Kesihatan

Begitu Lazat, Lihat Berbagai Kandungan Pemakanan Susu Berikut

Sarapan pagi tidak akan terasa lengkap tanpa minum segelas susu. Kandungan nutrien susu yang tinggi memang sesuai dijadikan bahan bakar untuk memulakan aktiviti seharian.

Kedua-duanya disajikan hangat atau sejuk, kedua-duanya dapat memberikan kandungan nutrisi susu dengan sempurna. Untuk lebih rajin minum susu, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai kandungan nutrien susu berikut.

Susu adalah sumber protein berkualiti

Dilaporkan dari milklife.com, segelas susu mengandungi sekurang-kurangnya 8 gram protein. Bahan ini sangat berguna untuk membina otot dan menjaga kesihatan tulang. Protein dalam susu itu sendiri boleh dibahagikan kepada 2 kategori berdasarkan kelarutannya.

Protein susu tidak larut disebut kasein, sementara protein larut dikenal sebagai protein whey. Kedua-duanya adalah jenis protein yang mengandungi asid amino penting.

Casein

Kandungan zat ini dalam susu sangat banyak, iaitu sekitar 80 peratus. Salah satu peranan penting kasein adalah untuk meningkatkan penyerapan mineral seperti kalsium dan fosforus.

Protein whey

Kandungan dalam susu adalah sebanyak 20 peratus. Protein whey terdiri daripada rantai asid amino bercabang seperti leucine, isoleucine, dan valine. Bahan ini mempunyai faedah yang sangat baik untuk kesihatan tubuh.

Bermula dari menurunkan tekanan darah, meningkatkan mood, dan mengurangkan tekanan. Selain itu, protein juga memainkan peranan utama dalam menjaga kesihatan otot. Tidak hairanlah atlet mengambil banyak untuk mengekalkan kecergasan badan mereka.

Lemak

Susu adalah sumber lemak tepu yang sangat tinggi. Ini sangat wajar memandangkan 70 peratus kandungan di dalamnya terdiri daripada sebatian asid lemak.

Lemak ini adalah salah satu daripada banyak lemak semula jadi yang kompleks yang terdiri daripada kira-kira 400 jenis asid lemak. Susu segar yang disusu secara langsung dari lembu itu sendiri mempunyai kandungan lemak sekurang-kurangnya 4 peratus.

Selain sebagai simpanan tenaga, lemak dalam susu juga sangat penting untuk meningkatkan kemampuan berfikir manusia.

Karbohidrat

Karbohidrat yang terkandung dalam susu umumnya merupakan bentuk peralihan gula laktosa. Oleh itu, apabila susu memasuki sistem pencernaan manusia, laktosa dipecah menjadi glukosa dan galaktosa.

Kedua-duanya kemudian diserap dalam sistem peredaran darah, di mana pada titik tertentu hati akan mengubah galaktosa menjadi glukosa.

Pada sesetengah orang, kekurangan enzim yang diperlukan untuk memecah laktosa membawa kepada keadaan yang disebut intoleransi laktosa.

Vitamin dan mineral

Susu mengandungi banyak vitamin dan mineral yang diperlukan untuk memastikan proses pertumbuhan berjalan dengan baik. Sebahagian daripadanya adalah seperti berikut:

Kalsium

Kalsium adalah nutrien yang diperlukan untuk membentuk pertumbuhan tulang dan gigi. Satu gelas susu, atau kira-kira 240 ml, mempunyai kandungan kalsium 7 cawan brokoli.

Vitamin B12

Vitamin yang berfungsi untuk membantu proses pembentukan sel darah merah juga terdapat dalam jumlah susu yang mencukupi.

Satu cawan susu dapat memenuhi 50 peratus keperluan harian vitamin B12 yang diperlukan oleh tubuh. Dengan cara itu anda juga berperanan menjaga fungsi sistem saraf pusat sehingga terus berjalan dengan baik.

Vitamin A

Bukan hanya wortel, ternyata susu juga dapat menjadi sumber vitamin A yang baik untuk kesihatan mata.

Setiap kali anda minum secawan susu, anda telah memenuhi 15 peratus keperluan harian vitamin A yang berguna untuk mengekalkan daya tahan tubuh yang optimum.

Riboflavin

Walaupun mungkin masih sedikit asing di telinga, zat ini, juga dikenal sebagai vitamin B2, mampu mengubah pengambilan makanan menjadi tenaga. Minum satu gelas susu sehari akan memberi kira-kira 35 peratus daripada keperluan harian anda untuk riboflavin.

Fosfor

Selain kalsium, fosforus juga sangat diperlukan untuk menjaga kesihatan tulang dan gigi. Susu itu sendiri adalah minuman yang kaya dengan mineral ini.

Dari 1 gelas, anda dapat memenuhi 10 peratus keperluan fosforus harian yang disyorkan oleh pakar.

Mengonsumsi susu secara teratur tidak hanya akan menjaga kesihatan tulang, tetapi juga memberi pelbagai manfaat kesihatan yang lain. Oleh itu, jangan lupa memasukkan minuman lazat dan sihat ini di meja makan setiap hari, OK?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.