Kesihatan

Jangan takut, ini adalah prosedur untuk mengisi rongga

Pengisian gigi adalah prosedur biasa yang dilakukan untuk memperbaiki rongga. Ini dilakukan untuk mengembalikan bentuk gigi, sehingga mereka dapat berfungsi dengan baik.

Untuk mengisi rongga, anda perlu menjalani beberapa prosedur. Tidak hanya itu, tambalan gigi juga mempunyai banyak jenis yang disesuaikan dengan bahan pengisi.

Baca juga: Ubat sakit gigi yang selamat untuk orang dewasa dan kanak-kanak

Prosedur mengisi gigi

Pengisian rongga dilakukan di doktor gigi. Apabila anda telah memutuskan untuk melakukan ini, doktor akan memeriksa rongga mulut dan kerosakan pada gigi terlebih dahulu.

Sekiranya doktor telah meluluskan pengisian, anda akan menjalani beberapa prosedur, termasuk:

1. Anestetik tempatan

Doktor gigi akan menggunakan ubat bius tempatan untuk mengelupas kawasan di sekitar gigi yang akan diisi.

2. Bersihkan kotoran gigi

Seterusnya, doktor akan membersihkan kotoran atau kawasan yang reput di gigi menggunakan gerudi khas.

Harap maklum bahawa pilihan alat latihan bergantung pada tahap kerosakan dan lokasi, kepakaran doktor gigi, dan kemudahan yang ada.

3. Sediakan ruang untuk tampalan

Apabila semua kotoran telah dibuang, doktor akan menyediakan ruang untuk tampalan dengan membersihkan lubang bakteria dan kotoran lagi.

4. Memasang bahan pengisi

Sekiranya kerosakan gigi dekat dengan akar, doktor akan melindungi saraf terlebih dahulu dengan meletakkan lapisan yang terbuat dari ionomer kaca, resin komposit, atau bahan lain.

Setelah itu, bahan untuk mengisi gigi diletakkan di ruang yang telah dibuat dengan melapisi dan menggunakan cahaya khas yang dapat mengeraskan bahan untuk mengisi gigi.

5. Pemeriksaan gigi

Langkah seterusnya adalah pemeriksaan gigi, ini diperlukan untuk memastikan anda tidak menghadapi masalah gigitan pada masa akan datang.

Sekiranya anda menghadapi masalah gigitan atau merasa tersekat, doktor anda akan membuang lebihan bahan tersebut.

6. Penamat

Setelah proses pengisian selesai, langkah terakhir adalah doktor gigi akan menggosok gigi yang telah diisi.

Baca Juga: Adakah Berbahaya Jika Penampalan Gigi Ditelan? Mari Baca Lebih Banyak Fakta Lengkap!

Jenis bahan untuk mengisi rongga

Pengisian rongga mempunyai beberapa jenis, bergantung pada bahan yang digunakan. Harus diingat bahawa setiap bahan mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri. Inilah penjelasan penuh.

1. Amalgam

Amalgam adalah bahan yang terbuat dari campuran 50 persen perak, timbal, zink, tembaga, dan merkuri. Bahan ini sangat sesuai apabila digunakan untuk mengisi lubang di bahagian belakang mulut, seperti geraham.

Amalgam adalah sejenis pengisian gigi yang tahan lama, ia boleh bertahan sekurang-kurangnya 10 hingga 15 tahun. Namun, amalgam juga mempunyai kekurangan, iaitu memiliki warna yang tidak sama dengan gigi, sehingga terlihat mencolok.

2. Komposit

Komposit yang diperbuat daripada resin dan plastik, ia adalah bahan pengisian yang popular untuk rongga kerana mempunyai warna yang sesuai dengan warna gigi.

Boleh digunakan untuk membaiki gigi depan dan belakang. Bahan ini boleh bertahan sekurang-kurangnya 5-10 tahun.

3. Bahan seramik (porselin)

Tambalan ini diperbuat daripada porselin tahan lama. Kelebihan bahan ini ialah ia mempunyai warna yang sama dengan gigi.

