Kesihatan

6 Mitos dan Fakta mengenai Perbezaan antara Anak Lelaki dan Anak Perempuan yang Mengandung

Kehamilan adalah saat yang paling dinantikan oleh pasangan. Mengetahui jantina bayi juga merupakan perkara yang paling mendebarkan. Sebilangan orang bahkan percaya bahawa perbezaan antara mengandung anak lelaki dan perempuan dapat dikesan oleh tanda-tanda tertentu.

Pemeriksaan ultrabunyi (USG) adalah salah satu prosedur yang biasanya dilakukan untuk menentukan jantina. Walau bagaimanapun, tanda-tanda atau gejala tertentu yang dirasakan oleh wanita hamil juga boleh menjadi petunjuk tentang hubungan seks si kecil.

Baiklah, untuk lebih memahami mitos dan fakta sebenar mengenai seks si kecil di dalam rahim, mari kita lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Nota Ibu! Ini adalah 10 tanda bahawa kepala janin telah memasuki pelvis

Mitos dan fakta mengenai perbezaan antara mengandung anak lelaki dan perempuan

Inilah mitos dan fakta sebenar mengenai perbezaan antara mengandung bayi lelaki dan perempuan yang mesti anda ketahui.

1. Sakit pagi

Salah satu tanda awal kehamilan adalah sakit pagi, tetapi tidak semua orang akan mengalami loya dan muntah. Sebilangan orang percaya bahawa keterukannya pagisakit adalah petunjuk jantina bayi dalam kandungan.

Pada kanak-kanak perempuan, dikatakan bahawa tahap hormon menjadi lebih tinggi, jadi anda akan mengalaminya lebih kerap sakit pagi. Sekiranya anda berasa sihat, maka bayi itu adalah anak lelaki.

Fakta, tahap sakit pagi mungkin berbeza dari individu ke individu dan pada trimester kehamilan.

Walau bagaimanapun, kajian yang diterbitkan di The Lancet mendedahkan bahawa seorang wanita yang mengalami sakit pagi teruk semasa mengandung lebih cenderung mempunyai anak perempuan. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti saintifik yang mencukupi untuk menyokong idea ini.

2. Keadaan kulit

Sebilangan orang percaya bahawa hamil dengan bayi perempuan akan 'mencuri' kecantikan ibu, yang akan membuat masalah kulit muncul semasa kehamilan, seperti kulit berminyak atau jerawat.

Sementara itu, jika anda mengandung anak lelaki, keadaan kulit anda akan baik. Perkara yang sama berlaku untuk pertumbuhan rambut. Sekiranya anda mengandung anak lelaki, rambut anda akan panjang dan berkilat. Sementara itu, jika anda mengandung seorang gadis, rambut anda akan menjadi lemas atau kelihatan kusam.

Fakta, tidak ada bukti saintifik mengenai ini. Pada dasarnya, perubahan ini disebabkan oleh hormon.

3. Cara mengidam

Jantina bayi di dalam rahim juga dikatakan diketahui dari cara wanita hamil mengidam. Pada bayi lelaki, wanita hamil dipercayai menginginkan makanan masin dan gurih. Sebaliknya, jika bayi perempuan hamil, wanita hamil akan menginginkan makanan manis.

Dipetik dari Garis Kesihatan, hakikat Penyelidikan tidak menemui sama ada terdapat hubungan antara keinginan makanan tertentu dan jenis kelamin bayi.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa hipotesis mengenai keinginan, ini termasuk:

  • Menjadi tindak balas terhadap perubahan hormon
  • Perubahan keperluan pemakanan
  • Sebatian tertentu dalam makanan

Baca juga: Kesan Depresi semasa Kehamilan untuk Ibu dan Bayi, Jangan Ringan!

4. Denyutan jantung

Denyutan jantung janin juga dipercayai dapat membantu wanita hamil mengetahui perbezaan antara lelaki dan perempuan hamil.

Sekiranya degupan jantung lebih daripada 140 denyutan seminit (BPM), ini dipercayai sebagai tanda mempunyai anak perempuan. Sementara itu, jika berada di bawah 140 BPM, boleh dikatakan bahawa anda mengandung bayi lelaki.

Fakta, kajian tahun 2006 mendapati bahawa tidak ada perbezaan yang signifikan antara kadar jantung bayi perempuan dan lelaki pada trimester pertama kehamilan.

