Kesihatan

Sama tetapi Tidak Sama: Inilah Perbezaan Antara Ahli Psikologi dan Psikiatri

Ahli psikologi dan psikiatri kelihatan serupa kerana mereka berdua merawat seseorang yang mengalami gangguan jiwa. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan mendasar antara psikologi dan psikiatri, anda tahu.

Perbezaan ini berkisar dari latar belakang pendidikan, metode pendekatan dalam menangani pesakit, hingga praktik resep ubat.

Untuk mengetahui apa persamaan dan perbezaan antara psikologi dan psikiatri, mana yang lebih sesuai untuk menyelesaikan masalah anda, baca sahaja ulasan ini!

Persamaan antara psikologi dan psikiatri

Kedua-dua psikologi dan psikiatri dilatih dan belajar bagaimana merawat pesakit dengan masalah mental.

Kedua-duanya dapat membantu menyelesaikan pelbagai masalah dengan memberi cadangan untuk masalah dalam kehidupan seharian anda.

Perbezaan antara psikologi dan psikiatri

Terdapat beberapa aspek penting yang membezakan pekerjaan ahli psikologi dan psikiatri. Setiap profesional ini mempunyai latar belakang pendidikan, latihan, dan peranan yang berbeza dalam perawatan.

Beberapa perbezaan asas antara psikologi dan psikiatri termasuk:

1. Perbezaan latar belakang pendidikan psikologi dan psikiatri

Aspek pertama yang membezakan kedua-dua profesion ini adalah latar belakang mereka. Psikiatri belajar di fakulti perubatan, sementara psikologi di fakulti psikologi.

Pakar psikiatri

Psikiatri termasuk doktor perubatan yang lulus dari sekolah perubatan seperti kebanyakan doktor am yang lain. Setelah menamatkan pengajian di kolej, mereka harus menjalani magang dan menjadi doktor pemastautin selama 3 hingga 4 tahun di mana mereka pakar dalam psikiatri.

Psikiatri yang bercita-cita belajar tentang diagnosis dan rawatan untuk sebarang keadaan psikologi, seperti gangguan bipolar dan skizofrenia. Setelah menamatkan kediaman, mereka boleh memilih untuk melanjutkan latihan melalui subspesialiti.

Sebilangan pakar psikiatri pakar dalam psikofarmakologi, forensik, geriatrik, belia, neuropsikiatri, dan sebagainya. Sama seperti doktor lain, mereka boleh menulis preskripsi.

ahli psikologi

Ahli psikologi bukan doktor perubatan seperti psikiatri. Mereka biasanya memulakan pendidikan mereka dari peringkat sarjana di fakulti psikologi dan memperoleh ijazah kedoktoran, iaitu Doktor Falsafah (Ph.D) atau Doktor Psikologi (Psy.D).

Seorah Ph.D telah menyelesaikan pendidikan psikologi pascasiswazah yang berasaskan penyelidikan, di mana dia mesti membuat kajian penyelidikan intensif dan makalah atau disertasi. Manakala Psy.D adalah tahap klinikal yang lebih memfokuskan aspek klinikal terapi psikososial. Seorang ahli psikologi juga boleh memiliki ijazah Sarjana Sains (MS) dan bekerja di bawah pengawasan Ph.D dan Psy.D

2. Kaedah yang berbeza dalam menangani psikologi dan psikiatri

Psikiatri dan psikologi juga mempunyai pendekatan yang berbeza dalam memberikan terapi kepada pesakit. Kedua-dua psikiatri dan psikologi biasanya dilatih untuk melakukan psikoterapi.

Psikoterapi adalah sejenis terapi di mana pesakit membincangkan masalah mereka. Walau bagaimanapun, latar belakang pendidikan yang berbeza membuat pendekatan yang berbeza untuk menyelesaikan masalah kesihatan mental pesakit.