Bahan pengisi ini juga lebih tahan terhadap noda dan lelasan jika dibandingkan dengan bahan komposit. Walau bagaimanapun, bahan seramik lebih rapuh daripada bahan komposit

4. Simen ionomer kaca

Ionomer kaca diperbuat daripada kaca akrilik dan jenis tertentu. Bahan pengisi rongga ini sering digunakan untuk tampalan di bawah garis gusi pada kanak-kanak. Ionomer kaca membebaskan fluorida yang dapat membantu melindungi gigi daripada kerosakan selanjutnya.

Kelemahan dari bahan ini adalah lebih mudah terkoyak atau mudah pecah.

5. Emas kuning

Isian ini boleh bertahan selama 10 hingga 15 tahun, atau lebih lama lagi.

Walau bagaimanapun, emas kuning mempunyai harga yang lebih mahal berbanding bahan lain, harganya boleh 10 kali ganda daripada amalgam.

Kelebihan tampalan dengan emas:

 • Ketahanan tinggi kerana boleh bertahan sekurang-kurangnya 10 hingga 15 tahun, biasanya lebih lama dan tidak menghakis
 • Mempunyai kekuatan yang baik dan dapat menahan daya kunyah
 • Secara estetik, sebilangan pesakit mendapati emas lebih menyenangkan pada mata daripada tampalan perak dan amalgam

Kekurangan tampalan dengan emas:

 • Harga tampalan dengan emas lebih tinggi daripada bahan lain, bahkan hingga 10 kali lebih tinggi daripada harga tambalan dengan amalgam.
 • Memerlukan pemeriksaan lebih kerap dan memerlukan sekurang-kurangnya dua pemeriksaan selepas pemasangan patch
 • Tampalan emas yang diletakkan betul-betul di sebelah perak atau amalgam boleh menyebabkan rasa sakit yang tajam (kejutan galvanik). Interaksi antara logam dan air liur menyebabkan arus elektrik berlaku, tetapi ini jarang berlaku
 • Sebilangan besar pesakit tidak melihat tampalan "berwarna" sebagai kelebihan "menyenangkan mata"

Baca juga: 6 Cara Meluruskan Gigi: Memasang Pendakap untuk Membaiki Kontur

Pengisian gigi depan

Walaupun gigi depan lebih halus dan lebih senang dibersihkan, ia tidak kebal terhadap rongga dan kadang-kadang memerlukan tampalan.

Selain masalah kesihatan, rongga di gigi depan juga mempengaruhi penampilan seseorang. Oleh itu, untuk tampalan gigi depan, doktor biasanya menawarkan penggunaan jenis tampalan tertentu.

Sekiranya anda memerlukan pengisian untuk salah satu gigi depan anda, doktor gigi anda mungkin mencadangkan pengisian berwarna (putih) gigi. Tetapi penggunaan tampalan berwarna pada gigi belakang dianggap semata-mata kosmetik.

Untuk membetulkan masalah kosmetik yang timbul dari rongga gigi depan, doktor gigi boleh mengesyorkan merawat rongga dengan salah satu prostetik berikut:

 • Mahkota. Pengisian gigi depan jenis ini menggunakan lapisan berbentuk gigi yang merangkumi keseluruhan struktur gigi semula jadi sehingga rongga ditutup dan kelihatan seperti gigi yang sihat.
 • Venir. Sekeping porselin nipis yang sesuai dengan warna semula jadi gigi akan disapu pada permukaan gigi depan.

Baca juga: Hati-hati, benarkah anda dapat memperbaiki rongga anda sendiri?

Berapakah kos pengisian gigi?

Setiap rumah sakit, klinik, atau puskesmas memiliki harga yang berbeda untuk tambalan, tetapi biasanya harganya antara Rp. 150.000 - Rp. 300.000 untuk satu gigi.

Di samping itu, harga tambalan gigi juga sangat bergantung kepada beberapa faktor, seperti:

 • Bahan tampalan
 • Keterukan rongga pada gigi
 • Adakah perlu atau tidak menyokong peperiksaan, seperti sinar-x?
 • Hospital, klinik, atau pusat kesihatan yang anda kunjungi.

Sekiranya anda pengguna BPJS, kos mengisi gigi anda adalah percuma. Oleh itu, adalah lebih baik jika anda bertanya secara langsung mengenai harga rongga di lokasi kemudahan kesihatan yang ingin anda lawati.

Baca Juga: Lebih Tahan Lama Daripada Gigi Gigi, Ini adalah Selok-belok Implan Gigi yang Perlu Anda Ketahui!

