Kesihatan

Bolehkah paru-paru basah dihantar?

Pneumonia adalah jangkitan yang berlaku pada satu atau kedua paru-paru. Keadaan ini boleh menyebabkan gejala perlu diperhatikan. Gejala boleh berkisar dari ringan hingga teruk bergantung kepada beberapa faktor. Kemudian, adakah paru-paru basah menular atau tidak?

Pneumonia adalah penyakit yang tidak mengenal usia. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih serius jika berlaku pada bayi dan kanak-kanak, orang tua berusia lebih dari 65 tahun, dan seseorang yang mempunyai masalah kesihatan atau sistem imun yang lemah.

Baca juga: Harus Tahu, Ini adalah Gejala Paru-Paru Basah dan Cara Mengubatinya

Mengenal paru-paru basah

Pneumonia, juga dikenal sebagai pneumonia, adalah jangkitan yang menyebabkan radang kantung udara (alveoli) pada satu atau kedua paru-paru.

Kantung udara ini mengandungi cairan atau nanah yang dapat menyebabkan beberapa gejala, seperti batuk kahak, demam, menggigil, atau bahkan sukar bernafas.

Gejala pada setiap pesakit tidak mungkin sama, ini bergantung pada jenis kuman yang menyebabkan jangkitan, usia, dan keadaan kesihatan keseluruhan.

Sebelum mengetahui paru-paru basah berjangkit atau tidak, ketahui terlebih dahulu penyebabnya

Terdapat banyak kuman yang boleh menyebabkan radang paru-paru. Penyebab yang paling biasa adalah bakteria dan virus di udara yang kita hirup.

Tubuh kita biasanya mencegah kuman ini daripada menjangkiti paru-paru kita, tetapi kuman juga dapat merosakkan sistem imun walaupun kita mempunyai kesihatan yang baik. Untuk lebih jelasnya, berikut adalah perbincangan mengenai penyebab radang paru-paru

Bakteria

Bakteria adalah penyebab radang paru-paru yang paling biasa. Pneumonia bakteria boleh berlaku dengan sendirinya. Namun, ia juga dapat berkembang setelah anda mengalami jangkitan virus tertentu, seperti selesema atau selsema.

Bakteria yang biasanya menyebabkan paru-paru basah adalah:

 • Streptococcus pneumoniae
 • Mycoplasma pneumoniae
 • Haemophilus influenzae
 • Legionella pneumophila

Virus

Pneumonia yang disebabkan oleh virus biasanya ringan dan hilang sendiri dalam beberapa minggu. Namun, kadang-kadang ia juga lebih serius dan memerlukan kemasukan ke hospital. Virus yang menyebabkan radang paru-paru termasuk:

 • Virus syncytial pernafasan (RSV)
 • Beberapa virus selesema dan selesema yang paling biasa
 • SARS-CoV-2 (virus yang menyebabkan COVID-19)

Acuan

Selain bakteria dan virus, radang paru-paru juga dapat disebabkan oleh jamur. Pneumonia akibat kulat lebih kerap terjadi pada seseorang yang mempunyai masalah kesihatan kronik atau sistem imun yang lemah.

Beberapa kulat yang boleh menyebabkan radang paru-paru termasuk:

 • Pneumocystis jirovecii
 • Spesies Cryptococcus
 • Spesies histoplasmosis

Adakah radang paru-paru berjangkit atau tidak?

Pneumonia berjangkit atau tidak adalah soalan yang paling kerap diajukan oleh banyak orang, terutama orang yang menghidap radang paru-paru atau seseorang yang tinggal bersama penghidapnya.

Seperti yang diketahui sebelumnya bahawa paru-paru basah disebabkan oleh bakteria, virus, dan kulat. Sebilangan penyebab ini memang boleh disebarkan dari orang ke orang. Contohnya, dalam kes radang paru-paru disebabkan oleh virus.

Terdapat banyak virus yang menyebabkan radang paru-paru, virus itu sendiri dapat ditularkan dari orang ke orang dengan mudah, kerana virus influenza dapat bertahan di permukaan, yang membuatnya lebih mudah menular.

Bukan hanya itu, bakteria penyebab pneumonia juga dapat disebarkan dari orang ke orang. Sedangkan dalam kasus radang paru-paru akibat kulat, ia dapat menular dari lingkungan ke manusia, tetapi tidak dari orang ke orang.

Bagaimana ia dihantar?

Sebilangan besar kes radang paru-paru disebabkan oleh bakteria atau virus. Ia boleh disebarkan melalui beberapa cara. Berikut ini adalah kaedah penularan paru-paru basah yang disebabkan oleh bakteria dan virus seperti yang diringkaskan dari: Garis Kesihatan.

 • Batuk atau bersin
 • Berkongsi cawan atau perkakas makanan
 • Menyentuh tisu atau objek lain yang telah digunakan oleh pesakit
 • Tidak mencuci tangan dengan betul, terutama setelah batuk, bersin, atau meniup hidung.

Baca juga: 7 Cara Mudah Menjaga Kesihatan Paru

Apa bahaya paru-paru basah?

Paru-paru basah adalah penyakit yang mesti segera diubati, jika tidak mendapat rawatan yang tepat, penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi, terutama pada golongan berisiko tinggi.

Kumpulan berisiko tinggi adalah kanak-kanak berumur 2 tahun ke bawah, dan orang tua berumur 65 tahun ke atas.

Berikut adalah beberapa komplikasi yang boleh timbul.

 • Bakteria dalam aliran darah (bakteremia): Bakteria yang memasuki aliran darah dari paru-paru dapat menyebarkan jangkitan ke organ lain
 • Kesukaran bernafas: Sekiranya radang paru-paru teruk atau jika anda mempunyai penyakit paru-paru kronik, anda mungkin menghadapi masalah bernafas dan mendapat cukup oksigen.
 • Penumpukan cecair di sekitar paru-paru (efusi pleura): Pneumonia (pneumonia) boleh menyebabkan cairan menumpuk di ruang nipis di antara lapisan tisu yang melapisi paru-paru dan rongga dada (pleura).
 • Abses paru-paru: Abses berlaku ketika nanah terbentuk di rongga paru-paru.

Itulah beberapa maklumat mengenai paru-paru basah yang berjangkit atau tidak. Untuk mengelakkan komplikasi yang berlaku, anda harus segera berjumpa doktor untuk keadaan ini.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!