Kesihatan

Ayuh, kenali apa itu keturunan dan bagaimana menanganinya!

Prolaps rahim, juga dikenali sebagai keturunan, adalah keadaan ketika otot-otot dasar pelvis melemah dan tidak dapat menyokong rahim. Tetapi jangan risau, anda boleh melakukan beberapa cara untuk mengatasi keturunan jika anda mengalaminya.

Cara menangani keturunan bergantung kepada keparahan salib. Sebelum melangkah lebih jauh untuk membincangkan bagaimana menangani crossbreeds yang turun, mari kita lihat dahulu apa keturunan keturunan.

Apa keturunan?

Seperti disebutkan sebelumnya, keturunan adalah keadaan ketika pangkal panggung tidak dapat menyokong rahim. Keadaan ini menyebabkan rahim memasuki saluran vagina.

Keadaan keturunan ini terbahagi kepada empat kategori berdasarkan keparahannya, iaitu:

 • Tahap pertama: Keadaan semasa serviks memasuki atau turun ke saluran vagina
 • Tahap kedua: Serviks telah memasuki bukaan faraj
 • Tahap tiga: Serviks turun ke bahagian luar faraj
 • Tingkat empat: Seluruh rahim berada di luar faraj. Dari segi perubatan keadaan ini juga disebut procidentia

Cara mengatasi keturunan

Setelah mengetahui apa itu keturunan keturunan dan keparahannya, langkah seterusnya adalah menjelaskan bagaimana menangani keturunan keturunan.

Berita baiknya adalah bahawa jika anda masih di kelas satu hingga tiga, keturunan keturunan dapat bertambah baik tanpa harus menjalani perlakuan khusus. Sekiranya anda berjumpa doktor, mereka mungkin mengesyorkan rawatan mudah seperti latihan Kegel.

Latihan Kegel dilakukan dengan tujuan menguatkan otot pelvis, sehingga cukup kuat untuk menyokong rahim. Tetapi, jika melebihi tahap tiga dan menyebabkan gejala seperti:

 • Kesukaran pada pelvis
 • Kehadiran tisu yang menonjol di dalam vagina
 • Air kencing bocor (inkontinensia)
 • Sukar membuang air besar
 • Mengalami masalah seksual, seperti sensasi longgar di faraj

Doktor mungkin menasihati anda untuk melakukan beberapa cara untuk mengatasi keturunan, sama ada tanpa pembedahan atau melalui pembedahan.

Cara mengatasi keturunan tanpa pembedahan

Terdapat dua cara menangani peranakan tanpa pembedahan, iaitu:

 • Krim estrogen faraj: Krim ini digunakan di kawasan kemaluan membantu meningkatkan kekuatan tisu faraj.
 • Pesakit faraj: Anda melakukan ini dengan memasukkan alat berbentuk cincin ke dalam faraj, untuk menyokong rahim agar tetap berada di kedudukannya. Walau bagaimanapun, penggunaan alat ini boleh menyebabkan kesan sampingan seperti pembuangan cecair yang tidak berbau.

Mengatasi keturunan dengan pembedahan

Sekiranya keadaannya teruk, doktor akan mengesyorkan pembedahan. Terdapat dua jenis pembedahan yang dapat dilakukan untuk merawat keturunan keturunan, iaitu:

Membaiki tisu lantai pelvis

Pembedahan ini boleh dilakukan secara vagina atau dengan sayatan di perut. Doktor akan mencantumkan tisu baru ke dalam struktur lantai pelvis yang lemah.

Cangkok tisu boleh diambil dari badan pesakit sendiri atau dari tisu penderma. Penggunaan bahan sintetik juga boleh digunakan dalam operasi ini.

Pembedahan mungkin tidak digalakkan jika anda masih mahu mempunyai anak. Kerana kehamilan dan kelahiran boleh merosakkan otot pelvis yang sebelumnya diperbaiki.

Pembedahan histerektomi

Histerektomi adalah penyingkiran rahim. Biasanya dilakukan dalam keadaan tertentu. Prosedur ini tidak digalakkan untuk wanita yang masih ingin mempunyai anak.

Rawatan lain yang mungkin

Selain melakukan beberapa cara untuk mengatasi keturunan seperti yang telah disebutkan, ada beberapa langkah lain yang perlu dilakukan. Langkah-langkah ini perlu diambil agar keadaan tidak bertambah buruk.

Untuk mengelakkan melemahkan otot anda, anda juga harus mengelakkan mengangkat berat. Beban yang lebih berat, otot pelvis semakin lemah.

Sekiranya anda mengalami batuk kronik atau bronkitis, segera dapatkan rawatan untuk mengawal batuk. Batuk yang terlalu kuat boleh memberi tekanan pada otot pelvis, menyebabkan rahim tenggelam lebih jauh ke saluran vagina.

Akhirnya, menjalani kehidupan yang sihat dengan memakan makanan dengan pemakanan seimbang. Termasuk makanan yang kaya dengan serat agar tidak sembelit. Sembelit juga dapat memberi tekanan pada otot pelvis, dan boleh menjadi penyebab keturunan.

Itulah maklumat mengenai cara mengatasi keturunan, yang boleh anda lakukan. Ada soalan lebih lanjut?

Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!