Kesihatan

Selalunya Berkaitan dengan Penuaan Pramatang, Apakah Radikal Bebas dan Seberapa Buruknya Tubuh?

Pasti anda pernah mendengar mengenai radikal bebas dalam iklan. Radikal bebas sering juga dikaitkan dengan penuaan, dan pelbagai bahaya lain untuk kesihatan. Tetapi, adakah anda benar-benar tahu apa itu radikal bebas?

Apa bahaya radikal bebas bagi tubuh, dan bagaimana mengatasinya? Lihat perbincangan di bawah, ya!

Baca juga: Jangan diabaikan, ini adalah tanda anda mengalami demotivasi

Apa itu radikal bebas

Walaupun sudah sering didengar, masih ramai yang tidak tahu apa itu radikal bebas. Radikal bebas adalah molekul atom yang tidak stabil yang dapat merosakkan sel-sel dalam badan dan menyebabkan penuaan pramatang.

Atom dikelilingi oleh elektron yang mengorbit atom dalam lapisan yang disebut cengkerang. Setiap shell mesti diisi oleh sejumlah elektron, apabila satu lapisan penuh, elektron akan mengisi lapisan yang lain.

Apabila atom mempunyai lapisan luar yang tidak lengkap, lapisan ini akan diisi dengan elektron lain yang disebut radikal bebas.

Apabila radikal bebas yang tidak stabil ini terus terkumpul, mereka boleh menyebabkan tekanan oksidatif, yang dapat merosakkan sel-sel di dalam badan, menyebabkan penuaan pramatang ditandai dengan pembentukan kerutan di wajah.

Mengapa radikal bebas begitu berbahaya

Menurut Universiti Rice, setelah radikal bebas terbentuk, reaksi berantai dapat terjadi. Radikal bebas pertama menarik elektron dari molekul, yang menjadikan molekul tidak stabil dan mengubahnya menjadi radikal bebas.

Selepas itu kesan domino berlaku dan boleh mengganggu dan merosakkan semua sel. Berikut adalah beberapa bahaya radikal bebas dalam badan.

1. Punca tekanan oksidatif

Tekanan oksidatif adalah keadaan di mana terdapat ketidakseimbangan antara pengeluaran radikal bebas dan pertahanan antioksidan. Selain itu, tekanan oksidatif dikaitkan dengan kerosakan protein, lipid, dan asid nukleik.

Tekanan oksidatif melemahkan sel dan tisu hidup, dan boleh menjadikan anda lebih rentan terhadap masalah kesihatan tertentu. Terdapat beberapa masalah kesihatan yang disebabkan oleh tekanan oksidatif, seperti:

 • Penyakit sistem saraf pusat, seperti Alzheimer dan demensia
 • Penyakit kardiovaskular kerana arteri tersumbat
 • Gangguan autoimun dan keradangan, seperti rheumatoid arthritis dan barah
 • Katarak dan kehilangan penglihatan yang berkaitan dengan usia
 • Kehilangan keanjalan kulit, kedutan, uban, rambut gugur, dan perubahan tekstur rambut
 • Diabetes.

Gejala tekanan oksidatif termasuk keletihan, sakit kepala, kepekaan bunyi, kehilangan ingatan, sakit otot dan sendi, keriput dan uban rambut, penglihatan terganggu, dan penurunan imuniti.

2. Radikal bebas merosakkan kulit

Kerana sifat reaktifnya, radikal bebas dapat merosakkan kulit. Ini berlaku apabila molekul cuba menarik elektron untuk menstabilkan diri.

Radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan pada DNA kulit kita menyebabkan sel baru kita tumbuh dengan tidak betul dan akhirnya anda mengalami penuaan pramatang.

3. Kerosakan sel

Pada dasarnya, badan kita dapat melawan radikal bebas. Peningkatan usia mempengaruhi badan kita dalam menangani apa itu radikal bebas. Seiring bertambahnya usia, tubuh kehilangan keupayaannya untuk melawan kesan radikal bebas.

Hasilnya adalah lebih banyak radikal bebas di dalam tubuh, dan organ-organ yang ada pada sel-sel tersebut tidak akan berfungsi sebagaimana mestinya.

Punca radikal bebas

Pada dasarnya, radikal bebas boleh berada di mana sahaja, dan anda boleh terdedah kepada mereka dengan pelbagai cara. Tubuh anda sendiri malah menghasilkannya sebagai hasil sampingan metabolisme. Terdapat beberapa penyebab radikal bebas, seperti:

 • Pencemaran udara
 • Cahaya matahari (sinaran UV)
 • Asap
 • Alkohol
 • Racun Makhluk Perosak
 • Makanan bergoreng

Ini menyebabkan mempercepat proses pengeluaran.

Baca juga: Ayuh, ketahui cara mencuci alat pacu bayi dengan betul dan selamat

Cara mengatasi radikal bebas

Cara mengatasi radikal bebas adalah dengan antioksidan. Antioksidan adalah molekul dalam sel yang menghalang radikal bebas daripada mengambil elektron dan menyebabkan kerosakan.

Antioksidan mampu menyumbangkan elektron untuk radikal bebas tanpa menjadikan sel itu sendiri tidak stabil. Tubuh kita menghasilkan beberapa antioksidan sendiri, tetapi tidak mencukupi.

Untuk memenuhi antioksidan dalam badan, terdapat beberapa nutrien yang mesti anda penuhi, seperti beta-karoten, glutathione, vitamin C, vitamin E. Anda boleh mendapatkan nutrien ini dalam sayur-sayuran dan buah-buahan.

Beri, buah sitrus, dan banyak buah lain kaya dengan vitamin C, sementara wortel terkenal dengan kandungan beta-karoten yang tinggi.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai apa itu radikal bebas? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!