Kesihatan

Saraf yang terjepit menyukarkan pergerakan, adakah penyakit ini dapat disembuhkan?

Apabila anda mengalami saraf yang mencubit, tentu anda tidak boleh mengatasinya sahaja. Anda harus mendapatkan rawatan yang betul. Jadi bolehkah saraf yang dicubit sembuh sepenuhnya?

Baca Juga: Mengalami Saraf yang Terjepit? Mungkin inilah sebabnya

Punca saraf terjepit

Saraf mencubit berlaku apabila anda memberi tekanan (mampatan) terlalu banyak pada saraf oleh tisu sekitarnya.

Dalam beberapa kes, tisu ini mungkin tulang rawan, seperti halnya hernia tulang belakang yang menekan akar saraf. Walaupun dalam kes lain, otot atau tendon dapat menyebabkan saraf terjepit terjadi.

Sebagai langkah untuk mencegah terjadinya saraf yang terjepit, berikut adalah tindakan yang dapat anda lakukan.

 • Pertahankan kedudukan yang baik, jangan menyilangkan kaki atau berbaring di satu posisi untuk jangka masa panjang.
 • Hadkan aktiviti berulang dan kerap berehat semasa melakukan aktiviti ini. Akhir sekali juga sangat penting untuk mengekalkan berat badan yang sihat.

Gejala saraf yang terjepit

Melancarkan penjelasan dari Klinik MayoTanda dan gejala saraf yang mencubit termasuk:

 • Kebas
 • Menyakitkan
 • kesemutan
 • Mula merasakan kelemahan otot di kawasan yang terkena saraf yang terjepit
 • Selalunya merasakan bahawa kaki atau lengan lemah
 • Masalah yang berkaitan dengan saraf yang terjepit mungkin bertambah buruk semasa anda tidur.

Adakah saraf yang dicubit dapat disembuhkan?

Dilaporkan dari Klinik MayoSaraf mencubit berlaku apabila tekanan terlalu banyak diberikan ke saraf oleh tisu di sekitarnya, seperti tulang, tulang rawan, otot atau tendon. Tekanan ini tentunya mengganggu fungsi saraf dan menyebabkan rasa sakit, kesemutan, mati rasa atau kelemahan.

Saraf mencubit boleh berlaku di sejumlah kawasan badan anda. Salah satu contohnya adalah pada tulang belakang bawah yang dapat memberi tekanan pada akar saraf. Ini menyebabkan kesakitan yang memancar ke bahagian belakang kaki.

Cara mengatasi saraf yang mencubit

Saraf yang mencubit di pergelangan tangan boleh menyebabkan rasa sakit dan mati rasa di tangan dan jari.

Biasanya dengan rehat dan rawatan konservatif lain, kebanyakan orang akan pulih dari saraf yang terjepit dalam beberapa hari atau minggu. Kadang kala, pembedahan juga diperlukan untuk menghilangkan rasa sakit pada saraf yang terjepit.

Bagi anda yang mengalami masalah saraf terjepit seperti ini, anda mungkin tertanya-tanya adakah boleh disembuhkan atau tidak. Sebenarnya, keadaan ini dapat diubati.

Tetapi anda harus berhati-hati kerana menangani saraf yang terjepit seperti ini tidak boleh sembrono.

Rawatan saraf terjepit ringan

Apabila anda mengalami saraf terjepit yang masih dalam tahap ringan, doktor secara amnya akan menasihati anda untuk berehat dan melakukan fisioterapi untuk mengurangkan simptomnya.

Boleh disembuhkan atau tidak, juga bergantung pada seberapa parah keadaan saraf yang terjepit. Sekiranya tahapnya teruk, dalam kebanyakan kes, anda tidak dapat kembali ke keadaan awal lagi.

Saraf yang terjepit ringan, langkah-langkah rawatan umumnya merangkumi:

 • Fisioterapi. Biasanya hanya untuk menyokong dan menjaga keadaan badan agar kekal cergas dan sihat. Ini supaya otot masih dapat menyokong dengan baik semasa anda melakukan aktiviti.
 • Dadah kelas NSAID (Ubat Anti-Radang Bukan Steroid) boleh diberikan untuk menghilangkan keluhan atau kesakitan.
 • Banyak rehat. Anda perlu berehat atau mengurangkan aktiviti selama beberapa hari atau minggu.
 • Urut. Terapi lain yang juga membantu meringankan keluhan kerana sakit ketika saraf terjepit adalah urut, terapi sejuk atau panas, regangan, rangsangan otot elektrik, dan lain-lain.
 • Suntikan steroid epidural. Sekiranya selepas 3-4 minggu fisioterapi, tetapi keadaan badan tidak menunjukkan kemajuan, maka suntikan steroid epidural dapat digunakan sebagai pilihan rawatan seterusnya.

Tetapi anda harus ingat, bahawa terapi di atas hanya untuk saraf yang terjepit yang kondisinya masih agak ringan.

Baca Juga: 11 Makanan Yang Diyakini Mengatasi Ejakulasi Pramatang

Rawatan untuk kes-kes saraf terjepit yang teruk

Jadi bolehkah saraf yang dicubit sembuh sepenuhnya? Dalam kes yang teruk, secara amnya anda akan dinasihatkan untuk menjalani pembedahan.

Kes-kes parah mencubit Sarah biasanya dicirikan oleh rasa sakit yang teruk, mati rasa atau kelemahan otot, ketidakupayaan menahan air kencing atau membuang air besar, dan kesukaran berdiri atau berjalan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!