Memang betul bahawa degupan jantung bayi perempuan lebih cepat daripada pada bayi lelaki hanya selepas bersalin bermula. Sebelum bersalin, usia janin sebenarnya mempengaruhi degupan jantung bayi.

5. Bentuk perut

Selanjutnya, jika bentuk perut menonjol ke bahagian atas atau berhampiran tulang rusuk, ini dipercayai sebagai tanda mengandung seorang gadis. Sementara itu, jika bentuk perut turun, wanita hamil dikatakan mengandung bayi lelaki.

Fakta, bentuk perut tidak ada kaitan dengan jantina bayi, tetapi dipengaruhi oleh beberapa faktor, seperti:

  • Sejarah kehamilan sebelumnya
  • Tinggi atau berat badan
  • Kekejangan otot.

6. Perubahan mood

Mitos lain mengenai perbezaan antara mengandung anak lelaki dan perempuan adalah mengenai perubahan mood (perubahan emosi). Sekiranya anda mengandung bayi perempuan, ibu mengandung dikatakan mengalami perubahan mood yang tidak dijangka.

Sekali lagi, hakikat tidak ada bukti saintifik mengenai perkara ini. Perubahan mood agak biasa berlaku semasa kehamilan, tanpa mengira jantina bayi di rahim ibu.

7. Saiz Labuh

Payudara terasa kenyang adalah salah satu tanda awal kehamilan. Tetapi dikatakan bahawa payudara yang kelihatan lebih besar adalah tanda kehamilan dari bayi lelaki.

Sebenarnya, Satu kajian pada tahun 2011 menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara ukuran payudara yang lebih besar dengan bayi lelaki.

Dalam kajian itu, didapati bahawa wanita yang mengalami perubahan keliling payudara yang lebih besar cenderung melahirkan bayi lelaki.

8. Kekerapan pedih ulu hati

Pedih ulu hati atau sensasi panas di dada adalah keadaan yang sering dirasakan oleh wanita hamil. Kekerapan pedih ulu hati yang berlaku lebih kerap semasa mengandung dikatakan menunjukkan bayi perempuan.

Sebenarnya,pedih ulu hati adalah salah satu keadaan yang agak biasa berlaku semasa kehamilan, terutama pada minggu-minggu menjelang kelahiran.

Satu kajian melakukan penyelidikan mengenai hubungan antara pedih ulu hati dan isipadu rambut yang baru lahir. Penyelidik mendapati bahawa wanita yang mengalami pedih ulu hati Kes yang teruk cenderung mempunyai bayi dengan jumlah rambut tebal.

Walau bagaimanapun, tidak terdapat hubungan antara mereka pedih ulu hati teruk atau kerap berlaku dengan hubungan seks bayi.

Bagaimana cara mengetahui jantina bayi dengan tepat?

Terdapat beberapa ujian atau pemeriksaan yang boleh dilakukan untuk menentukan jantina bayi, termasuk:

1. CPersampelan villus horionik (CVS)

CVS adalah ujian genetik. Ujian ini dijalankan dengan mengambil sampel vila korionik, yang merupakan tisu yang terdapat di plasenta.

CVS sendiri dapat membantu mendedahkan maklumat genetik mengenai bayi. Ujian ini biasanya dilakukan pada minggu ke-10 atau ke-12 kehamilan.

Bukan hanya maklumat genetik, ujian CVS juga dapat mendedahkan jantina bayi. Walau bagaimanapun, CVS mempunyai beberapa risiko, seperti kekejangan atau pendarahan.

2. Ultrasound (USG)

Ultrasound atau ultrasound adalah pemeriksaan rutin yang dilakukan dengan bantuan gelombang suara untuk memberikan gambaran mengenai janin. Ultrasound juga sering digunakan untuk memeriksa perkembangan dan kesihatan bayi.

Kerana memberikan gambaran keseluruhan janin, ultrasound juga dapat mendedahkan jantina bayi.

Biasanya, pemeriksaan ultrasound dilakukan pada minggu 18 atau 21. Namun, jantina dapat dinyatakan dengan ultrasound pada minggu ke-14.

3. Aminosentesis

Aminocentesis adalah ujian yang membantu mengesan masalah dengan perkembangan janin. Ujian ini dilakukan dengan mengambil sejumlah kecil cecair amniotik yang mengandungi sel-sel tertentu.

