boleh mempengaruhi keputusan ujian perubatan tertentu. Beritahu doktor yang akan merawat anda bahawa anda mengambil ubat ini.

Setelah digunakan, simpan ampisilin pada suhu bilik dari kelembapan dan panas terik. Pastikan botol ditutup rapat apabila tidak digunakan.

Berapakah dos ampisilin?

Dos dewasa

Makanan tambahan dalam terapi sistemik untuk rawatan jangkitan

 • Dos diberikan secara intra-artikular: 500mg setiap hari.
 • Dos diberikan secara intraperitoneally: 500mg setiap hari.
 • Dos diberikan secara intrapleurally: 500mg setiap hari.

Untuk meningitis yang diberikan melalui suntikan intravena

Dos biasa: 2 gram setiap 6 jam.

Jangkitan saluran empedu, bronkitis, endokarditis, gastroenteritis, listeriosis, otitis media, jangkitan streptokokus, dan peritonitis

Dos biasa: 0.25 gram hingga 1 gram setiap 6 jam.

Demam kepialu dan paratyphoid

Dos biasa: 2 gram digabungkan dengan 1 gram probenecid sebagai dos tunggal. Rawatan pada wanita disyorkan untuk diulang.

Jangkitan saluran kencing

Dos biasa: 500mg setiap 8 jam.

Dos anak

Untuk terapi sistemik untuk rawatan jangkitan boleh diberikan dos separuh daripada dos dewasa biasa untuk kanak-kanak berumur kurang dari 10 tahun.

Untuk meningitis yang diberikan melalui suntikan intravena, dos 150 mg per kg sehari dapat diberikan dalam dos terbahagi.

Sementara itu, jangkitan saluran empedu, bronkitis, endokarditis, gastroenteritis, listeriosis, otitis media, jangkitan streptokokus, dan peritonitis. Dos boleh diberikan separuh daripada dos dewasa biasa untuk kanak-kanak yang berumur kurang dari 10 tahun.

Adakah ampisilin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) merangkumi ampisilin dalam kategori kehamilan ubat-ubatan B.

Kajian klinikal pada haiwan eksperimen menunjukkan bahawa ubat ini tidak menimbulkan risiko bahaya pada janin. Namun, belum ada kajian yang mencukupi pada wanita hamil.

Ubat ini diketahui dapat diserap dalam susu ibu sehingga boleh mempengaruhi bayi yang menyusu. Walau bagaimanapun, sebilangan pakar kesihatan menyatakan bahawa ampisilin selamat untuk dimakan oleh ibu hamil atau ibu yang menyusu.

Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda mengenai keselamatan penggunaan ubat ini sebelum mengambil ampisilin, terutamanya ketika anda hamil atau menyusu.

Apakah kemungkinan kesan sampingan ampisilin?

Hentikan rawatan dan berjumpa doktor dengan segera sekiranya kesan sampingan berikut berlaku selepas anda mengambil ampisilin:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka atau tekak
 • Reaksi kulit yang teruk, termasuk demam, sakit tekak, mata yang terbakar, sakit kulit, ruam kulit merah atau ungu dengan lecet dan mengelupas kulit.
 • Sakit perut yang teruk
 • Cirit-birit berair atau berdarah, walaupun setelah beberapa bulan sejak dos terakhir ampisilin anda
 • Lepuh mulut, bisul muncul, atau sakit
 • Ruam kulit kemerahan atau gatal
 • Demam, menggigil, sakit tekak, kelenjar bengkak, sakit sendi, atau tidak sihat
 • kulit pucat
 • Tangan dan kaki sejuk
 • Rasa pening atau sesak nafas.

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat pengambilan ampisilin termasuk:

 • Mual, muntah, sakit perut, atau cirit-birit
 • Ruam, lidah bengkak atau menghitam
 • Gatal atau keputihan pada faraj.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh menggunakan ampisilin jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap ampisilin atau antibiotik yang serupa, seperti amoksisilin, dicloxacillin, nafcillin, atau penisilin.

Beritahu doktor anda mengenai sejarah perubatan tertentu yang anda ada, terutamanya:

 • Diabetes
 • Demam kerana alahan bermusim
 • Asma
 • Cirit-birit kerana mengambil antibiotik
 • Penyakit buah pinggang
 • Alergi terhadap antibiotik cephalosporin
 • Demam kelenjar (sejenis jangkitan virus)
 • Mononukleosis berjangkit (penyakit kerana jangkitan virus)
 • Leukemia limfatik (sejenis barah darah dan sumsum tulang)
 • Jangkitan HIV

Sekiranya anda menghidap diabetes, ampisilin boleh mengganggu keputusan ujian air kencing untuk gula. Bincangkan dengan doktor anda bagaimana memantau ujian air kencing semasa mengambil ubat ini.

Beritahu doktor anda sebelum menggunakan ubat ini semasa anda hamil atau menyusu. Anda juga tidak memberi ubat kepada anak-anak tanpa arahan doktor.

Ampisilin dapat menjadikan pil kawalan kelahiran kurang berkesan. Tanya doktor anda mengenai penggunaan alat kawalan kelahiran bukan hormon, seperti kondom, diafragma dengan spermisida, untuk mencegah kehamilan.

Beritahu doktor anda jika anda baru-baru ini diberi vaksin. Jangan menerima vaksinasi tanpa bertanya terlebih dahulu kepada doktor anda.

Interaksi dengan ubat lain

Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda menggunakan ubat berikut semasa mengambil ampisilin:

 • Ubat untuk gout, contohnya probenecid, allopurinol, sulfinpyrazone
 • Ubat-ubatan untuk merawat barah, misalnya metotreksat
 • Dadah yang digunakan untuk mencegah dan merawat malaria, misalnya klorokuin
 • Warfarin (ubat penipisan darah)
 • Antibiotik lain seperti tetrasiklin, kloramfenikol, eritromisin
 • Pil perancang keluarga

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.