Pakar psikiatri

Mereka sering merawat orang dengan keadaan kesihatan mental yang memerlukan ubat, seperti:

 • Gangguan kegelisahan
 • Gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD)
 • Gangguan bipolar
 • Kemurungan utama
 • Gangguan tekanan pasca trauma (PTSD)
 • Skizofrenia

Psikiatri mendiagnosis ini dan keadaan kesihatan mental yang lain menggunakan:

 • Ujian psikologi
 • Penilaian secara bersemuka
 • Ujian makmal untuk mengesahkan penyebab fizikal gangguan mental

Setelah membuat diagnosis, psikiatri boleh merujuk pesakit ke psikoterapi untuk terapi atau memberi ubat. Beberapa ubat yang ditetapkan oleh psikiatri termasuk:

 • Antidepresan
 • Ubat antipsikotik
 • Dadah untuk menstabilkan mood
 • Perangsang
 • Penenang

Selepas menetapkan ubat, psikiatri akan memantau pesakit untuk tanda-tanda peningkatan dan kemungkinan kesan sampingan. Berdasarkan maklumat ini, mereka mungkin mengubah dos atau jenis ubat.

ahli psikologi

Ahli psikologi mendiagnosis keadaan pesakit menggunakan wawancara, tinjauan, dan pemerhatian. Mereka biasanya merawat orang dengan terapi bicara.

Rawatan ini dilakukan dengan duduk bersama ahli psikologi dan membincangkan semua masalah yang dihadapi pesakit.

Terapi tingkah laku kognitif adalah sejenis terapi bicara yang sering digunakan oleh ahli psikologi. Ini adalah pendekatan yang berfokus untuk membantu orang mengatasi pemikiran dan corak pemikiran negatif.

Terapi bicara boleh dilakukan dengan beberapa kaedah, termasuk:

 • Perundingan satu persatu dengan ahli psikologi
 • Terapi keluarga
 • Terapi kumpulan

Kaedah yang betul untuk memilih profesion mana yang akan ditemuinya

Pakar psikiatri mungkin merupakan pilihan yang lebih baik jika anda mempunyai masalah kesihatan mental yang lebih kompleks dan memerlukan ubat, seperti:

 • Kemurungan yang teruk
 • Gangguan bipolar
 • Skizofrenia

Walau bagaimanapun, jika anda merasakan anda melalui masa yang sukar dan ingin mengetahui lebih banyak mengenai bagaimana memahami fikiran dan tingkah laku anda, maka psikologi boleh menjadi pilihan terbaik.

Bilakah anda harus berjumpa dengan ahli psikologi?

Terdapat beberapa tanda, gejala, atau keadaan yang menunjukkan bila anda harus berjumpa dengan ahli psikologi untuk berunding. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Mengalami kerugian

Kematian adalah bahagian kehidupan yang tidak dapat dielakkan, tetapi itu tidak menjadikannya lebih mudah untuk ditangani. Setiap orang menangani kehilangan orang yang disayangi, sama ada ibu bapa atau haiwan kesayangan, secara berbeza.

Sekiranya anda merasa sangat kehilangan, seorang ahli psikologi dapat membantu anda mencari jalan yang tepat untuk menangani kematian orang yang dekat dengan anda.

Baca juga: 5 Petua untuk Mengatasi Kesedihan Dalam kerana Kematian Pasangan

2. Tekanan dan kebimbangan

Apabila anda mengalami tekanan dan kegelisahan, ada baiknya berjumpa dengan ahli psikologi terlebih dahulu untuk berunding. Tekanan dan kegelisahan, jika dibiarkan menjadi teruk, boleh menyebabkan pengasingan sosial, kemurungan, dan banyak masalah lain.

Seorang ahli psikologi dapat membantu menguruskan tekanan dan kegelisahan dengan mencari sumber atau punca masalah anda, serta cara yang tepat untuk mengatasinya.

3. Kemurungan

Depresi juga merupakan salah satu syarat di mana anda harus berjumpa dengan ahli psikologi untuk berunding. Gangguan kesihatan mental jenis ini biasa berlaku di mana orang kehilangan minat terhadap sesuatu perkara, mengalami keletihan, dan sering mengalami kesukaran menguruskan emosinya.

Seorang ahli psikologi dapat membantu anda menentukan punca kemurungan anda, yang sering menjadi langkah awal untuk merasa lebih baik, bersama dengan membantu menghilangkan proses pemikiran negatif.

Baca juga: 7 Petua untuk Mengatasi Kesepian dan Kesedihan sehingga Tidak Berakhir pada Kemurungan

4. Fobia

Fobia juga boleh menjadi keadaan apabila anda harus berjumpa dengan ahli psikologi untuk berunding. Takut ketinggian dan labah-labah adalah fobia biasa, tetapi beberapa ketakutan yang tidak biasa dan tidak berasas dapat menimbulkan masalah besar dalam kehidupan. Sebagai contoh, sitofobia (takut makan) boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Pakar psikologi yang berpengalaman dapat membantu anda mula mengatasi ketakutan anda sehingga anda dapat menjalani kehidupan tanpa fobia (takut akan banyak perkara).

