Kesihatan

Daun Sirsak Boleh Menyembuhkan Mioma, Benarkah?

Myoma adalah pertumbuhan tidak normal yang berkembang di rahim wanita. Pertumbuhan ini biasanya jinak atau bukan barah. Daun sirsak dipercayai dapat merawat keadaan ini. Jadi, adakah daun sirsak untuk myoma benar-benar berkesan?

Daun sirsak mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ramai orang percaya bahawa daun sirsak dapat digunakan sebagai rawatan semula jadi untuk merawat fibroid. Baiklah, untuk mengetahui sama ada rawatan dengan daun sirsak berkesan atau tidak, mari lihat ulasan berikut.

Perbezaan antara fibroid dan sista

Mioma dan sista adalah gangguan struktur yang sangat biasa pada sistem pembiakan wanita dan biasanya mempengaruhi wanita yang mengandung anak.

Kedua-duanya mempengaruhi pelbagai struktur dalam sistem pembiakan wanita. Bukan hanya itu, mereka juga boleh muncul dengan gejala yang sama. Myoma dan sista sering dikaitkan dengan keadaan yang sama, walaupun mereka mempunyai perbezaan.

Myoma atau fibroid adalah pertumbuhan otot bukan barah di dinding rahim. Mereka boleh tumbuh beberapa sentimeter, tetapi sering tidak dapat dikesan kerana tidak menyebabkan gejala yang jelas. Kista adalah kantung berisi cecair dan boleh menjadi jinak atau ganas.

Ringkasnya, fibroid adalah keadaan yang mempengaruhi rahim sementara sista berlaku di ovari.

Baca juga: Mioma dan Cyst Apa Perbezaannya? Ayuh, Lihat Jenis, Sebab, dan Diagnosis Kedua-duanya!

Cara membuat ramuan daun sirsak untuk mee

Daun sirsak telah lama digunakan untuk merawat fibroid oleh masyarakat Indonesia. Ramuan daun sirsak itu sendiri adalah warisan keturunan yang diyakini dapat mengatasi semua jenis masalah wanita, mencegah barah, dan meningkatkan daya tahan.

Dilaporkan dari Steemit, di sini adalah membuat ramuan daun sirsak.

  • Sediakan 10 daun sirsak segar
  • Bersihkan daun sirsak dengan menggunakan air bersih. Sediakan loyang air (3 cawan) dan didihkan. Kemudian rebus daun sirsak dalam kuali berisi air
  • Sekiranya masih ada 1 cawan air, angkat dan kemudian tapiskan
  • Anda boleh minum teh daun sirsak semasa masih suam

Ramuan ini adalah ramuan herba untuk merawat fibroid tanpa pembedahan.

Daun sirsak untuk fibroid dan sista

Selain dipercayai dapat mengubati fibroid, daun sirsak juga dipercayai dapat mencegah kista. Tanaman sirsak mempunyai banyak manfaat, baik dari segi buah, daun, dan akar.

Sebagai pencegahan sista, anda boleh memakan buah sirsak secara langsung atau dengan memprosesnya terlebih dahulu, sama ada jus, mengambil ekstrak buah sirsak, atau direbus.

Melancarkan repositori.lppm.unila.ac.id dalam jurnal bertajuk Potential Soursop (Annona muricata) Sebagai Pencegahan Kista Ovari, daun sirsak untuk sista mengandungi polifenol, flavonoid, vitamin A, vitamin C, dan vitamin E.

Kandungan ini dapat membantu mencegah sista ovari. Harap maklum, salah satu penyebab pembentukan kista ovari adalah ketidakseimbangan hormon estrogen dan progesteron.

Flavonoid dapat menyeimbangkan estrogen dalam badan, sehingga dapat membantu menurunkan risiko kista ovari.

Faedah lain

Flavonoid berfungsi dengan menyahaktifkan karsinogen (bahan yang boleh menyebabkan barah). Sebaliknya, polifenol dapat mengubah kawasan isyarat proses karsinogenik, sehingga mencegah pembentukan kista ovari.

Vitamin A, yang juga terkandung dalam sirsak dapat membantu mencegah anovulasi folikel matang yang merupakan penyebab lain dari kista ovari.

Daun sirsak untuk myoma, adakah ia berkesan?

Mioma adalah syarat yang harus diperhatikan, kerana ia boleh menjadi lebih buruk yang membuat penderita harus menjalani pembedahan jika tidak dirawat seawal mungkin.

Acetogenin, yang merupakan bahan lain yang terkandung dalam sirsak, memiliki kemampuan kemoterapi, dan mempunyai sifat antikanker dan antitumor.

Di samping itu, sebatian fenolik dan polifenol dapat membantu menurunkan risiko tumor. Vitamin E yang juga terkandung dalam sirsak memiliki kemampuan untuk melawan radikal bebas.

Sekiranya anda mempunyai fibroid, atau tidak memilikinya, lebih baik jika anda makan makanan berkhasiat dengan meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Perubahan dalam diet dapat membantu mengurangkan gejala fibroid. Bukan itu sahaja, anda juga boleh bersukan.

Ini juga berlaku untuk rawatan daun sirsak untuk sista. Walaupun daun sirsak mempunyai kandungan yang bermanfaat untuk tubuh, tetapi jika anda memakannya untuk merawat kedua-dua keadaan ini, lebih baik jika anda berjumpa doktor terlebih dahulu.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!