Berapa lama pengisian gigi kekal?

Walaupun namanya kekal, tambalan gigi tetap akan mengalami perubahan dan penurunan kualiti dari masa ke masa.

Biasanya, pengisian akan bertahan selama 7-20 tahun, tetapi ini bergantung pada lokasi pengisian, ukuran, dan kebersihan gigi anda.

Setiap kali anda mengunyah, pengisian tetap akan terganggu. Sedikit demi sedikit, tambalan tetap boleh melonggarkan, yang akan membolehkan poket makanan terkumpul dan menyebabkan kerosakan dan kerosakan gigi lebih lanjut.

Ini menjadikan lawatan kerap ke pergigian sangat penting. Mengunjungi doktor gigi setiap 6 bulan dapat mengelakkan tambalan pecah dan menyebabkan masalah serius.

Cara merawat rongga

Anda mungkin mengalami kepekaan dan rasa sakit pada gigi setelah menerima pengisian, tetapi rasa tidak selesa ini akan reda. Jangan mengabaikan rutin penjagaan mulut anda.

Isi gigi mesti terus dirawat dengan baik agar tidak rosak dan rongga kembali. Berikut adalah beberapa petua untuk merawat rongga yang boleh anda lakukan:

 • Gosok gigi dua kali sehari dengan ubat gigi fluorida
 • Melakukan flosing sekurang-kurangnya sekali sehari
 • Mengehadkan pengambilan makanan dan minuman bergula
 • Elakkan menggigit benda keras seperti kuku, penutup botol dan pen
 • Minuman seperti kopi, teh dan wain merah juga harus dihindari kerana boleh mengotorkan gigi dan tambalan
 • Elakkan atau hadkan makanan yang sukar dimakan (mis. Epal dan gula-gula keras) kerana ia boleh memberi tekanan pada tambalan dan gigi

Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor gigi sekurang-kurangnya setiap 6 bulan. Pemeriksaan dan pembersihan gigi secara berkala sangat penting.

Semasa lawatan, doktor gigi anda akan memeriksa pengisiannya untuk mengetahui apakah ia sihat dan berfungsi. Sekiranya pengisian retak atau bocor, doktor gigi perlu mengganti pengisiannya.

Bilakah untuk menggantikan tampalan gigi?

Sekiranya anda melihat tanda-tanda kehausan pada tampalan anda, seperti retakan atau kawasan haus, berjumpa dengan doktor gigi anda untuk mengganti pengisian secepat mungkin.

Mengunyah berterusan dengan tambalan yang rosak boleh menyebabkan gigi retak dan memerlukan pembaikan tambahan yang lebih mahal dan lebih rumit daripada tambalan rongga sederhana.

Sekiranya kerosakan gigi tambahan berlaku di sekitar pengisian, sama ada pengisiannya rosak atau tidak, doktor gigi boleh memilih untuk memperbaiki gigi dengan mahkota bukannya tampalan biasa kali kedua.

Jadualkan lawatan ke doktor gigi dengan segera sekiranya anda mengalami gejala berikut:

 • Anda mempunyai gigi sensitif
 • Anda melihat jurang pengisian
 • Sebilangan isi tampalan kelihatan hilang

Kemungkinan kesan sampingan mengisi rongga

Selain memperbaiki rongga, anda harus tahu bahawa kemungkinan kesan sampingan yang tidak menyenangkan juga mungkin berlaku.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan atau masalah yang mungkin timbul daripada mengisi rongga:

1. Jangkitan

Kadang-kadang pengisian rongga akan jatuh dari gigi di mana pengisian diletakkan, mewujudkan ruang kecil.

Ruang ini boleh menjadi tempat pembiakan bakteria yang boleh menyebabkan kerosakan gigi tambahan. Sekiranya anda melihat ada jurang antara pengisian dan rongga, segera berjumpa doktor gigi.

2. Kerosakan gigi

Kadang-kadang pengisi rongga pecah, retak, atau jatuh. Kerosakan tambalan boleh berlaku semasa anda menggigit sesuatu yang keras atau jika anda terkena mulut semasa bersenam.

Jumpa doktor gigi sebaik sahaja anda melihat rongga untuk mengelakkan kerengsaan dan jangkitan pada gigi yang tidak dilindungi.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found