5. Masalah keluarga dan hubungan

Hubungan, sama ada keluarga, peribadi, atau pekerjaan, mengalami pasang surut. Walaupun hubungan boleh menjadi beberapa perkara terbaik dalam hidup, hubungan itu juga boleh menjadi sumber tekanan dan masalah.

Berunding dengan ahli psikologi, sama ada secara individu atau berkumpulan, dapat membantu merungkai kerumitan yang wujud walaupun dalam hubungan yang paling kuat.

Bila berjumpa dengan pakar psikiatri

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala atau keadaan di bawah, anda harus pergi ke psikiatri, bukan pakar psikologi.

1. Tidak dapat mengawal emosi

Setiap orang mempunyai saat-saat ketika mereka merasa sedih, marah, atau mudah marah, dan ini adalah perasaan semula jadi dalam hidup.

Namun, apabila seseorang mempunyai emosi yang berlebihan sehingga mereka merasa tidak dapat dikendalikan atau dikendalikan, itu adalah petunjuk bahawa psikiatri dapat membantu. Belajar mengurus emosi dengan berkesan dapat membantu mengelakkan situasi daripada tidak terkawal.

2. Perubahan corak tidur

Kualiti tidur dapat memberitahu banyak tentang kesihatan mental seseorang. Orang yang mempunyai masalah kesihatan mental sering mengalami masalah tidur. Mereka mungkin mengalami masalah untuk tidur, mungkin bangun terlalu awal, atau sering bangun sepanjang malam.

Mereka juga cenderung menghabiskan lebih sedikit waktu dalam tahap tidur yang mendalam, yang menyukarkan untuk mendapatkan tidur pemulihan. Malangnya, kurang tidur juga menjadikannya lebih sukar untuk mengatasi gejala penyakit mental, jadi ini adalah maklum balas negatif yang berterusan.

3. Penggunaan dadah

Sekiranya anda menggunakan ubat, lebih baik pergi ke pakar psikiatri. Orang yang mempunyai masalah kesihatan mental biasanya beralih kepada alkohol atau ubat lain untuk membantu mengatasi.

Sama ada untuk menenangkan atau mengatasi tekanan, ini adalah bendera merah jika seseorang memerlukannya secara berkala dan tidak merasa senang tanpa bantuan ubat-ubatan atau alkohol.

4. Perubahan prestasi di sekolah atau tempat kerja

Satu tanda perlu berjumpa dengan psikiatri adalah jika seorang remaja tiba-tiba bergelut secara akademik atau sering tidak hadir ke kelas.

Ini juga berlaku untuk orang dewasa yang mungkin mulai ketinggalan tarikh akhir atau sukar untuk menumpukan perhatian pada tugas kerja.

5. Elakkan aktiviti sosial

Tanda bahawa anda harus berjumpa dengan psikiatri adalah ketika anda mula mengelakkan aktiviti sosial. Seseorang yang mengalami kemurungan atau kegelisahan yang berlebihan dapat mengelakkan situasi sosial.

Ini mungkin disebabkan oleh ketidakmampuan untuk mengawal emosi atau kesukaran berhubungan dengan orang lain.

6. Kesakitan fizikal yang tidak dapat dijelaskan

Kesihatan mental dan fizikal saling berkaitan, dan satu tanda bahawa psikiatri dapat membantu adalah ketika seseorang mengalami penyakit fizikal berulang tanpa alasan yang jelas. Gejala khas termasuk sakit perut, sakit kepala, dan sakit kabur.

7. Kecemasan, kebimbangan, atau kesedihan yang berlebihan

Pakar psikiatri dapat membantu jika seseorang merasa sangat sedih atau selalu bimbang. Juga sangat penting untuk mendapatkan pertolongan ketika seseorang mengalami pemikiran bunuh diri.

8. Mimpi ngeri atau amukan yang kerap

Tanda-tanda bahawa seorang kanak-kanak mungkin perlu berjumpa dengan psikiatri adalah ketika mereka mengalami mimpi buruk atau tidak dapat mengawal emosinya secara berkala.

Sangat sukar bagi anak-anak untuk bercakap mengenai emosi, dan mereka sering bertindak secara tingkah laku.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!