Sel-sel kemudian diuji untuk keadaan genetik tertentu. Biasanya, ujian ini dilakukan pada minggu ke-15 atau ke-18 kehamilan. Ujian ini hanya memakan masa lebih kurang 30 minit.

Aminocentesis bukan sahaja dapat mengesan kelainan pada bayi, tetapi juga dapat mendedahkan jantina bayi.

Aminocentesis sahaja biasanya hanya disyorkan untuk pasangan yang mempunyai sejarah keluarga dengan keadaan genetik tertentu.

Petua kehamilan yang sihat

Memberi perhatian kepada kesihatan wanita hamil dan bayi dalam kandungan adalah fokus utama semasa kehamilan. Nah, berikut adalah beberapa petua kehamilan yang sihat yang penting untuk diketahui.

1. Perhatikan pengambilan makanan yang dimakan

Makan makanan sihat dan memenuhi pengambilan cecair dalam badan dapat membantu wanita hamil dan bayi mendapatkan berat badan yang sihat.

Untuk menjalani kehamilan yang sihat, anda perlu makan makanan berkhasiat yang kaya dengan nutrien. Beberapa makanan berkhasiat termasuk:

  • Buah-buahan dan sayur-sayuran (menyediakan vitamin dan serat)
  • Biji-bijian utuh, seperti oatmeal, roti gandum, dan beras perang (berikan serat, vitamin B, dan nutrien lain)
  • Produk tenusu tanpa lemak atau rendah lemak
  • Sumber protein, seperti kacang atau daging tanpa lemak

Sebaliknya, elakkan atau hadkan makanan dengan kandungan garam yang tinggi.

2. Perhatikan pengambilan cecair di dalam badan

Dipetik dari halaman Ibu bapa, semasa mengandung, darah membekalkan oksigen dan nutrien penting kepada bayi melalui plasenta, dan membuang sisa dan karbon dioksida.

Ini boleh bermakna bahawa jumlah darah meningkat sebanyak 50 peratus untuk aktiviti tersebut.

Oleh itu, penting bagi wanita hamil untuk memenuhi pengambilan cecair di dalam badan agar prosesnya berjalan lancar, misalnya dengan minum air secukupnya.

Bukan hanya itu, pengambilan cecair yang mencukupi di dalam badan juga dapat membantu mencegah sembelit, keletihan, sakit kepala atau keadaan lain. Sebaliknya, elakkan atau hadkan minuman berkafein.

3. Cukup rehat

Untuk mendapatkan kehamilan yang sihat, wanita hamil juga perlu berehat secukupnya. Ini dilakukan untuk mengelakkan keletihan.

Untuk mendapatkan tidur berkualiti, teknik relaksasi seperti regangan, pernafasan dalam, atau yoga dapat membantu. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

4. Bersenam secara berkala

Bersenam baik untuk kesihatan badan. Bukan hanya itu, ia juga dapat membantu mengurangkan tahap tekanan, mengawal berat badan, meningkatkan peredaran darah, dan meningkatkan mood.

Selain itu, kekal aktif juga dapat membantu mengurangkan sakit belakang dan kekejangan kaki yang sering dikeluhkan oleh ibu hamil.

Untuk kekal aktif semasa hamil, wanita hamil boleh mengikuti program senaman semasa hamil atau berjalan sekurang-kurangnya 15-20 minit setiap hari pada kadar yang sederhana.

Sebaliknya, elakkan senaman yang berlebihan. Sebelum atau selepas bersenam, wanita hamil juga diminta untuk memenuhi pengambilan cecair mereka terlebih dahulu dengan minum air.

Beberapa latihan yang baik untuk wanita hamil termasuk yoga, berenang dan berjalan kaki.

Walau bagaimanapun, sebelum memutuskan untuk bersenam, anda harus selalu berjumpa doktor terlebih dahulu, mengenai sukan apa yang selamat untuk wanita hamil.

Itulah beberapa maklumat mengenai mitos dan fakta mengenai perbezaan antara mengandung bayi lelaki dan perempuan serta petua sihat semasa mengandung. Untuk mendapatkan maklumat yang tepat mengenai jantina bayi, anda harus melakukan pemeriksaan perubatan, ya.

Sekiranya wanita hamil mempunyai pertanyaan lebih lanjut yang berkaitan dengan petua kehamilan yang sihat, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!