Kesihatan

Pelbagai Khasiat Daging Arnab: Menjaga Kesihatan Jantung untuk Menurunkan Berat Badan

Daging arnab tidak begitu popular seperti ayam atau daging lembu untuk dimakan. Tetapi jangan salah, daging arnab juga mempunyai banyak manfaat untuk tubuh. Jadi, apa faedah kesihatan daging arnab?

Baca juga: 17 Makanan untuk Meningkatkan Darah Baik untuk Orang yang Mengalami Anemia

Kandungan pemakanan daging arnab

Perlu diingat bahawa daging arnab mempunyai banyak nutrien yang penting untuk tubuh. Dalam 100 gram daging arnab mengandungi kira-kira:

  • Kalori: 173
  • Jumlah lemak: 3.5 gram
  • Kolesterol: 123 mg
  • Natrium: 45 mg
  • Potasium: 343 mg
  • Protein: 33 gram
  • Kalsium: 1 peratus
  • Besi: 27 peratus
  • Vitamin B6: 15 peratus
  • Magnesium: 7 peratus

Jika dibandingkan dengan ayam atau daging lain, seperti daging lembu, daging arnab mempunyai kandungan lemak yang sangat sedikit. Bukan hanya itu, kandungan protein dalam daging arnab boleh dikatakan lebih banyak daripada daging ayam.

Selain itu, daging arnab juga mengandungi thiamin (vitamin B1), ribolflavin (vitamin B2), niasin (vitamin B3), vitamin B12, zink, dan selenium.

Khasiat daging arnab untuk kesihatan

Mempunyai kandungan nutrisi yang banyak menjadikan daging arnab menjadi makanan yang penuh dengan faedah. Inilah pelbagai faedah daging arnab untuk kesihatan tubuh:

1. Mempunyai kandungan lemak yang lebih rendah

Seperti yang telah disebutkan, daging arnab adalah makanan yang mempunyai kandungan lemak yang lebih rendah jika dibandingkan dengan daging lain. Dalam setiap 100 gram daging arnab mengandungi kira-kira 3.5 gram lemak.

Jumlah kandungan dikatakan lebih rendah daripada kandungan lemak dalam daging lembu yang mengandungi sekitar 19.54 gram lemak dalam 100 gram.

2. Mengandungi protein berkualiti tinggi

Kandungan protein dalam daging arnab berkualiti tinggi. Bukan hanya itu, jenis protein yang terkandung di dalamnya juga mudah dicerna. Ini bermaksud bahawa tubuh dapat memperoleh semua kelebihan protein tanpa membahayakan sistem pencernaan.

3. Menjaga kesihatan otak

Tambahan lagi, manfaat daging arnab baik untuk kesihatan otak.

Dipetik dari halaman Dr.HealthBenefits.comBeberapa kajian mendapati bahawa daging arnab kaya dengan vitamin B12, yang tidak hanya baik untuk kesihatan otak, tetapi juga membuat sistem saraf berfungsi dengan optimal.

Oleh itu, ia juga dapat membantu mencegah beberapa keadaan degeneratif pada sel otak, seperti demensia atau penyakit Alzheimer.

Baca juga: Penting! Ini adalah Pelbagai Vitamin dan Mineral untuk Menguatkan Daya Tahan Badan

4. Baik untuk kesihatan jantung

Jika dibandingkan dengan jenis daging putih yang lain, daging arnab juga merupakan sumber kalium yang sangat baik. Anda perlu tahu bahawa kalium berguna untuk menjaga kesihatan jantung, dengan menghilangkan natrium berlebihan dalam darah.

5. Pastikan berat badan anda terkawal

Manfaat lain dari daging arnab yang juga perlu anda ketahui ialah ia dapat membantu mengekalkan berat badan. Daging arnab boleh menjadi alternatif untuk menurunkan berat badan tanpa mengorbankan jumlah protein yang dimakan.

Daging arnab memang mempunyai kandungan protein yang tinggi, tetapi makan daging arnab bukanlah satu-satunya alasan untuk menurunkan berat badan.

Kerana, kajian yang diterbitkan di Jurnal Antarabangsa Farmasi & Penyelidikan Bioperubatan menyatakan bahawa daging arnab berkhasiat seperti ikan.

Bukan hanya itu, daging arnab tidak hanya rendah lemak tetapi juga rendah kalori yang juga dapat membantu anda menurunkan berat badan.

6. Kandungan kalsium yang tinggi

Salah satu bahan yang juga terdapat dalam daging arnab adalah kalsium. Ini menjadikan kebaikan daging arnab baik untuk menjaga tulang dan gigi yang sihat.

7. Mengandungi mineral penting

Mengenai kandungan mineral, daging arnab tidak hanya mengandung kalium atau kalium, tetapi juga selenium yang dapat membantu dalam pengeluaran sperma.

Terdapat juga zat besi yang dapat membantu mengoptimumkan pengeluaran sel darah merah.

8. Kaya dengan asid lemak omega 3

Asid lemak omega 3 tidak hanya terdapat pada ikan, tetapi daging arnab juga mengandungnya. Asid lemak omega 3 adalah lemak sihat yang baik untuk kesihatan jantung dan dapat membantu menurunkan risiko serangan jantung dan strok.

Itulah beberapa maklumat mengenai khasiat daging arnab. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai faedah lain dari daging arnab, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!