Kesihatan

Pilihan Perubatan Luka Purulen di Farmasi, Ini Daftar Lengkap!

Benjolan kecil di atas luka yang dipenuhi nanah sering tidak selesa dan menyekat pergerakan. Daripada melakukan perkara berbahaya seperti memerah kandungan cecair untuk mengeluarkannya, anda boleh mengatasinya dengan pilihan ubat luka bernanah yang dijual di farmasi.

Nah, untuk mengetahui apa senarai ubat luka bernanah di farmasi, lihat ulasan penuh di bawah, ayuh!

Semua jenis keadaan luka yang meriah

Pus adalah cecair tebal yang mengandungi tisu mati, sel, dan bakteria. Tubuh secara automatik mengeluarkan nanah ketika melawan jangkitan. Bakteria yang sering menjadi pencetus keadaan ini adalah: Staphylococcus aureus dan Streptococcus pyogenes.

Apabila tubuh mengesan jangkitan, sel darah putih (neutrofil) dihantar ke kawasan yang terkena untuk membunuh bakteria. Semasa proses tersebut, neutrofil dan tisu di kawasan yang dijangkiti akan mati, kemudian menjadi nanah.

Bergantung pada jenis jangkitan, nanah boleh terdiri dari banyak warna, seperti putih, kuning, hijau, atau bahkan coklat. Walaupun sering berbau busuk, luka yang meriah kadang-kadang tidak mengeluarkan aroma.

Secara amnya, nanah terbentuk pada abses atau poket di permukaan kulit. Luka purulen paling kerap berlaku pada:

  • Kulit: Abses pada kulit terbentuk kerana bisul atau folikel rambut yang dijangkiti. Jerawat yang teruk (yang merupakan penumpukan kulit mati, minyak kering, dan bakteria) juga boleh menyebabkan abses berisi nanah
  • Mulut: Kelembapan dan suhu hangat menjadikan mulut kawasan yang sempurna untuk pertumbuhan bakteria. Luka dengan nanah boleh terjadi di gusi, berhampiran akar gigi, dan juga di sekitar amandel

Baca juga: Mengatasi Bisul Pecah Tidak Boleh Acak! Berikut adalah 6 cara untuk mengatasinya

Pilihan ubat luka bernanah di farmasi

Terdapat dua jenis ubat luka bernanah di farmasi yang boleh anda gunakan, iaitu antibiotik dan ubat penghilang rasa sakit. Kedua-duanya bekerjasama untuk membunuh bakteria yang memicu luka-luka bernanah dan melegakan kesakitan yang disebabkan.

1. Antibiotik

Antibiotik adalah ubat yang tepat untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria, termasuk: Staphylococcus aureus dan Streptococcus pyogenes. Seperti yang telah disebutkan, kedua-dua bakteria ini adalah pencetus utama jangkitan sehingga menyebabkan luka-luka lecet.

Petikan dari garis kesihatan, Antibiotik berfungsi dengan berkesan untuk membunuh atau melambatkan pertumbuhan bakteria dengan menyerang dinding atau melapisi mereka, mengganggu kitaran pembiakan mereka, dan menyekat pengeluaran protein mereka.

Beberapa antibiotik (baik oral dan topikal) yang sering diresepkan oleh doktor untuk merawat ulser dan luka yang berbau adalah amoksisilin (Amoxil, Moxatag), cefazolin (Ancef, Kefzol), klindamisin (Cleocin, Benzaclin, Veltin), doxycycline (Doryx, Oracea, Vibramycinerythromycin (Erygel, Eryped), mupirocin (Centany), dan sulfamethoxazole / trimethoprim (Bactrim, Septra).

Walaupun dijual secara bebas di farmasi, penggunaan antibiotik harus berdasarkan nasihat atau preskripsi doktor. Kerana, penggunaan yang tidak betul boleh menyebabkan keadaan serius yang lain, seperti ketahanan.

2. Melegakan kesakitan

Ubat seterusnya untuk luka bernanah di farmasi yang boleh anda beli adalah ubat penahan sakit. Selalunya, luka purulen disertai dengan rasa sakit, baik ringan atau teruk. Petikan dari Perubatan Johns Hopkins, ubat-ubatan tersebut mencegah sel-sel yang cedera melepaskan prostaglandin.

Prostaglandin sendiri adalah bahan kimia seperti hormon yang bertanggungjawab untuk sakit dan sakit, biasanya terdapat semasa jangkitan atau keradangan.

Beberapa ubat penghilang rasa sakit yang boleh anda beli di farmasi termasuk:

  • Ibuprofen
  • Paracetamol (asetaminofen)

Rawat diri untuk luka bernanah

Selain menggunakan ubat luka bernanah di farmasi, anda juga boleh melakukan pertolongan cemas dengan kaedah rumah yang sederhana, iaitu memampatkan air suam selama beberapa minit.

Pastikan luka bersih dan kering, dan basuh tangan anda dengan sabun setelah menyentuhnya. Untuk mengurangkan risiko penyebaran jangkitan, jangan sekali-kali memikirkan meremas luka bernanah atau bernanah.

Sekiranya kandungan cecair abses keluar, ada risiko memperburuk keadaan dan memperburuk jangkitan dengan membuat luka baru di kawasan sekitarnya.

Nah, itulah ulasan mengenai pilihan ubat luka bernanah di farmasi dan cara bebas yang boleh anda lakukan di rumah untuk mengatasinya. Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!