Kesihatan

Rentan kepada Ibu Menyusui, Kenali Ciri-ciri Mastitis Payudara Sejak Dini

Mastitis adalah keadaan yang sering dialami oleh ibu menyusu. Keadaan ini boleh mengganggu penyusuan bayi anda kerana ketidakselesaan yang ditimbulkannya. Adalah sangat penting untuk mengetahui ciri-ciri mastitis payudara.

Mastitis adalah keradangan pada tisu payudara kerana jangkitan. Mastitis boleh menyebabkan payudara penghidap menjadi merah, panas, dan sakit.

Baca Juga: Kulit Gatal seperti Melecur Boleh Menyakitkan Ekzema, Kenali Sebabnya

Penyebab mastitis payudara

Jangkitan pada payudara tidak hanya berlaku dan disebabkan oleh beberapa faktor. Dilaporkan dari Klinik Mayo, berikut adalah penyebab mastitis payudara.

  • Saluran susu tersumbat: Sekiranya payudara tidak sepenuhnya kosong semasa menyusu, salah satu aliran susu mungkin tersumbat. Penyumbatan boleh menyebabkan susu kembali, sehingga menyebabkan jangkitan pada payudara
  • Bakteriake dalam payudara: Bakteria dari permukaan kulit dan mulut bayi boleh memasuki saluran susu melalui retakan pada kulit puting atau melalui bukaan saluran susu. Susu yang tersekat di payudara yang tidak dikosongkan dapat menjadi tempat pembiakan bakteria.

Walaupun sering dialami oleh ibu menyusu, kemungkinan mastitis juga dapat dialami oleh lelaki.

Penyebab mastitis pada lelaki termasuk merokok, kerosakan pada puting, implan payudara, sistem imun yang lemah, atau bahkan menarik rambut di sekitar puting susu.

Baca juga: Sakit Payudara Ketika Ditekan? Mungkin inilah sebabnya

Gejala mastitis payudara

Keadaan payudara ibu menyusu yang terkena mastitis. Foto: //www.aboutkidshealth.ca

Sama seperti kebanyakan penyakit, mastitis juga mempunyai beberapa ciri yang boleh dimiliki penderita. Ciri-ciri mastitis payudara ini harus selalu dipantau dan dipertimbangkan.

Kami mengesyorkan bahawa jika anda mengalami ciri-ciri mastitis payudara di bawah, segera hubungi doktor anda untuk rawatan selanjutnya.

Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah ciri-ciri mastitis payudara.

1. Payudara merah dan bengkak

Ciri utama mastitis payudara yang mudah dikenali adalah kawasan merah dan bengkak pada penghidapnya. Bukan hanya itu, payudara juga terasa panas dan sakit ketika disentuh.

Ciri-ciri mastitis payudara adalah penebalan tisu payudara atau ketulan payudara

Benjolan di payudara boleh timbul kerana beberapa sebab, salah satunya adalah mastitis. Sekiranya anda menderita keadaan ini, anda mungkin mempunyai benjolan di payudara anda. Ini boleh disebabkan oleh penebalan kelenjar susu ibu.

3. Sakit semasa menyusu

Ciri lain dari mastitis payudara adalah sakit ketika menyusu. Sekiranya bayi anda menyusui dengan betul, anda mungkin mengalami kesakitan 30 hingga 60 saat dari puting dan areola ditarik ke mulut bayi, biasanya rasa sakit akan reda.

Tetapi jika rasa sakit itu dirasakan secara berterusan atau hanya semasa penyusuan, anda harus menyedari ini kerana ia boleh menjadi tanda mastitis.

4. Pelepasan dari payudara adalah salah satu ciri mastitis payudara

Pelepasan dari payudara sebenarnya dialami oleh banyak wanita dari semasa ke semasa dan ini mungkin merupakan perkara biasa. Sekiranya ini berlaku pada seorang lelaki, ini tidak normal.

Namun, jika keputihan berwarna putih atau mengandungi darah, anda harus segera menghubungi doktor, kerana ini adalah gejala mastitis payudara.

5. Mempunyai gejala demam

Anda juga mungkin mengalami gejala demam, seperti suhu tinggi hingga 37.5 ° Celsius, demam, dan keletihan.

Anda juga boleh merasa letih, sakit, dan sejuk, memikirkan anda menghidap selesema. Seseorang yang menderita mastitis kadang-kadang mengalami demam diikuti dengan sakit pada payudara.

Baca juga: Bintik-bintik Merah pada Kulit, Ayo, kenal pasti jenis dan penyebabnya

6. Abses payudara

Sekiranya mastitis tidak dirawat dengan segera, abses payudara boleh terbentuk. Abses payudara adalah penumpukan nanah di payudara. Biasanya ini menyebabkan kulit kelihatan merah dan bengkak, dan terasa panas dan menyakitkan apabila disentuh.

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda harus segera menghubungi doktor anda sebelum timbul komplikasi yang lebih serius.

Ciri-ciri mastitis payudara mesti selalu dipertimbangkan dan diperhatikan. Sangat disyorkan untuk berjumpa doktor dengan segera dan segera merawat mastitis jika anda mempunyai ciri-ciri yang dinyatakan di atas.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found