Kesihatan

4 Khasiat Air Beralkali: Baik untuk Tulang dan Membantu Menurunkan Asid Perut

Air alkali dikatakan mempunyai pH lebih tinggi daripada air biasa. Banyak tuntutan mengenai faedah air alkali menyebabkan tidak sedikit orang mula menggunakannya.

Jadi, apa sebenarnya air alkali? Benarkah ada manfaat kesihatan yang dapat diperoleh? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Apa itu air alkali?

Air beralkali, juga dikenali sebagai air alkali, adalah air yang memiliki kadar pH tinggi, berbanding larutan asam yang memiliki pH rendah. Perlu diketahui, pH neutral air biasa adalah 7. Sementara air alkali, tahap pH yang dimiliki berada di atasnya.

Dalam pengukurannya, sesuatu dengan tahap pH 1 sangat berasid. Sebaliknya, sesuatu dengan pH hingga 14 sangat beralkali. Untuk air alkali itu sendiri, seperti yang dipetik dari garis kesihatan, biasanya mempunyai pH 8 atau 9.

Dengan tahap alkali yang cukup tinggi, air alkali dipercayai dapat meneutralkan asid dalam badan.

Baca juga: Hebat! 10 Kebaikan Air Mawar ini untuk Kesihatan dan Kecantikan

Adakah anda perlu minum dengan kerap?

Walaupun ia dikatakan dapat meneutralkan asid dalam tubuh, menurut Klinik Mayo, air biasa lebih daripada cukup untuk membuat anda sentiasa terhidrat. Di samping itu, terdapat sedikit bukti saintifik untuk mengesahkan tuntutan mengenai faedah air alkali.

Walaupun begitu, jika dibuat perbandingan, meminum air alkali tentu boleh memberi kesan yang berbeza daripada air biasa. Selain menjaga kecergasan, air alkali diyakini dapat memberikan perlindungan terhadap risiko beberapa penyakit.

Kebaikan air alkali untuk badan

Petikan dari Berita Perubatan Hari Ini, Air dengan pH tinggi dipercayai memberi manfaat kepada tubuh dan kesihatan, terutama dalam pencegahan penyakit. Berikut adalah beberapa kelebihan air alkali yang perlu anda ketahui:

1. Menjaga kesihatan tulang

Manfaat pertama air alkali adalah bahawa ia dapat membantu menjaga kesihatan tulang. Satu kajian pada tahun 2009 mendapati hubungan antara penggunaan air pH tinggi dan kesan penyerapan tulang, proses di mana sel lama diganti dengan sel baru.

Kesan positif, ketumpatan mineral di tulang akan lebih terjaga. Walau bagaimanapun, kesannya tidak begitu ketara. Penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menyokong tuntutan ini, termasuk sama ada faedah air alkali yang satu ini dapat bertahan lama pada tulang atau tidak.

Penyelidikan lain yang diterbitkan dalam Jurnal Pemakanan dijelaskan, diet rendah asid dapat meminimumkan risiko osteoporosis, tetapi tidak menghalangnya secara keseluruhan.

2. Rawatan barah

Manfaat air alkali seterusnya ialah dapat mengatasi perkembangan sel-sel abnormal di dalam badan. Menurut tinjauan yang diterbitkan di Jurnal Penyelidikan Pemakanan dan Metabolisme, Air dengan pH tinggi sering dipromosikan sebagai rawatan barah.

Walaupun tidak ada penyelidikan sebenar untuk menyokong sepenuhnya tuntutan ini, tidak ada juga kajian yang menyanggah pendapat mengenai manfaat air alkali sebagai rawatan barah.

Menurut penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, bahan alkali (bukan air secara khusus) dapat mengoptimumkan kesan beberapa ubat kemoterapi yang digunakan untuk pesakit barah.

3. Membantu menurunkan asid perut

Perut mempunyai cecair asid yang memainkan peranan penting dalam sistem pencernaan. Namun, jika kadarnya terlalu tinggi, asid dapat naik ke kerongkongan (gullet) dan mencetuskan gangguan yang disebut penyakit gastroesophageal reflux (GERD).

Menurut satu kajian, air dengan pH tinggi dapat membantu menekan pembebasan enzim yang bertanggungjawab untuk GERD dengan mengurangkan keasidan di dalam perut.

4. Tekanan darah dan diabetes

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Persatuan Pemakanan Sukan Antarabangsa, Air dengan pH tinggi dapat membantu mengurangkan kelikatan atau ketebalan darah pada orang dewasa, terutama setelah melakukan aktiviti yang berat seperti bersukan. Ini mempunyai kesan terhadap tekanan darah itu sendiri.

Selain itu, para saintis di Shanghai, China, juga menemukan hubungan antara penggunaan air alkali dan penurunan risiko kadar gula darah. Seperti diketahui, kadar gula darah tinggi dapat meningkatkan risiko diabetes.

Kesan sampingan minum air dengan pH tinggi

Walaupun terdapat banyak faedah air alkali untuk tubuh, anda masih perlu mengetahui kesan sampingan yang boleh disebabkan. Minum air alkali dianggap selamat, tetapi boleh memberi kesan negatif jika dikonsumsi secara berlebihan.

Salah satunya adalah penurunan asid dalam perut yang melampau. Asid berfungsi untuk membunuh bakteria dan membasmi patogen yang tidak diingini dari memasuki aliran darah.

Bahan alkali yang berlebihan juga dapat merengsakan sistem pencernaan, menyebabkan gejala seperti mual dan muntah. Dipetik dari garis kesihatan, Minum air alkali terlalu banyak juga boleh menyebabkan otot berkedut, gegaran di tangan, kesemutan di muka, dan kekeliruan.

Nah, itu adalah ulasan tentang kebaikan air alkali untuk kesihatan yang perlu anda ketahui. Agar tubuh tetap bugar, seimbangkan dengan diet berkhasiat dan gaya hidup sihat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!